Ako čeliť koronavírusu: Ochráňte svoj domov, školu, pracovisko...


Epidémie vošli do slovníka našej komunikácie ako označenie lokálne prepuknutie choroby zasahujúcej veľký počet ľudí. S pandémiou, ktorá však zachvátila svet, skúsenosti nemáme. „V každej kríze majú lídri dve rovnako dôležité povinnosti – vyriešiť aktuálny problém a zabrániť jeho opakovanému výskytu. Pandémia ochorenia Covid-19 je toho príkladom,“ povedal Bill Gates.
Aj jeho pohľad na aktuálnu tému nájdete v novinke Ako čeliť koronavírusu. Podtitul hovorí jasne: ochráňme svoj domov, školu, pracovisko a spoločnosť pred smrtiacou pandémiou.

A neznáme úplne prirodzene vzbudzuje obavy, strach, stres, čo bude a ako bude. Obavy, strach a stres budú mať však omnoho menšie a zvládnuteľné rozmery, keď sa na pandémiu a to, čo všetko môže v našom živote zasiahnuť, pripravíme. Autorka vychádza z domácich reálií, jej odporúčania a návrhy sa týkajú všetkých aspektov života a sú ľahko prispôsobiteľné v každej krajine.

Odporúčame: Škandalózny vojvoda: Podľahne jej napokon alebo jej odolá?

čo je koronavírus

Zdroj: bux.sk

Čo sa dozviete v tejto knihe?

Kniha Ako čeliť koronavírusu z vydavateľstva Príroda je rozdelená na niekoľko kapitol:
1. kapitola sú čisté fakty, čiže pôvod koronavírusu, príznaky, dôsledky, vyliečenie a zotavenie.
2.kapitola hovorí o tom, čo sú pandémie a čo sa od nich dá očakávať.
3.kapitola rozoberá karanténu a izoláciu
4.kapitola sa venuje liečebným postupom v čase pandémie, opatreniam, plánu pripravenosti, dezinfekcii ap.
5.kapitola poradí, ako sa doma pripraviť na pandémiu.
6.kapitola rozoberá pripravenosť komunít, čiže školy, cestovanie, starší ľudia, bezdomovci ap.
7.kapitola vám predostrie, ako asi bude vyzerať budúcnosť.

V závere knihy nájdete napríklad aj Úplný zoznam pandemických zásob.

Pozri aj: Viazaný prísahou: Porušiť dané slovo a prísahu bolo neprijateľné!

Prečítajte si úryvok z knihy Ako čeliť koronavírusu:

Tess Penningtonová - Ako čeliť koronavírusu

Pripravte si domácnosť

Keď pripravíte domáce prostredie pre prípad nutnosti krátkej alebo dlhodobej karantény a zaistíte zdravé prostredie, ktoré bude prospievať dobrej kondícii vás aj vašej rodiny, uľaví sa vám. Poďme teda na to.

Počas pandémie bude nevyhnutné častejšie upratovať. Baktérie prežívajú na špinavom povrchu, šíria sa prostredníctvom čiastočiek prachu, a tak zamorujú domácnosť. Sprejové dezinfekčné prostriedky alebo bieliace roztoky dokážu odstrániť baktérie a vírusy zo špinavej plochy.

Aj napriek strachu mnohých, že nákazlivé ochorenie prinesú do domácnosti, Národná agentúra na ochranu zdravia tvrdí, že riziko je malé. Napríklad, mnoho ľudí sa obávalo, že aj COVID0-19 sa môže šíriť takýmto spôsobom, ale štúdie ukázali, že vírus COVID-19 nežije dlho na mäkkých tkaninách, akými sú napríklad koberce, behúne či dokonca oblečenie. Existuje však obava v súvislosti s týmto vírusom na tvrdých povrchoch, akým sú napríklad kľučky či zábradlia, a ruky. Vzhľadom na uvedené môžete urobiť osem okamžitých krokov proti šíreniu baktérií u vás doma.

1. Vyčistite najšpinavšie povrchy: Nastal čas upratovať častejšie, keďže väčšina z nás sa bojí koronavírusu.

2. Agentúra CDC odporúča používať rukavice a dezinfikovať časti domácnosti s veľkým počtom baktérií, odkiaľ hrozí ich šírenie ďalej. Medzi ohniská nákazy patria: kľučky, kohútiky, tlačidlá na toalete, kúpeľňa, záchod, telefóny, klávesnice, diaľkové ovládače, pracovné dosky a stoly.

3. Ak máte deti, vydezinfikujte tvrdé plastové hračky, najmä ak je dieťa choré. Deti prenášajú veľa baktérií, vďaka čomu je ich imunitný systém oveľa silnejší ako náš. No nechcete, aby stará mama ochorela, keď sa s deťmi bude hrať.

4. Vyzúvajte sa pred dverami. Hoci nejde o nevyhnutné pandemické opatrenie, neprinesiete do domu baktérie. Vedeli ste, že baktériu E. coli a ďalších sedem iných baktérií našli na 27 % obuvi? Medzi ďalšie spomínané baktérie patrí napríklad Klebsiella pneumoniae, ktorá spôsobuje zápal močového traktu, a Serratia ficaria, ktorá vyvoláva respiračné infekcie. Keď sa naučíte vyzúvať pri dverách, pomôže vám to udržať zdravú domácnosť.

5. Očistite si mobil. Mobil je plný baktérií – 25 127 baktérií na 2,5 cm2 predurčuje toto zariadenie byť jedným z najšpinavších predmetov, s ktorým prichádzame do kontaktu každý deň. Navyše si ho prikladáme k tvári, odkladáme na kuchynský stôl či iné spoločné plochy! Počas pandemickej hrozby je ideálne nevyťahovať mobil na verejnosti. Ak tak robíte, dezinfikujte si mobil každý deň a vždy, keď ho použijete na verejnosti. Toto preventívne opatrenie zastaví infekciu.

6. Čisté ruky sú základ. Pravdou je, že deti si nepotrpia na čisté ruky. U nás doma máme všade, kde sa najviac zdržiavame, dezinfekčné gély alebo mokré utierky na ruky. Pri umývadlách, drese a na mieste, kde odkladáme kľúče od auta, zase fľašu s dezinfekčným prostriedkom na ruky. Deťom sme dali aj cestovné balenie do školských tašiek a športových vakov.

Vyrobte si vlastný dezinfekčný roztok na ruky

  • asi 42,5 gramov izopropylalkoholu
  • 1 polievková lyžica čistého gélu aloy pravej
  • 15 kvapiek esenciálnych olejov (vyberte si obľúbenú kombináciu)

Zaujme ťa: Encyklopédia kvízov Génius: Kniha faktov, kuriozít a kvízov pre každého


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní