Ako si vybrať dezodorant a aké druhy existujú? Zistite o nich všetko!

Ako si vybrať dezodorant a aké druhy existujú? Zistite o nich všetko!

Čo si vybrať? Dezodorant alebo antiperspirant? Ako ich používať pri športe a čo uprednostňovať v každodennom živote? Na tieto najdôležitejšie otázky vám odpovieme v článku.

Dezodorant alebo antiperspirant?

Dezodorant a antiperspirant riešia rôzne problémy. Dezodorant je určený na odstránenie nepríjemného zápachu, zatiaľ čo antiperspirant rieši problém potenia. Otázka, čo si vybrať, závisí výlučne od potrieb osoby a jej individuálnych požiadaviek. Ak potenie nie je intenzívne a nespôsobuje pre vás nepohodlie, potom je pravdepodobne najlepšou voľbou dezodorant. Pri intenzívnom potení a pre kontrolu mokrých máp na oblečení je najlepšie zabezpečiť si maximálnu ochranu a používať antiperspirant.

Odporúčame: Ako predchádzať artróze? Osvojte si základné pravidlá prevencie!

aké sú účinky antiperspirantu

Zdroj: Shutterstock®

Ako účinkuje dezodorant

Je známe, že ľudský pot, ktorý sa uvoľňuje na povrch pokožky je takmer bez zápachu. V skutočnosti príčinou nepríjemného zápachu sú baktérie, ktoré sa hromadia v potných žľazách istý čas po objavení sa potu. Zvláštnosťou dezodorantu je to, že nebráni poteniu, ale neutralizuje zápach potu a inhibuje aktivitu baktérií vďaka špeciálnym antibakteriálnym zložkám.

Ako účinkuje antiperspirant

Väčšina antiperspirantov poskytuje ochranu pred potom vďaka hliníkovým soliam. K dnešnému dňu to je viac-menej jediná zložka antiperspirantu. Pôsobí nasledovne: póry kože sú akýmsi „kráterom“, soli hliníka sa nachádzajú pozdĺž jej okraja, zužujú ich, ale úplne nezatvárajú. Týmto spôsobom soli čiastočne blokujú potenie a pot tak nevystupuje na povrchu pokožky. Okrem toho, tieto soli zostávajú na povrchu pokožky – nevnikajú do tela, a preto sa ľahko umyjú vodou.

aké sú účinky tuhého dezodorantu

Zdroj: Shutterstock®

Ako si zvoliť vhodný formát

V súčasnej dobe prakticky každý dezodorant alebo antiperspirant je k dispozícii vo viacerých formách:

  • roll-on alebo tzv. guľôčkové dezodoranty a antiperspiranty;
  • deo stick alebo tuhé antiperspiranty a dezodoranty;
  • dezodoranty v spreji;
  • dezodoranty s rozprašovačom.

Je dôležité uvedomiť si, že účinnosť prostriedkov ochrany proti potu a zápachu nezávisia od ich formy, ale od vzorca, ktorý sa v nich používa. Výber antiperspirantu alebo dezodorantu je záležitosťou spotrebiteľských preferencií a subjektívne rozhodnutie konkrétnej osoby. Každý prípravok proti poteniu má iný spôsob aplikácie, ale princíp jeho pôsobenia je vždy rovnaký. 

Ako správne používať

Ak sa neviete rozhodnúť, aký prípravok proti poteniu používať, tak si vyberte na základe toho, čo požadujete a preferujete. Ak vás obťažuje zápach pri športe, no zároveň vám mapy v podpazuší akosi nevadia, tak voľte dezodorant. Ak sa obávate škvŕn od potu na oblečení, tak je lepšie siahnuť po antiperspirante, ktorý nielenže zastaví potenie, ale vás zároveň príjemne osvieži svojou vôňou. Dôležité však v tomto prípade je aj to, ako dezodorant používate. Najlepšie pôsobí vtedy, keď ho aplikujete na suchú pokožku podpazušia, v opačnom prípade bude neúčinný. 

škvrny na oblečení od dezodorantu

Zdroj: Shutterstock®

Ochrana proti škvrnám na oblečení

Mnohí čelia problémom škvŕn, ktoré sa objavujú na oblečení po použití určitých dezodorantov. Svetlé škvrny sa na bielom oblečení objavujú v dôsledku solí, ktoré dezodoranty / antiperspiranty obsahujú. Žlté škvrny sa časom objavujú a zosilňujú aj na bielom oblečení, pretože nečistoty a dezodoračné častice prenikajú hlboko do tkanív a deformujú ich.

Zaujme ťa: Aké sú účinky píniových orechov? Už zopár kúskov dokáže divy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní