Ako si doplniť draslík? Tieto potraviny vám na tanieri nesmú chýbať!

Ako si doplniť draslík? Tieto potraviny vám na tanieri nesmú chýbať!

Draslík patrí medzi najdôležitejšie minerálne látky, ktoré nášmu telu rozhodne nemôžu chýbať. Má veľký význam pri transfere vzruchov v nervoch a svaloch, taktiež pri udržovaní normálnej nervovej dráždivosti. Je nevyhnutný pre zdravie srdcovo-cievneho systému, taktiež ovplyvňuje osmotický tlak vo vnútrobunkovej tekutine a hospodárenie s vodou. V našom tele má množstvo ďalších dôležitých úloh. Nedostatok draslíka pritom môže spôsobiť viaceré ťažkosti. Medzi typické prejavy radíme rôzne srdcové problémy, svalovú slabosť a únavu, kŕče aj mravčenie v nohách či tráviace ťažkosti. Nevyhnutné je svojmu telu zabezpečiť dostatok cenného draslíka. Ako na to? Pomôžu tie správne potraviny!

Banány

Snáď medzi najznámejšie zdroje dôležitého draslíka môžeme zaradiť v prvom rade banány. V stogramovej porcii tohto chutného ovocia nájdeme približne desatinu z odporúčaného denného príjmu spomínaného minerálu. Banány nám však majú toho čo ponúknuť ešte oveľa viac. Patria taktiež medzi zdroje horčíka, medi, mangánu, vlákniny a viacerých vitamínov skupiny B. Banány skvelo zasýtia, upokoja nervový systém a podporia zdravie srdca.

Odporúčame: Toto sú najväčšie chyby pri behaní. Dopúšťate sa ich aj vy?

biela fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Biela fazuľa

Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnostiam spojeným s nedostatkom draslíka, vo vašom jedálničku by nemala chýbať ani biela fazuľa. Tá je rovnako dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, železa, vitamínov skupiny B či vitamínu C. Má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, pomáha pri chudokrvnosti a podporuje trávenie. Pripravte si z nej chutnú polievku či prívarok, rovnako zvýši výživovú hodnotu čerstvého zeleninového šalátu. Dobrým zdrojom draslíka sú však aj ďalšie druhy strukovín, najmä sója, šošovica i hrach.

Ryby a plody mora

Veľké množstvá draslíka obsahujú aj rôzne ryby a plody mora. Do jedálnička sa rozhodne oplatí zaradiť lososa, a to z mnohých dôvodov. Telu totiž nedoplní nielen dôležitý minerál, ale taktiež poriadnu dávku zdravých tukov či vitamínu D. Losos vďaka svojmu zloženiu podporuje zdravie pokožky, srdca i mozgu. Pre doplnenie draslíka sa vám na tanieri môžu objaviť aj mušle. V ich stogramovej porcii sa môže skrývať až 18 % odporúčanej dennej dávky draslíka. Sú bohaté aj na selén, vitamín B12 a omega-3 mastné kyseliny.

sušené marhule

Zdroj: Shutterstock®

Sušené marhule

Z ovocia sú na draslík bohaté aj marhule, a to hlavne tie sušené. V sto gramoch sušených marhúľ nájdeme približne tretinu odporúčanej dennej dávky spomínaného minerálu. Sú tiež zdrojom vlákniny, železa, fosforu či vitamínu E. Dávajte si však pozor na to, koľko ich zjete. Sušené ovocie je totižto charakteristické aj vysokým obsahom cukrov. V primeranom množstve si ich však môžete pridať napríklad do jogurtu, pudingu či ovsenej kaše, čím si doplníte mnohé dôležité látky.

Špenát

Aj mnohé druhy zeleniny sú charakteristické značným množstvom obsiahnutého draslíka. Na jeho doplnenie sú vhodné napríklad niektoré druhy listovej zeleniny. Spomenúť môžeme špenát. Iba strogramová porcia doplní telu cez 12 % odporúčanej dennej dávky draslíka, okrem toho aj viaceré vitamíny skupiny B, veľké množstvo vlákniny, vápnik či bielkoviny. Špenát tiež možno nahradiť mangoldom. Z ďalších druhov zeleniny sú na draslík bohaté aj zemiaky.

kokosová voda

Zdroj: Shutterstock®

Kokosová voda

Draslík je možné doplniť si nielen potravinami, ale aj v rámci pitného režimu. Doňho sa z času na čas oplatí zaradiť aj kokosovú vodu, ktorá je charakteristická vysokým obsahom mnohých telu prospešných látok. Neobsahuje veľa cukrov a je bohatá na elektrolyty. Jeden bežný pohár kokosovej vody môže nášmu telu doplniť až okolo 13 % dennej odporúčanej dávky draslíka. Taktiež ukrýva mangán, železo či horčík. Tento zdravý nápoj skvelo uhasí smäd, má priaznivý vplyv na krvný tlak a podporuje odkyslenie organizmu.

Huby

Draslík nájdeme aj v hubách. Napríklad v stogramovej porcii chutných šampiňónov nájdeme cez 350 mg draslíka, čo je o niečo menej než 10 % z odporúčanej dennej dávky spomínaného minerálu. V jedálničku je vítaná aj hliva ustricová či huby portobello. Huby vo všeobecnosti predstavujú veľmi výživné potraviny. Obsahujú tiež bielkoviny a vlákninu, horčík či železo. Vďaka svojmu zloženiu majú priaznivý vplyv na imunitu. Navyše sa z nich dá pripraviť množstvo chutných pokrmov, ktoré človeka dobre zasýtia.

Odporúčame: Správny pitný režim počas leta: Čo by sme mali vedieť a dodržiavať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní