Ako posilniť imunitu bylinkami? Toto sú overené babičkine recepty

Ako posilniť imunitu bylinkami? Toto sú overené babičkine recepty

Zima dáva zabrať nášmu organizmu, ktorý si musí poradiť s únavou, nedostatkom slnečných lúčov, útočia naň typické zimné ochorenia – kašeľ, prechladnutie, možno aj chrípka. Skôr, ako vykúpite celú lekáreň, vyskúšajte pomoc, ktorú vám poskytuje príroda v podobe  starých dobrých babičkiných receptov.

Začnite s prevenciou

K preventívnym krokom patrí budovanie imunitného systému. Ako ho možno posilňovať? Nielen v zime sa primerane otužujte a doprajte si dostatok pohybu a vitamínov. Ak bude vaše telo v dobrej fyzickej kondícii, dokáže sa účinnejšie brániť.

Pozri aj: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

cibuľový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Pomôže vám cibuľový sirup

K prírodným antibiotikám patrí cesnak a cibuľa. Pomôže, keď ich budete intenzívnejšie používať pri varení. Ponúkame vám recept na cibuľový sirup, ktorý pomáha pri prvých príznakoch prechladnutia, ale aj pri problémoch s prieduškami. Cibuľu pokrájajte nadrobno a zalejte 2 – 3 polievkovými lyžicami medu. V priebehu niekoľkých hodín pustí cibuľa do medu šťavu. Sirup môžete užívať po lyžiciach niekoľkokrát denne. Skladujte ho  v chladničke približne týždeň. Cibuľa povzbudzuje trávenie, dezinfikuje ústnu aj nosnú dutinu, rozpúšťa hlieny a tlmí bolesť.

Tymianový sirup na vykašliavanie

Ak sa vám nedarí vykašliavať, pomôže vám tymián. Potrebujete 200 g cukru, 0,25 l vody. Zmiešajte a varte približne 20 minút. Po odstavení pridajte balenie sušeného tymianu. Nechajte vychladnúť, sceďte a sirup užívajte niekoľkokrát denne.

Prostriedky proti nádche

Zdroj: Shutterstock®

Čaje pre zimné obdobie

  • Čaj z kvetov bazy pomáha pri dráždivom kašli, nádche a zahlienení.
  • Lipový čaj podporuje potenie, pomocou ktorého sa z tela vyplavujú škodlivé látky, pomáha pri znižovaní horúčky. Nemal by sa piť dlhšie obdobie a neodporúča sa ľuďom chorým na srdce.
  • Zázvorový čaj účinne zabíja baktérie a vírusy, má protizápalové účinky, podporuje potenie, je prevenciou proti chrípke a nádche.  
  • Zápar zo šalvie lekárskej je výborný na zapálené mandle. Má výborné protizápalové účinky. Dve čajové lyžičky šalvie zalejte horúcou vodou. Lúhujte pol minúty a preceďte. Môžete kloktať alebo použiť vo forme obkladu. Do odvaru namočte napríklad textilnú vreckovku a priložte na hrdlo. Zabaľte teplým šálom.
  • Harmančekový zápar dokáže znížiť horúčku, upokojuje a má dezinfekčné účinky. Môže sa použiť ako ústna voda na výplach a kloktanie pri bolestiach hrdla, podporuje potenie.
citrón a zázvor proti chrípke

Zdroj: Shutterstock®

Recepty na chutné a osviežujúce čaje

Zázvor a citrón bez šupky nakrájaný na plátky ukladajte do skleneného pohára a po vrstvách prelievajte medom. Nechajte aspoň deň odležať v chladničke. Dajte do pohára niekoľko lyžičiek a zalejte horúcou vodou. Pozor! Med by sa nemal zalievať vriacou vodou, pretože tým prichádza o dôležité látky.

Osviežujúci nápoj vytvoríte, ak do šálky dáte primerané množstvo očisteného a pokrájaného zázvoru a na menšie kocky pokrájaný očistený pomaranč alebo mandarínku a citrón. Ak obľubujete klinček alebo škoricu, ktorá má antibiotické vlastnosti, môžete pridať malý kúsok. Zalejte vriacou vodou.

Na záver vám chceme pripomenúť, že nie je dobré dlhodobo užívať rovnakú bylinku a ak príznaky choroby pretrvávajú dlhšie ako dva týždne, navštívte lekára.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Varhaníková 26.02.19 11:18

karma
110.00

Zázvor , med a citrón, to mám osvedčené...cibuľový sirup a čaj...to sme utekali , ako nám to mamina varila a dávala. Majoránka a materina dúška je tiež dobrá od kašľu. Med a škorica tiež pomôžu na imunitu. Byliniek je veľa a aj takých ktoré chutia veľa...napr. čaj s rakytníkových listov. :O)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní