Ploché nohy u dospelých a detí: Odhaľ príčinu tohto problému!

Ploché nohy u dospelých a detí: Odhaľ príčinu tohto problému!

Možno si teraz poviete, že ploché nohy nemôžu spôsobovať žiadne zdravotné komplikácie. Že ide len o estetický problém, ktorý sa dá ľahko vyriešiť a nemá žiaden vplyv na celkové zdravie človeka. Ale už hneď v začiatku vás musíme vyviesť z omylu!

Aj keď sa môžu javiť ako maličkosť a bojujú s nimi hlavne deti, typické sú aj pre dospelých, ktorí sa týmto problémom možno nijako netrápia. Avšak, mali by ste spozornieť, pretože ploché nohy spôsobujú celý rad ďalších zdravotných problémov, ktoré už rozhodne nebudete vnímať ako maličkosť. 

Čo by sme o plochých nohách mali vedieť? Čo je plochá noha, ako vznikajú ploché nohy a aké sú príčiny plochých nôh?

Odporúčame: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

čo podniecuje vznik plochých nôh

Zdroj: Shutterstock®

Ploché nohy – plochonožie a štyri stupne plochej nohy

Skôr než si povieme, ako s plochými nohami žiť a čo robiť preto, aby ste mali aj vy na nohách krásne klenby, bolo by vhodné objasniť si, čo to tie ploché nohy vlastne sú. V samotnej podstate ide o padnutie klenby na vnútornej, vonkajšej alebo na oboch stranách chodidla.

Rozlišujú sa spravidla 4 stupne plochých nôh:

  1. stupeň – noha je preťažená, unavená noha,

  2. stupeň – pri zaťažení sa objavuje pokles klenby,
  3. stupeň – klenba je sploštená, no ešte je možná jej náprava,
  4. stupeň – je prítomná fixná deformita, kedy už nie je možné zvrátiť stav.

Príznaky plochých nôh – ako spoznať plochonožie dospelých a detí?

Ak si nie ste istí, či tento problém netrápi aj vás, tak môžete pozorovať jasné signály – ak sa vám päta na topánke, alebo niektorá strana topánky opotrebuje skôr ako tá druhá, je možné, že ste majiteľmi plochých nôh.

Avšak, najrýchlejším a najjednoduchším spôsobom, ako odhaliť ploché nohy, je stopa. Jednoducho namočte chodidlo do vody a urobte stopu. Ak bude stopa plná, bez akéhokoľvek vynechaného miesta, tak už to vám naznačí, že ste majiteľmi plochých nôh.

Najčastejším príznakom plochých nôh je však bolesť. Bolesť sa môže vyskytnúť v nohách, ak sú napojené väzy a svaly namáhané.

Odporúčame: 15-minútová joga proti stresu: Rozlúčte sa so stresom a úzkosťou!

ortopedické vložky pre ploché nohy

Zdroj: Shutterstock®

Možné príčiny vzniku a rizikové faktory plochej nohy

Nie je nič výnimočné, ak povieme, že ploché nohy sa prejavujú najmä v detstve. Čo spôsobuje ploché nohy? Je to hlavne v dôsledku nevhodnej obuvi. Avšak, plochá noha môže vniknúť aj v dôsledku nesprávneho vývoja v stavbe kostí (hlavne pri nadváhe), v dôsledku rôznych úrazov či zlomenín, ale dokonca aj pri reumatickej artritíde môže dôjsť ku v vzniku plochej nohy.

Toto je však len zlomok všetkých príčin vzniku plochej nohy. K ďalším príčinám môžeme zaradiť genetické dôvody či ochorenia (mozgová obrna, svalová dystrofia,...).

Zaujme ťa: Trápia ťa ženské ochorenia? Namiešaj tieto bylinky a pomôž si!

problémy s plochými nohami

Zdroj: Shutterstock®

Možné komplikácie s plochými nohami

Ako sme už načrtli v úvode, ploché nohy by nemali patriť k problémom, ktoré sú neriešené. Hoci v súčasnosti nepociťujete žiadne problémy, v budúcnosti sa vám neriešenie tohto problému môže vypomstiť. Totižto, spočiatku trpieť nebudete, ale postupne sa prejavia rôzne bolesti, ktoré vám nedovolia spávať.

V prvom rade budete pociťovať bolesť v členkoch, ktorá bude prichádzať aj bez toho, aby ste celý deň stáli na nohách. Ďalším nebezpečným problémom, ktorý sa môže objaviť v súvislosti s plochými nohami sú kŕče v nohách spojené so vznikom kŕčových žíl. Ďalej to sú bolesti v bedrových kĺboch, ktoré budú postupne prechádzať do chrbtice. A to už je dobrý dôvod na to, aby ste tento problém začali riešiť, nemyslíte?

Neprehliadni: Čo pomáha na PMS? Skús homeopatikum a uži si leto!

cviky na ploché nohy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa lieči plochá noha?

Ak spozorujete problém s chodidlami u vašich detí, nič nie je stratené. Vhodnými cvikmi a ďalšími opatreniami môžete tento problém jednoducho vyriešiť. V dospelosti to už také jednoduché nie je. Veď ako sa hovorí, starého psa novým trikom nenaučíte, preto je to s dospelými pacientmi o čosi ťažšie. Avšak, aj v tomto prípade je možné aspoň čiastočne problém zvrátiť.

Stavte na ortopedické vložky, ktoré majú vysunutú klenbu, čím aspoň čiastočne budete formovať svoje chodidlo, ale v prvom rade zmiernite akékoľvek bolesti spôsobené plochými nohami. Skvelou alternatívou sú ortopedické topánky alebo cviky. Avšak, v detskom veku je dôležitá aj bosá chôdza.

Čo sa týka cvikov, tak najúčinnejšie je gúľanie loptičky pod chodidlom. Klenbu dokáže nadvihnúť aj chodenie cez nerovnomerné predmety, či mnohými známy bager. Ten spočíva v nahrňovaní si zaťaženého uteráka prstami nôh. Tu však nezabudnite mať päty položené pevne na zemi a pracujte len prstami. V prípade, že konzervatívna liečba zlyhá, môže sa v prípade potreby pristúpiť aj k chirurgii plochých nôh.

Ak patríte k tým šťastným, ktorí nepoznajú problém s plochými nohami a s nimi spojenými ďalšími zdravotnými problémami, tak patríte k tým najšťastnejším ľuďom pod slnkom. Avšak, ak patríte k tým, ktorí majú ploché nohy, ale zatiaľ bez pociťovania žiadnej bolesti, tak konajte. Čím skôr začnete, tým skôr sa budete môcť tešiť z krásnych klenieb na nohách a vyhnete sa tak radu ďalších problémov.

Cviky na ploché nohy

Článok aktualizovaný 4.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní