Vylučuje sa počas pôrodu aj sexu: Toto je oficiálny hormón lásky!

Vylučuje sa počas pôrodu aj sexu: Toto je oficiálny hormón lásky!

Viete, ktorý hormón v tele môžeme označiť ako hormón lásky? Nazýva sa oxytocín a najčastejšie sa spája s pôrodom a s dojčením. Oxytocín je však oveľa silnejší a nemá na svedomí „len“ narodenie nového človiečika. Výskumy ukázali, že sa vylučuje aj pri nadviazaní novej známosti, pri sexe, ale aj pri pociťovaní empatie či dôvery. Áno, myslíme, že oxytocín je oficiálnym hormónom lásky a tu sa o ňom dočítate viac!

Môže za prirodzený pôrod

Oxytocín je hormón a neurotransmiter, ktorý vzniká v hypotalame, teda z časti mozgu nazývanej aj podlôžko. O jeho vylučovanie sa však ďalej stará žľaza menom hypofýza. V rozmnožovacom procese človeka v podstate zastáva funkciu spúšťača pôrodu, pretože sa vďaka nemu začne maternica sťahovať, čo v konečnom dôsledku poznáme ako kontrakcie, bez ktorých by bábätko prirodzeným spôsobom na svet prísť nemohlo. Oxytocín sa vylučovať neprestáva ani po tom, ako je dieťatko na svete, pretože zabezpečuje aj tvorbu materského mlieka pre novorodenca. 

Pozri aj: Aké sú prejavy nedostatku železa? Toto je 7 varovných signálov!

oxytocín a proces dojčenia

Zdroj: Shutterstock®

Má vplyv na sociálnosť

Toto sú skôr známejšie informácie o oxytocíne, no len málokto vie, že ovplyvňuje aj sociálne správanie sa, ale aj ľudské emócie. Keď je totiž oxytocín uvoľnený do krvného obehu, ovplyvňuje pôrod a laktáciu. Keď sa však vylučuje do určitých častí mozgu, ovplyvňuje sociálne správanie sa človeka, emócie aj kognitívne procesy. Tento oxytocín v mozgu dokáže človeka zrelaxovať aj zbaviť stresu, úzkostí a všeobecne vedie podľa odborníkov k celkovej psychologickej stabilite.

čo je to oxytocín

Zdroj: Shutterstock®

Oxytocín a sex

Konečne sa dostávame k tomu, prečo sa vlastne oxytocín nazýva hormónom lásky. V jednej štúdii porovnávali novovzniknuté páriky a single ľudí, teda ľudí bez partnera. Zistili, že ľudia v novom vzťahu, teda v jeho začiatkoch, mali výrazne vyššie hladiny oxytocínu ako ľudia, ktorí boli bez partnera. Zvýšené hodnoty oxytocínu u novovzniknutých partnerov dokonca pretrvávali až 6 mesiacov. Navyše sa dokázalo, že oxytocín sa uvoľňuje aj pri sexuálnych aktivitách a podľa odborníkov zohráva rolu pri vzniku erekcie či orgazmu.

Inšpiruj sa: Najlepšie oleje do studenej kuchyne: Tieto podporia i vaše zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní