Aké sú účinky infralampy? Pomôže pri týchto zdravotných problémoch!

Aké sú účinky infralampy? Pomôže pri týchto zdravotných problémoch!

Vedeli ste o tom, že infračervené svetlo, ktoré predstavuje časť spektra žiarenia, ktoré sa šíri zo slnka, dokáže preniknúť až 10 milimetrov pod pokožku? Toto svetlo je okom neviditeľné, no jeho pôsobenie dokáže človek pociťovať vo forme tepla prenikajúceho práve do pokožky. 

Infračervené svetlo je dnes využívané ako zdroj tepla do sáun či ohrievačov, no taktiež na liečebné účely. Pri ožarovaní miest na tele týmto svetlom, ktoré je rovnako súčasťou takzvaných infralámp, dochádza k fyziologickým reakciám pokožky. 

V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké sú účinky infralampy a pri ktorých zdravotných problémoch vám pomôže. Podľa čoho vyberať infra lampu a ako bezpečne používať infralampu v domácom prostredí?

Infralampy a liečivé infračervené svetlo

Infralampa je prístroj vyžarujúci infračervené lúče, resp. infračervené žiarenie, ktoré má vlnovú dĺžku približne 780 až 1400 nanometrov. Využíva sa na liečebné účely a celý prístroj je založený práve na princípe liečby svetlom. Infračervené lúče sú schopné prenikať aj do hlbších vrstiev pokožky, pričom tieto miesta účinne prehrievajú. Následne sa vďaka tomu rozširujú cievy, čím sa i zvyšuje prietok krvi a zlepšuje celkové prekrvenie organizmu.

To má vplyv aj na látkovú premenu. Dochádza k zrýchleniu metabolizmu a odstraňovaniu škodlivín v bunkách. Infračervené svetlo pozitívne ovplyvňuje rast nových buniek aj syntézu DNA. Dokonca zvyšuje elasticitu kolagénových vlákien a spomaľuje procesy starnutia pokožky.

Odporúčame: Ako pomôcť včelám prežiť? Aj vy pre ne môžete urobiť týchto 5 vecí!

kedy používať infralampu

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné účinky infračervenej lampy – prečo investovať do infralampy?

S čím všetkým infralampa môže pomôcť? Je skutočne vítanou súčasťou domácej lekárničky. Dokáže si totiž poradiť nielen so zdravotnými, ale napríklad aj kozmetickými a estetickými problémami. Tento prístroj najskôr blahodarne pôsobí na celú pohybovú sústavu človeka. Zabojuje proti bolestiam kĺbov či chrbtových svalov aj svalovým kŕčom.

Infračervená tepelná lampa je veľmi nápomocná pri rekonvalescencii, a to najmä po športových úrazoch či poraneniach svalov, šliach i kostí. Je skvelá na prehriatie tkanív a uvoľnenie svalov. Infračervené svetlo tiež môže zlepšiť stav pacientov, ktorých trápi reumatizmus, artritída či dna. Taktiež sa jeho účinky oplatí vyskúšať pri problémoch s ischiasom.

Tento liečivý zázrak je tiež možné použiť pri problémoch krčného či nosného charakteru, napríklad pri zápale dutín, nádche, no pokojne i astme. O vhodnosti použitia infralampy pri konkrétnom zdravotnom probléme či ochorení sa bez váhania môžete poradiť i s vaším lekárom.

Lepšia pleť vďaka infra lampe

Infračervená lampa rovnako blahodarne vplýva na pokožku tela. Podporuje hojenie jaziev a strií a rán a rovnako sa po nej oplatí siahnuť, ak vás trápia rôzne dermatologické ochorenia. Ak vás trápi znečistená pleť, rovnako skúste pravidelne používať infralampu. Svetlo pokožku tváre prekrví a otvorí póry, vďaka čomu je možné pleť následne oveľa dôkladnejšie vyčistiť.

Ďalšie účinky infralampy:

  • podpora elasticity svalov,
  • zlepšovanie krvného obehu,
  • podpora tvorby kolagénových vlákien,
  • podpora okysličenia organizmu,
  • zrýchlenie vylučovania toxínov z tela. 

Domáce použitie infračervenej lampy

Po infralampách sa môžete poobzerať na internete aj v predajniach s elektronikou či zdravotnými pomôckami. Ich cena sa pohybuje už od 15 až 20 eur, čo sú prístroje zvyčajne úplne postačujúce na domáce použitie. Pred prvým použitím je pritom vhodné preštudovať si príbalový letáčik produktu a riadiť sa pokynmi, ktoré sú v ňom uvedené.

Zvyčajne sa ňou nahrievajú postihnuté miesta po dobu asi 5 až 10 minút. Používať lampu dlhšie ako 12 minút sa neodporúča. Prístroj zapnite a svetlo, ktoré vychádza zo žiarovky, nasmerujte na požadovanú oblasť, napríklad kríže, kĺby na rukách či nohách alebo pokožku na inej časti tela.

Pri nahrievaní tváre majte oči vždy zatvorené! Zdroj svetla by mal byť od tela vzdialený aspoň 40 centimetrov, v prípade potreby i viac.

Ako často infralampu používať?

Liečba svetlom nie je časovo náročná, no v prípade zdravotných ťažkostí je ju potrebné opakovať, a to napríklad 1 až 2 razy denne počas akútnych ťažkostí.

Odporúčame: ​Čo je tempeh? Objavte jeho výhody aj spôsoby prípravy!

použitie infralampy

Zdroj: Shutterstock®

Tehotenstvo a infralampa

Používanie infralampy v tehotenstve nie je úplne kontraindikované, no minimálne v brušnej oblasti nie je použitie infralampy vhodné. V každom prípade však aplikáciu infračerveného žiarenia počas gravidity konzultujte s lekárom.

Nežiaduce účinky infralampy

Infračervená lampa je vo všeobecnosti bezpečná na použitie, no ak pri použití infralampy spozorujete na pokožke nežiaducu reakciu, vypnite ju a jej ďalšie použitie prekonzultujte s lekárom. V prípade citlivej pokožky sa môže objaviť nadmerná suchosť alebo začervenanie, vo vážnych prípadoch môže dôjsť k popáleniu pokožky.

Takéto nežiaduce účinky sa môžu dostaviť napríklad v prípade, ak je lampa položená príliš blízko pokožky. Na kožu tiež nie je vhodné pred osvetľovaním aplikovať nejaké krémy, masti alebo oleje. Treba sa vyhnúť aj tomu, aby boli svetlu vystavené oči. Hrozí totiž ich poškodenie.

Ako vybrať infra lampu?

Pri kúpele tohto prístroja je potrebné brať do úvahy viaceré faktory, a to napríklad účel lampy, ako aj cena, ktorú chceme do lampy investovať. Infralampy sa dajú zakúpiť už za pár desiatok eur. Ak máte v pláne infralampu pravidelne používať, môžete uvažovať nad tým, že do prístroja investujete viac peňazí. Ak ju chcete na občasné použitie, napríklad pri bolesti krížov alebo prechladnutí, postačí aj obyčajnejšia lampa bez nejakých špeciálnych funkcií.

Väčšina infračervených lámp je výkon v rozmedzí 100 až 150 W. Ak chcete, aby lampa dobre pôsobila na väčšie časti tela a prenikala k svalom a kĺbom, je vhodné voliť prístroj s výkonom 250 až 300 W. Ak chcete mať istotu, že je prístroj bezpečný na použitie, voľte prístroje s certifikáciami.

Pri výbere môžete zohľadniť aj to, aké veľké partie tela chcete osvecovať. Podľa toho voľte menšie alebo väčšie prístroje. Okrem toho môžete pri výbere prístroja zohľadňovať aj to, či má infralampa napríklad časovač a automatické vypnutie, prípadne či má prístroj možnosť nastavenia sklonu svietiacej hlavice.

Článok aktualizovaný 27.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní