Registrácia Prihlásenie

7 dôvodov, prečo jesť granátové jablká pravidelne


Granátové jablko predstavuje plod granátovníka púnskeho s latinským názvom Punica granatum. Tieto stromy menšieho vzrastu sú v dnešnej dobe rozšírené najmä v Ázii, taktiež v Severnej Amerike, Argentíne či Stredomorí. I v našich obchodoch sú dnes veľmi dobre dostupné. Zberajú sa zvyčajne od septembra až do novembra. Konzumujú sa z nich semená, ktoré sú obalené sladkým červenkastým či ružovým mieškom. V jedinom plode sa ich môže nachádzať aj päťsto. Toto exotické ovocie je skutočne veľmi zdravé. V dnešnom článku vám prezradíme, prečo jesť granátové jablká tak často, ako sa len dá.

1. Ide o skutočne výživné ovocie

Granátové jablká môžeme bez obáv zaradiť medzi najzdravšie a najvýživnejšie ovocné druhy. Z približne 70 percent sú tvorené len vodou a sú nízkokalorické. Sú však aj zdrojom mnohých dôležitých látok. Ukrývajú v sebe nemalé množstvo bielkovín, pričom sú zdrojom mnohých esenciálnych aj neesenciálnych aminokyselín. Okrem toho telu doplnia vlákninu, vitamíny K i C aj vitamíny skupiny B a rovnako draslík, vápnik alebo horčík.

Odporúčame: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie

vysoký krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

2. Pomáha stabilizovať krvný tlak

Na granátových jablkách by si pravidelne mali pochutnávať jedinci, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Pomôcť však môžu i tým, ktorí bojujú s vyšším cholesterolom. Toto chutné sladučké ovocie tak má vo všeobecnosti blahodarný vplyv na srdce a taktiež cievy, ktoré pomáha prečisťovať. Pravidelnou konzumáciou granátových jabĺk je tak možné prispieť k prevencii kardiovaskulárnych chorôb, akou je napríklad aj ateroskleróza.

3. Posilňuje obranyschopnosť

Semienka granátového jablka majú pozitívny vplyv aj na imunitný systém človeka. Práve v zime je ich vhodné konzumovať pravidelne, môžu nám totižto pomôcť ľahšie sa brániť voči prechladnutiu či infekciám. Granátové jablká navyše predstavujú prírodné antipyretikum, čo znamená, že prispievajú k zníženiu telesnej teploty. Majú tiež protizápalové účinky.

antioxidanty

Zdroj: Shutterstock®

4. Bojuje proti voľným radikálom

Ovocie je vo všeobecnosti dobrým zdrojom cenných antioxidantov, ktoré majú v našom tele dôležité funkcie. Granátové jablko však v obsahu týchto látok skutočne vyniká. Antioxidanty sú v našom tele akýmisi obrannými látkami, ktoré ničia zápaly a chránia bunky tela pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Práve voľné radikály môžu prispieť k rýchlejšiemu starnutiu buniek aj rozvoju mnohých vážnych ochorení.

5. Prispieva k hormonálnej rovnováhe

Toto chutné exotické ovocie má ďalej blahodarný vplyv aj na hormonálnu rovnováhu v mužskom i ženskom tele. U žien môže pomáhať zmierniť bolestivú menštruáciu a tiež sa ho oplatí konzumovať v období menopauzy. Šťava z granátových jabĺk zlepšuje prietok krvi a znižuje príznaky erektilnej dysfunkcie. Tiež zlepšuje kvalitu spermií a ochraňuje prostatu. Granátové jablká celkovo napomáhajú zlepšovať sexuálny život.

ako zlepšiť trávenie

Zdroj: Shutterstock®

6. Zabezpečuje dobré trávenie

Pravidelnou konzumáciou šťavnatých granátových jabĺk rovnako podporíte i proces trávenia. Podporujú pravidelné vyprázdňovanie a navyše zrýchľujú metabolizmus. Taktiež zbavujú telo škodlivých toxínov. Ak vás z času na čas potrápia tráviace ťažkosti, neváhajte do svojho jedálnička zaradiť práve toto ovocie. Je zdrojom tanínov, ktoré pôsobia protizápalovo a sťahujúco a napomáhajú zahojiť podráždený tráviaci systém.

7. Omladzuje pokožku

Granátové jablko nakoniec blahodarne pôsobí aj na našu pokožku. Vďaka svojmu zloženiu pomáha problematickej pleti, rozjasňuje ju a vyživuje. Taktiež prispieva k jej omladeniu, podporuje regeneráciu a hojenie. Radíme ho tak medzi potraviny, ktoré napomáhajú udržiavať dobrý stav pokožky. Granátové jablká sa oplatí nielen konzumovať, ale raz za čas je vhodné si z nich pripraviť i nejakú domácu pleťovú masku.

Bude vás zaujímať: Najčastejšie choroby mileniálov: Zistite, čo trápi mladých do 35 rokov!


Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Čo jesť po cvičení? Tieto potraviny sú dobrou voľbou!
LIEČBA

Čo jesť po cvičení? Tieto potraviny sú dobrou voľbou!

  • 67
  • 1
  • 22.12.2019
Hormóny v ľudskom tele: Ktoré by sme mali poznať a čo o nich vedieť?
AKO SCHUDNÚŤ

Hormóny v ľudskom tele: Ktoré by sme mali poznať a čo o nich vedieť?

  • 34
  • 0
  • 09.01.2020
Ako si vybrať zdravé müsli? Týmto sa v obchode oblúkom vyhnite!
LIEČBA

Ako si vybrať zdravé müsli? Týmto sa v obchode oblúkom vyhnite!

  • 29
  • 0
  • 17.10.2019