Ktorý je ktorý? Ako rozlíšiť profesie dietológ a výživový poradca?

Ktorý je ktorý? Ako rozlíšiť profesie dietológ a výživový poradca?

O zdravej výžive toho čítame naozaj veľa, často si však mýlime profesie, ktoré s ňou úzko súvisia. Azda najčastejšie sa v jej súvislosti spájajú profesie dietológ a výživový poradca. Aj keď ste sa už s oboma pojmami pravdepodobne stretli, je možné že ich aj tak neviete odlíšiť alebo sa vám spájajú do jedného. A na to sme tu my, aby sme objasnili to, aký je medzi nimi signifikantný rozdiel.

Dietológ je lekár

Najväčším rozdielom medzi dietológom a výživovým poradcom je, že dietológ je študovaný lekár zaoberajúci sa dietológiou, teda vedou o životospráve. Dietológovia pracujú s pacientami a ich tráviacimi ťažkosťami, ale aj s rôznymi ochoreniami vážneho aj menej vážneho charakteru.

Venujú sa napríklad cukrovkárom alebo obéznym ľuďom a skúmajú to ako potrava vplýva na ich ochorenie a tomu, ako ich stav prostredníctvom stravy aj zlepšiť. Samozrejme, že náplňou ich práce je aj diagnostika ochorení (často v kooperácii s lekármi z iných odvetví), ich liečba a tiež prevencia pred ich vznikom.

Bude sa ti páčiť: Ako porozumieť zdravej strave? Tu je návod pre začiatočníkov!

kto je výživový poradca

Zdroj: Shutterstock®

Výživový poradca môže byť každý

Nehádžme však všetkých do jedného vreca. Výživové poradenstvo sa stalo veľmi populárnou a vyhľadávanou službou. Poskytujú ju často dokonca certifikovaní zdravotní pracovníci, no vysokoškolské vzdelanie pre nich nie je podmienkou. Často sa výživovými poradcami stanú po absolvovaní kurzu či školenia.

Výživový poradca môže pomôcť v mnohom, ich špecializáciou je však poradenstvo o zdravom spôsobe stravovania sa v súvislosti s chudnutím či liečbou ťažkostí, prípadne ochorení.

dietologický plán

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na samozvaných

Ak sa rozhodnete využiť služby výživového poradcu, vyberajte svedomito. Ide predsa o vaše zdravie a určite nechcete, aby skončilo v rukách amatéra. Aj preto je na mieste sa pred samotným zazmluvnením poradcu uistiť, že majú certifikát či inú dokumentáciu preukazujúcu ich vzdelanie v danej oblasti. Dobré je aj vopred pátrať online po recenziách od ľudí, ktorí sa s poradcom stretli osobne a využili jeho služby.

Inšpiruj sa cvikmi: 30-minútový tréning s fitloptou: Precvičte doma celé telo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní