Aké sú príčiny bielych škvŕn na nechtoch? Toto hovoria o našom zdraví!

Aké sú príčiny bielych škvŕn na nechtoch? Toto hovoria o našom zdraví!

Nechty dokážu o našom zdravotnom stave veľmi veľa prezradiť. V ideálnom prípade by mali byť pevné aj pružné, nemali by sa štiepiť ani nadmerne lámať. Zdravý necht má v prvom rade ružovkastú farbu s bledoružovým až bielym mesiačikom pri koreni.

Rozličné škvrny, odlišné sfarbenie či nerovný povrch sú nežiaduce. V prípade, že nechty zmenia svoj tvar, farbu či štruktúru, môže to signalizovať dokonca i zdravotný problém.

 Veľmi častým problémom v súvislosti s nechtami je napríklad i vznik malých bielych škvŕn a bodiek, ktoré sa môžu objaviť po celom nechtovom lôžku. Spozorovali ste ich na svojich nechtoch niekedy aj vy? A čo vlastne znamenajú? V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké sú najčastejšie príčiny bielych škvŕn na nechtoch!

Odporúčame: Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!

poškodený necht

Zdroj: Shutterstock®

1. Poškodenie nechtu

Biele škvrnky na nechtoch nemusia v prvom rade signalizovať nič vážne. Môžu byť totiž spôsobené aj nejakým vonkajším mechanických poškodením nechtu. Stačí neprimeranejšia manikúra či klopkanie nechtami po stole a biely fliačik je na svete.

Rovnako môže k jeho vzniku dôjsť pri športe či úraze. V sfarbenom mieste sa zvyčajne vytvárajú nové bunky. Biele škvrny jednoducho vyrastú spolu s nechtov a vytratia sa.

2. Nedostatok vápnika

V prípade, že sa na vašich nechtov objavujú mliečne fliačiky častejšie a vo väčšom množstve, môžu byť indikátorom vášho zdravia. V niektorých prípadoch nás napríklad upozorňujú na nedostatok vápnika. Deficit tejto dôležitej látky sa môže prejaviť aj zvýšenou lámavosťou nechtov a okrem toho i kazovosťou zubov či problémami s kosťami.

Ako si vápnik doplniť? Jeho zdrojom sú mliečne výrobky a mak, mandle aj pistácie, listová zelenina i strukoviny.

nedostatok zinku

Zdroj: Shutterstock®

3. Nedostatok zinku

Biele škvrny na nechtoch môžu upozorňovať i na deficit nevyhnutného zinku. Okrem toho sa nedostatok tohto minerálu prejavuje aj padaním vlasov, kožnými zápalmi či náchylnosťou na infekcie. Zinok má pritom význam pri hojení rán, syntéze DNA, správnej funkcii pohlavných orgánov a dobrej odolnosti organizmu.

A v ktorých potravinách ho hľadať? Do jedálnička zaraďte tekvicové semená, vajcia, celozrnné obilniny, pečeň či strukoviny.

4. Deficit vitamínov skupiny B

Ďalšími látkami, ktorých nedostatok sa okrem iného môže prejaviť aj vznikom bielych škvŕn na nechtoch, sú vitamíny skupiny B. Radíme medzi ne niacín, riboflavín, biotín, kyselinu listovú aj pantoténovú.

Deficit mnohých z menovaných látok sa prejavuje práve zhoršenou kvalitou nechtov, pokožky aj vlasov. Bohato zastúpené sú však v rozličných druhoch potravín, a to vrátane listovej zeleniny, mäsa, ryže, strukovín či semienok a orechov.

Pozri aj: Borievka čínska - spoznajte túto krásnu vždyzelenú drevinu!

návšteva lekára

Zdroj: Shutterstock®

5. Rozličné ochorenia

Príčiny vzniku bielych škvŕn môžu byť v niektorých prípadoch skutočne vážne. Ak biele fľaky pokrývajú značnú časť nechtov, alebo sú škvrny rovnobežné so smerom rastu nechtového lôžka, je vhodné svoj zdravotný stav prekonzultovať s lekárom.

Vo veľmi vážnych a zároveň ojedinelých prípadoch totiž môže takéto sfarbenie nechtov signalizovať napríklad otravu olovom, problémy so srdcom, pečeňou alebo obličkami, prípadne i nízku hladinu bielkovín v krvi.

Tipy pre zdravé nechty:

  • Zdravo sa stravujte. Nechty potrebujú dostatok bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov a tie dostanú prostredníctvom pestrej stravy. Medzi skvelé potraviny, ktoré podporia kvalitu nechtov, patria napríklad orechy či ryby.
  • Hydratujte nechty zvonka. Spoľahnite sa na nechtové olejčeky aj krémy na ruky. Prípravkom pravidelne ošetrujte necht aj nechtovú kožtičku. Hydratované nechty sú pružnejšie a odolnejšie.
  • Chráňte nechty pred chemikáliami. Pri používaní čistiacich prípravkov a agresívnych chemikálií myslite na ochranné rukavice. 
  • Vyhýbajte sa častému lakovaniu a odlakovaniu nechtov. Ich príliš časté používanie môže výrazne zhoršovať ich stav. 
  • Odstráňte škodlivé návyky. Áno, na mysli máme obhrýzanie nechtov, hryzenie nechtovej kožtičky či trhanie záderov. 
  • Správne zastrihávajte nechty. Nechty na rukách je vhodné zrezať rovno, následne zaobliť do jemné oblúčika. 
  • Myslite na hygienu nástrojov. Nezabúdajte na to, že klieštiky či nožničky, ktoré používate na úpravu nechtov, je potrebné udržovať v čistote. 

Aktualizovaný článok: 2.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní