Ako začať behať? Držte sa týchto zásad a pôjde to!

Ako začať behať? Držte sa týchto zásad a pôjde to!

Nedávno sme vám priniesli článok o tom, prečo začať behať. Táto forma pohybovej aktivity má na naše telo pozitívny vplyv. Nielen napomáha zlepšovať trávenie a spaľovať tuky, ale dokonca môže vplývať na kvalitu spánku či našu psychiku. Otázkou však zostáva, ako vlastne začať behať? Čo všetko by mali vedieť bežeckí začiatočníci? Stačí si len obuť tenisky a vyraziť alebo je potrebné držať sa nejakých ďalších zásad? V článku sme si pre vás pripravili hneď 5 dôležitých aspektov, na ktoré by mal myslieť každý, kto sa rozhodol začať s behaním.

1. Pomaly ďalej zájdete

Pri bežeckých začiatkoch treba v prvom rade myslieť na nepísané pravidlo, a to, že pomaly ďalej zájdeš. To, že sa rozhodnete pravidelne behávať, neznamená, že musíte 30 minút vkuse šprintovať. Treba objektívne zhodnotiť vlastné možnosti a upraviť si tempo podľa seba, a to najmä v prípade, že ste sa doteraz pohybovým aktivitám nijako zvlášť nevenovali. Ak začínate s behom, ideálnych 30 minút si rozdeľte na úseky, počas ktorých mierny beh striedate s rýchlejšou chôdzou. Tempo vhodné pre začiatočníkov je také, ktoré bežcovi umožňuje bez problémov rozprávať.

Pozri aj: Hľadáte letné osvieženie? Pripravte si tento úžasný mätový sirup!

kvalita obuvi

Zdroj: Shutterstock®

2. Dôležitá je obuv

V začiatkoch je ideálne behať asi 3 až 4-krát týždenne, a to v dĺžke od 25 do 45 minút. Ak už máte zopár dní odbehnutých a ste si istí, že v behaní chcete aj naďalej pokračovať, dôležité je zaobstarať si na tento účel aj vhodnú a kvalitnú obuv. Vďaka správnym topánkam sa znižuje záťaž na pohybový aparát aj riziko zranenia a komfort pri behaní sa naopak zvyšuje. Je úplne jedno, aké tepláky či legíny budete mať oblečené aj aký top si zvolíte, no kvalitná obuv je jednoducho nevyhnutnou výbavou. U žien je dôležité myslieť ešte na kvalitnú športovú podprsenku, ktorá poskytne prsiam oporu.

3. Treba poznať správnu techniku

Nie, pri behu nie je vhodné utekať len tak, akoby vás naháňal pes. V prvom rade je nevyhnutné dávať pozor na to, kam pri behu kladiete nohy. Okrem toho je vhodné dopadať približne na stred chodila. Tvrdý dopad na päty môže viesť ku vzniku viacerých komplikácií, napríklad môže spôsobiť aj bolesti pohybového aparátu. Pri behaní by mal byť človek vystretý, spevnený v trupe a mal by len primerane hýbať s rukami. Hlava by mala byť v predĺžení trupu, nezakláňajte ju ani nevystrkujte dopredu. Nežiaduce je plytké dýchanie, ktoré nedokáže zabezpečiť dostatočné okysličenie pľúc. Vhodné sú hlboké nádychy nosom a prudšie výdychy ústami. 

strečing

Zdroj: Shutterstock®

4. Nezabúdajte na strečing

Pred každým behom je vhodné sa trochu rozcvičiť, natiahnuť telo a zahriať svalstvo. Na strečing je však nevyhnutné myslieť aj po behu, a to i v prípade, že máte pocit poriadneho vyčerpania. Stačí 5 až 10 minút a svalovica na druhý deň vôbec nebude taká neznesiteľná. Zamerajte sa najmä na natiahnutie rúk, nôh aj trupu. Každej partii tela pritom venujte aspoň 20 až 30 sekúnd. Na strečing by nikdy nemali zabúdať jedinci, ktorých trápia bolesti chrbtice. Počas behu totiž dostáva táto časť tela zabrať. A na čo ešte pred aj po behaní nezabúdať? No predsa na pitný režim!

5. Nájdite si vhodný čas

Aby ste v behaní zotrvali, je potrebná, samozrejme, motivácia, no rovnako je nevyhnutné nájsť si ten správny čas, v ktorom budete z domu vybiehať s radosťou. Pre niekoho je skoršie vstávanie kvôli tridsiatim minútam behu niečo nepredstaviteľné. Pre iných je ranný beh zase perfektným štartom do nového dňa. Beh na obed dokáže skvelo nakopnúť do druhej polovice dňa, no najmä cez leto je naň jednoducho príliš horúco. Začínajúci bežci často obľubujú večerný beh, v neskorších hodinách už totiž nie je vonku toľko ľudí. Tu však striehne riziko toho, že sa človeku po celom dni jednoducho už nebude chcieť obúvať tenisky. Je dôležité zistiť, v ktorej časti dňa je pre vás beh najpríjemnejší. 

Odporúčame: Top dôvody, prečo jesť patizóny: Nevídané, čo táto zelenina dokáže!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní