Ako využiť starý chlieb? Recepty, ktoré si zamiluješ!

Ako využiť starý chlieb? Recepty, ktoré si zamiluješ!

Chlieb je základnou súčasťou mnohých domácností a kuchýň po celom svete. V rôznych kultúrach a krajinách predstavuje nielen zdroj živín, ale aj symbol pohostinnosti a spoločenského zdieľania. V mnohých domácnostiach sa chlieb podáva pri každom hlavnom jedle ako doplnok alebo ako základ pre rôzne pokrmy. 

Jeho vôňa pri pečení často navodzuje pocit domova a tepla. Len máločo sa vyrovná vôni, štruktúre a chuti čerstvého chleba. Neviete však, ako oživiť staré chleby či pečivo? Aj keď plánujete svoje nákupy, môže sa stať, že niekedy je chleba či pečiva zbytočne veľa. Nechcete ním plytvať a uvažujete, čo robiť. 

Dá sa vôbec nejak chutne spotrebovať starší chlieb? No rozhodne ho nevyhadzujte! Možno vyskúšate naše inšpirácie, ako využiť starý chlieb alebo pečivo. Ktoré recepty zo starého chleba a pečiva, ktoré vám pomôžu zužitkovať starý chlieb a pečivo, sa vám zapáčia?

TOP recepty, vďaka ktorým spotrebujete staré chlebové zostatky:

1. Sladké francúzske toasty s ovocím

INGREDIENCIE

  • 250 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 4 až 6 plátkov staršieho chleba
  • rastlinný tuk alebo olej
  • škorica
  • práškový cukor
  • 300 g čerstvého ovocia

POSTUP PRÍPRAVY

Ako využiť starší kus toastu na lahodné raňajky? V miske alebo v hlbokom tanieri rozšľaháme mlieko s vajíčkami, pridáme vanilínový cukor a štipku soli. Do tekutej zmesi namočíme plátky chleba. Necháme odkvapkať a vložíme do panvice s rozohriatym tukom alebo olejom a z obidvoch strán osmažíme do zlatista. Na tanieri ho posypeme práškovým cukrom so škoricou.

Sviežosť tejto jednoduchej maškrte dodáme ovocím. Najvhodnejšie je drobné ovocie, napríklad jahody, maliny, čučoriedky, ríbezle.

Na inej panvičke necháme ovocie prehriať s trstinovým cukrom, navrstvíme ho na pripravené francúzske toasty. Poprášime práškovým cukrom a ozdobíme mätou. Ako alternatívu môžeme použiť džem.

Pozri aj: Chceš maškrtiť zdravo? Vyskúšaj tieto tvarohovo-citrónové sušienky!

sladké toasty

Zdroj: Shutterstock®

2. Cesnakové tyčinky

Ak nám zostanú staré rožky, môžeme si pripraviť „slovenskú cesnakovú bruschettu“. Tieto tyčinky sa hodia k vínu alebo k čaju.

INGREDIENCIE

  • staršie rožky
  • 1,5 dcl oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bylinková soľ alebo obyčajná soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Každý rožok rozkrojíme po dĺžke na polovice. Tie opäť rozkrojíme na polovicu, tak získame štyri kúsky z jedného rožka. V oleji rozmiešame roztlačené strúčiky cesnaku a bylinkovú soľ. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej  na 200 °C. Pečieme približne 10 minút  a musíme dať pozor, aby cesnak nezhorkol.

3. Nemecké žemľové knedle

Starší chlieb alebo pečivo sú základom obľúbenej prílohy vhodnej k mäsu so šťavou alebo k pečenému mäsu s kapustou.

INGREDIENCIE

  • 200 g staršieho pečiva
  • 1 cibuľa
  • 4 lyžice masla
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 vajíčka
  • 3 lyžice hrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Pečivo nakrájané na kocky vložíme do misy. Nakrájame na drobno cibuľu, osmažíme ju na masle. Pridáme  do misy s pečivom, zalejeme osoleným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajíčka.  Počkáme, kým tekutina nevsiakne do pečiva. Pridáme múku a nasekaný petržlen.

Spracujeme na cesto, necháme oddýchnuť 20 minút. Zatiaľ necháme vo veľkom hrnci zovrieť vodu, zo zmesi formujeme pomúčenými rukami guľaté knedlíky rovnakej veľkosti.

Vložíme ich do vriacej vody a necháme variť na miernom plameni 15 minút. Hotové sú vtedy, ak vyplávajú hore a jemne sa otáčajú. Keď ich vyberieme, majú byť pevné. Necháme ich odkvapkať a môžeme podávať.

Vybrali sme: Klinček voňavý: Najlepšie tipy na jeho využitie v kuchyni

knedle z pečiva

Zdroj: Shutterstock®

4. Netradičný chlebík vo vajíčku

Toto je sýta a finančne nenáročná mňamka pre vašich hladošov. Stačia krajce starého bieleho chleba a pár ďalších ingrediencií. Rozšľaháme dve vajíčka a pridáme 2 lyžičky horčice. Nastrúhame syr tak, aby vznikla hustejšia konzistencia.

Solíme veľmi opatrne, pretože horčica a syr už zmes ochutili. Zmes navrstvíme na niekoľko krajcov starého chleba (5 až 6 krajcov) a vložíme do panvičky s rozpáleným olejom, opečieme najskôr zo suchej strany, otočíme a opatrne opekáme z vajíčkovej strany. Na tanieri môžeme na chlebík pridať kečup.

5. Sedliacka chlebová polievka

INGREDIENCIE

  • 4 krajce staršieho chleba
  • 1/2 póru
  • 1,2 litre vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 PL hladkej múky
  • podľa chuti soľ a mleté čierne korenie
  • trochu majoránky a drvenej rasce
  • 60 g masla

POSTUP PRÍPRAVY

Medzi jedlá zo starého chleba patrí aj chlebová polievka. Nakrájajte starší chlieb na kocky a opražte ich na masle. Pridajte trochu drvenej rasce. Vmiešajte nakrájaný pór a prelisovaný cesnak. Zalejte všetko vývarom a varíte približne 20 minút.

Potom polievku rozmixujte ponorným mixérom. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vývaru. Ochutnajte a podľa potreby dosoľte a okoreňte. Na záver pridajte majoránku.

Podávajte s opraženou cibuľou – nakrájajte cibuľu na kolieska, obaľte v hladkej múke a opražte na oleji dozlatista. Pridať sa môžu aj chrumkavé krutóny.

Odporúčame: Tigrie orechy: Superpotravina, ktorú sa naozaj oplatí konzumovať!

Ďalšie tipy, ako sa dá starý chlieb použiť:

  1. Krutóny: Nakrájajte starý chlieb na kocky. Kocky nakrájaného starého chleba pokvapkajte olivovým olejom, posypte cesnakovým práškom, bylinkami alebo parmezánom a opečte v rúre, kým nie sú chrumkavé. Krutóny sú skvelé do polievok a šalátov.
  2. Francúzske hrianky: Vajcia, mlieko a trochu vanilky tvoria ideálnu zmes, do ktorej môžete namáčať starý chlieb, a potom ho opražiť na panvici do zlatista.
  3. Bruschetta: Opečte tvrdý starý chlieb, potrite cesnakom a pokvapkajte olivovým olejom, potom navrch pridajte paradajky, bazalku a mozzarella pre rýchle a chutné jedlo. Takéto hrianky naslano vás dostanú.
  4. Plnka: Starý suchý chlieb rozdrvte a zmiešajte s bylinkami, olejom a možno trochu cibule či cesnaku na vytvorenie chutnej náplne pre zeleninu alebo mäso.

EXTRA TIP: Ako si poradiť so strúhankou zo starého chleba?

Ako využiť zoschnutý chlieb na strúhanku? Ak vám zostávajú kusy starého pečiva, môžete ich spotrebovať tak, že už viac nebudete potrebovať kupovať strúhanku. Starý bochník chleba nakrájajte, dajte na plech v tenkej vrstve a nechajte dobre vysušiť. Potom chlieb rozmixujte v kuchynskom robote s nadstavcom nožov.

Zmes preosejte na hrubšom site a hotovú strúhanku uskladnite vo vzduchotesnej nádobe v tme a suchu. 

Článok aktualizovaný 19.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní