Ako sa prejavuje zápal slepého čreva? Tieto príznaky treba poznať!

Ako sa prejavuje zápal slepého čreva? Tieto príznaky treba poznať!

Pod pojmom slepé črevo rozumieme začiatočnú časť hrubého čreva. Z neho vybieha akási slepá vydutina, ktorej sa bežne hovorí červovitý výbežok, odborne tiež apendix. Hoci ide prakticky o časť tráviaceho traktu, význam má skôr z hľadiska imunity. Človeka však dokáže poriadne potrápiť. 

Zápal červovitého výbežku slepého čreva radíme medzi najčastejšie náhle brušné príhody. Tento zdravotný problém pritom môže predstavovať pre zdravie človeka skutočné riziko. Zistite, aké sú jeho príčiny a aké sú možnosti liečby.

Bude vás zaujímať: TOP bylinky na kašeľ: Ktoré z nich najlepšie zatočia s rôznymi druhmi kašľa?

Čo je apendicitída?

Apendicitída označuje zápal červovitého výbežku slepého čreva, čomu sa bežne, i keď trochu nepresne, hovorí aj zápal slepého čreva. Toto ochorenie radíme medzi najčastejšie zápaly v brušnej dutine a náhle brušné príhody, ktoré si spravidla vyžadujú lekársky zásah. Príčiny tohto zdravotného problému nie sú úplne jasné. Predpokladá sa, že ku vzniku a rozvoju zápalu dochádza primárne kvôli zaneseniu, respektíve upchatiu danej oblasti.

Spôsobiť to môžu napríklad i črevné kamienky, cudzie telesá či parazity. Vyššie riziko vzniku zápalu apendixu môže byť prítomné u jedincov, ktorých trápia rozličné zápalové črevné ochorenia, medzi ktoré patrí okrem iných i Crohnova choroba.

Apendicitída sa o niečo častejšie vyskytuje v mladšom veku a u dospelých do 30 rokov. Rozvinúť sa však môže v akomkoľvek veku. Početnejšie bývajú týmto ochorením postihnuté aj tehotné ženy

Príčiny vzniku apendicitídy:

  • zlá životospráva,
  • upchatie slepého čreva,
  • parazity, ktoré vedú k vzniku infekcie,
  • nadmerné užívanie antibiotík.

Odporúčame: Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

prejavy zápalu slepého čreva

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa ochorenie prejavuje?

Akútny zápal slepého čreva má spravidla veľmi rýchly nástup a priebeh. Pre tento zdravotný problém je charakteristických hneď niekoľko príznakov. Najtypickejšia je pravdepodobne bolesť.

U postihnutého sa zvyčajne objavujú prudké a kŕčovité bolesti v okolí pupka či nadbruška. Postupne sa počas niekoľkých hodín presúvajú, a to najmä do oblasti pravého podbruška. Bolesť sa môže výrazne zhoršovať pri pohybe a rôznych úkonoch, hlbokých nádychoch či kýchaní a kašľaní.

K bolestiam sa pridáva nevoľnosť a pocity na zvracanie, nechuť do jedla, prípadne u niektorých pacientov aj ďalšie tráviace ťažkosti, napríklad nadúvanie či zastavenie odchodu plynov, hnačka alebo zápcha. Okrem toho je bežné aj zvýšenie teploty či zrýchlenie pulzu.

Postihnutý môže byť navyše bledý alebo môže zrýchlene dýchať a viac sa potiť. Samozrejme, intenzita jednotlivých príznakov sa pri konkrétnych pacientoch môže líšiť, navyše nemusia byť prítomné ani všetky symptómy.

Príznaky zápalu slepého čreva:

  • bolesť v pravej dolnej časti brucha,
  • citlivosť brucha na dotyk,
  • nafúknuté alebo opuchnuté brucho,
  • nevoľnosť a vracanie,
  • nechutenstvo,
  • horúčka.

Kedy neodkladne vyhľadať lekára?

Neliečený zápal slepého čreva môže spôsobiť ďalšie zdravotné problémy a komplikácie. Najčastejšie dochádza j perforácii čreva, čo je život ohrozujúci stav, nakoľko môže dôjsť k vzniku infekcie. Práve preto by ste mali vyhľadať neodkladnú lekársku starostlivosť, a to najmä v prípade, ak:

  • je vaše brucho opuchnuté a sčervenané,
  • sa u vás prejavy zápach alebo naopak hnačka,
  • pociťujete horúčku alebo máte triašku (zimnicu),
  • máte ťažkosti s dýchaním.
liečba zápalu slepého čreva

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

Pri podozrení na zápal apendixu, respektíve pri pretrvávajúcich a neustupujúcich ťažkostiach, ktoré sme spomínali vyššie, je nevyhnutné bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc.

Pri apendicitíde sa totižto môžu vyskytnúť mnohé komplikácie, dokonca môže byť ohrozený život človeka. Hrozí vznik zrastov či abscesov. Zdravotný stav postihnutého rovnako môže zhoršiť prasknutie apendixu a vyliatie jeho obsahu. Následne môže dôjsť k zápalu pobrušnice, čiže peritonitíde.

Správna diagnostika je dôležitá. Potrebné je najmä vylúčiť iné možné príčiny zdravotných ťažkostí. Vyššie popísané prejavy sa totiž môžu objaviť aj pri iných ochoreniach, či už chorobách zažívacieho ústrojenstva alebo v prípade žien aj pri gynekologických problémoch. Lekár vyšetrí pacienta pohmatom.

Potrebný býva aj odber krvi či ultrasonografia. Čo sa liečby týka, akútny zápal je zväčša riešený chirurgickým odstránením apendixu. V prípade miernej či chronickej formy ochorenia môže byť liečba konzervatívna, v rámci čoho je potrebný pokoj na lôžku, počiatočná úprava stravy, prípadne i liečivá.

Aktualizovaný článok: 29.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní