F-Faktor diéta: Pre toto sa ju rozhodne oplatí vyskúšať!

F-Faktor diéta: Pre toto sa ju rozhodne oplatí vyskúšať!
  • 05.11.2020
  • Radka Vargová

Taká diéta, onaká diéta. Áno, je pravda, že každú chvíľu na nás vyskakujú zaručené tipy na diéty, ktoré nám pomôžu schudnúť a dopracovať sa k vytúženej postave. Čomu ale naozaj veriť a čo naozaj vyskúšať, aby sme neohrozili svoje zdravie a naozaj sa dočkali očakávaného efektu? 

V prvom rade si vždy treba naštudovať všetky informácie. Nepúšťajte sa do diéty len na základe odporúčania vašej kamarátky. A zabudnite na prísne diéty a obmedzovania sa, ktoré sú postavené na hladovaní. Namiesto toho voľte s rozvahou. A práve novinka v tejto oblasti F-Faktor diéta, je niečo, čo stojí za pozornosť. 

F ako Fiber (vláknina)

Už podľa názvu je teda jasné, na čom je práve táto diéta postavená. Vláknina je kľúčovou zložkou pri chudnutí, správnom fungovaní tráviaceho systému a zdraví ako takom. Preto by ste v tomto prípade mali venovať pozornosť jedlám a potravinám, ktoré sú obohatené o značné množstvo vlákniny. A to sú prevažne zelenina, ovocie, semená a celozrnné potraviny, strukoviny, orechy. Pre zdravie čriev je priam nevyhnutná a ako bonus, dokáže zasýtiť na dlhú dobu. Vďaka tomu dokážete menej jesť, odolávať hladu, čo má za následok, že prijmete menej kalórií za deň a vaša váha sa bude postupne znižovať. 

Ak do svojho jedálnička zaradíte predovšetkým stravu bohatú na vlákninu, zabránite tak väčším výkyvom hladiny cukru v krvi, no taktiež prečistíte črevá od nahromadených toxínov. Pri tejto diéte však nesmiete obzvlášť zabúdať na pitný režim, aby ste sa vyvarovali problémom so zápchou. 

Pozri tiež: Fitness rutina Jennifer Lopez: Tomuto vďačí za svoje krivky

F-Faktor diéta: Počuli ste už o nej?

Zdroj: Shutterstock®

Čo jesť?

Čo si teda naložiť na tanier, aby ste zasýtili žalúdok, pochutnali si, no zároveň mali vyváženú stravu, vďaka ktorej nepriberáte? Znie to ako výzva, ale v podstate je to veľmi jednoduché. Výhodou tejto diéty je, že nie je taká prísna ako iné. V podstate dovoľuje jesť, čo chcete (samozrejme, napchávanie čokoládou, zemiakovými lupienkami a inými vecami sa v tomto prípade nemyslí). Tento spôsob chudnutia vás naučí aj to, ako bohato môže vyzerať váš tanier a naučí vás, že nemusíte jesť veľké porcie, aby ste sa zasýtili, ale stačí vybrať len správne suroviny. A ktoré potraviny sú bohaté na vlákninu a rozhodne by mali byť na našom tanieri, ak chceme chudnúť týmto spôsobom? 

  • Celozrnné potraviny – quinoa, špalda, pohánka, amarant, kuskus, pšeno, bulgur
  • Celozrnné výrobky
  • Olejnaté semienka
  • Ovocie s vyšším obsahom vlákniny –  bobuľovité ovocie (všetky druhy), pomaranč, hrozno, datle, jablko, hruška, banán, figy
  • Orechy
  • Zelenina s vyšším obsahom vlákniny – repa, tekvica, paradajky brokolica, karfiol, sladké zemiaky, listová zelenina, paprika
  • Fazuľa, cícer, šošovica – no v podstate všetky odrody strukovín
čo jesť pri F-faktor diéte

Zdroj: Shutterstock®

Základné pravidlá

I keď diéta ako taká nie je prísna, je aj tak postavená na základných pravidlách a rozdelená do troch fáz. Ako prvý musíte upraviť váš celkový životný štýl a prejsť na zdravšiu variantu. Musíte sa v hlave nastaviť na túto zmenu a ak to akceptujete, oveľa rýchlejšie a lepšie sa vám budú dodržiavať jednotlivé fázy. Tie sú celkom tri: 

  • Prvá alebo aj štartovacia fáza radí zjesť denne minimálne 35 g vlákniny a rovnaký počet, teda radšej o niečo menej, sacharidov. 
  • Druhá (pokračovacia) fáza je tiež postavená na rovnakom množstve denného príjmu vlákniny, zvyšuje sa počet čistých sacharidov na 75 g. 
  • Tretia (udržiavacie) fáza stále stojí na minime 35 g vlákniny denne, no príjem čistých sacharidov sa zvyšuje na 125 g. Na tejto úrovni by ste sa mali držať až kým nedosiahnete vysnívanú váhu.

Odporúčame: Cyklovanie kalórií ako účinná diéta: Viete, o čo ide?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní