Ako pestovať tučnolist? Zabezpeč svojmu sukulentu top starostlivosť!

Ako pestovať tučnolist? Zabezpeč svojmu sukulentu top starostlivosť!

Poznáte tučnolist? Zaradiť ho môžeme veľmi pekné sukulenty do bytu, ktoré nie sú náročné na starostlivosť. Rod tučnolist, latinsky Crassula, je pritom skutočne bohatý a obsahuje stovky druhov a odrôd, ktoré sa líšia svojou veľkosťou, taktiež tvarom či farbou listov. Mnohé sú si však i značne podobné. Charakteristické sú predovšetkým svojimi zdužinatenými listami, ktoré sú zásobárňou vody. Medzi najznámejšie a u nás aj najčastejšie pestované druhy radíme tučnolist vajcovitý, latinsky Crassula ovata, alebo aj tučnolist stromčekovitý, latinsky Crassula arborescens. Medzi nádherné a svojim vzhľadom zaujímavé či netradičné patria aj druhy Crassula muscosa, Crassula marnieriana či Crassula perforata. Tučnolisty navyše údajne prinášajú so sebou do bytu pozitívnu energiu a ide tiež o rastliny priťahujúce bohatstvo, úspechy v podnikaní, ale aj dobrých priateľov. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako si poľahky pestovať tučnolist aj u seba doma, ako často ho zalievať či ako ho rozmnožiť.

Pozri aj: Ktoré rastliny vhodné do kúpeľne si musíš zaobstarať?

druhy tučnolistov

Zdroj: Shutterstock®

Kde v byte sa bude tučnolistu dariť?

Aby sa akejkoľvek rastline v interiéri dobre darilo, musíme jej v prvom rade nájsť to správne stanovište. Tučnolisty prevažne pochádzajú z južných častí Afriky, taktiež z Austrálie či Strednej aj Južnej Ameriky, čo znamená, že majú radi svetlo a teplo. Ide o teplomilné sukulenty, ktorým by sme mali zariadiť dostatok slnka. Do tmavých miestností ich radšej neumiestňujte. Tučnolist potrebuje plné slnko, maximálne zvládne polotieň. Nemusí však byť umiestnený na priamom slnku, hlavne nie počas najhorúcejších letných dní. I počas zimy je potrebné rastline dopriať slnečné stanovište. Dostatok svetla zabezpečí pekné vyfarbenie listov. Mnohé interiérové druhy je možné počas teplých dní pestovať i vonku. Teplota v miestnosti, v ktorej je tučnolist umiestnený, by mala byť v priemere 18 °C až 21 °C, v zime by teplota nemala klesať pod 10 °C.

zalievanie tučnolistu

Zdroj: Shutterstock®

Ako často sukulent zalievať?

Aj zalievanie izbových rastlín má svoje pravidlá a v prípade sukulentov platí, že menej je rozhodne viac. Sukulenty si uchovávajú vodu v listoch, stonkách či koreňoch, vďaka čomu zvládajú aj dlhé obdobia sucha. Rovnako ani tučnolist nie je potrebné často zalievať. Nadmerné zalievanie môže rastline totižto výrazne uškodiť. Tučnolistu sa darí, ak je jeho pôda suchšia, ľahká a priepustná. Zvyčajne stačí, ak ho v menšom množstve polejete každé dva týždne, respektíve dvakrát mesačne. Substrát musí vždy medzi jednotlivými zálievkami dôkladne vyschnúť. Počas zimy, ak nie je miestnosť nadmerne vykurovaná, stačí polievať tučnolist dokonca raz za tri týždne. Hnojiť rastlinu je vhodné v období rastu, čiže pravidelne počas jari a leta. Použiť možno bežné hnojivo na kaktusy a sukulenty. 

Pozri aj: TOP mäsožravé rastliny: Ktoré z nich by si privítala u seba doma?

problémy s tučnolistom

Zdroj: Shutterstock®

Môžu sa vyskytnúť problémy?

V dôsledku zlej starostlivosti či celkovo pri pestovaní tučnolistu sa môže vyskytnúť niekoľko problémov. Nadmerné prelievanie rastliny spôsobuje hnitie koreňov, čo sa prejaví hlavne opadávaním listov. Dávajte preto pozor na to, koľko vody a ako často tučnolistu doprajete. Okrem toho tučnolist môže trpieť aj bakteriálnou hnilobou. Vtedy sa na listoch či stonkách objavujú zhnité a mäkké miesta. Pre zachránenie rastlinky je nevyhnutné poškodené časti odstrániť a presadiť ju do nového substrátu. Tučnolisty tiež môže niekedy potrápiť pleseň sivá. To spoznáte tak, že sa na rastline začne tvoriť zelený povlak, listy tiež začnú hniť. K rozvoju tohto problému prispieva nadbytok vody s nedostatkom svetla. Opäť je vhodné odstrihnúť poškodené časti a rastlinu ošetriť špeciálnym postrekom proti plesni. 

presádzanie tučnolistu

Zdroj: Shutterstock®

Ako tučnolist rozmnožiť?

Tučnolist je vhodné presádzať približne každé dva až tri roky, respektíve vtedy, keď korene prerastú celý substrát a rastlina nemá priestor na ďalší rast. Pred presádzaním sa uistite, že pôda je dostatočne suchá. Ideálny čas je začiatok jari. Ak si pri presádzaní všimnete nejaké zhnité korene, je vhodné ich odstrihnúť. Použiť môžete substrát určený pre kaktusy a sukulenty. Rovnako môžete na dno kvetináča spraviť rastline drenážnu vrstvu z keramzitu či kamienkov, aby ste zabezpečili dostatočný odtok prebytočnej vode a predišli odhnívaniu koreňov. Po presadení rastlinu aspoň týždeň nepolievajte.

Ani rozmnožovanie tučnolistu nie je náročné. Môžete to urobiť vrcholovými odrezkami, ktoré stačí vložiť do vhodného substrátu. Odrezok umiestnite na slnečné miesto a zľahka polejte. Nasledujúci týždeň či dva však novú rastlinu už viac nezalievajte a čoskoro zakorení. Rozmnožovanie je možné aj prostredníctvom listov. Odstrihnite z rastliny jeden z vrchných listov a reznú ranu nechajte dôkladne preschnúť. Potom ho rovnako strčte do substrátu, jemne zalejte, umiestnite na slnko a čakajte na zakorenenie.

Odporúčame: Ako pestovať Aloe vera? Zisti, ako sa starať o tento liečivý sukulent


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Katarína Konečná 12.08.20 09:32

KK
karma
105.00

mám tučnolist na kuchynskom okne a asi sa dobre starám, lebo je nádherný

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:27

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:27

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 05:54

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 05:55

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:25

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:25

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní