Aký je význam vitamínu K? Odhaľte jeho nedostatok a doplňte si ho!

Aký je význam vitamínu K? Odhaľte jeho nedostatok a doplňte si ho!

Viete, aký je význam vitamínu K pre naše telo? Rozhodne nie je malý! Táto látka je pre správne fungovanie nášho organizmu nevyhnutná a jej deficit sa môže prejaviť rozvojom rozličných zdravotných problémov. Môžeme vám prezradiť, že vitamín K má úlohu napríklad pri procese zrážania krvi a jeho nedostatok tak môže viesť ku krvácavosti. V nasledujúcom článku si o tomto vitamíne povieme množstvo dôležitých informácií, vrátane toho, ako ho svojmu telu doplniť.

Prečo potrebujeme vitamín K?

Vitamín K radíme spolu s vitamínmi A, D a E medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Pod pojmom vitamín K pritom rozumieme hneď niekoľko foriem tejto látky. Vitamín K1, taktiež fylochinón, je syntetizovaný rastlinami a je dôležitý z hľadiska zrážanlivosti. Menachinón je vitamín K2, je produkovaný baktériami a má význam pre mineralizáciu kostí. Nakoniec poznáme aj takzvaný menadión, čo je vitamín K3, ktorý je určený len pre zvieratá.

A aké všetky funkcie vitamín K vo všeobecnosti v našom tele napĺňa? Táto látka, ako sme už spomenuli, je v prvom rade nevyhnutná pre zrážanie krvi, keďže sa podieľa na syntéze protrombínu, ktorý je v tomto procese nenahraditeľný. Vitamín K ďalej prispieva k regenerácii kostí a vstrebávaniu vápnika. Taktiež podporuje správnu funkciu pečene aj imunitného systému. Preventívne pôsobí voči infekciám, najmä v detskom veku, ale i zhubným nádorom. Dokonca prispieva k dobrému stavu kardiovaskulárneho systému a najmä ciev.

Pozri aj: 5 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?

krvácavosť

Zdroj: Shutterstock®

Takto spoznáte jeho deficit

Nedostatok vitamínu K nie je až tak bežný, keďže je táto látka dobre zastúpená v mnohých potravinách. K deficitu však môže dôjsť z viacerých príčin. Nedostatok tohto vitamínu v tele človeka môže byť následkom nedostatočnej výživy, užívania niektorých liekov, porúch vstrebávania či iných problémov s tráviacou sústavou. A akými príznakmi nám dáva telo najavo, že trpí na deficit spomínaného vitamínu?

Typickým prejavom je krvácavosť. Jedinca môže trápiť krvácanie z ďasien či nosa aj nezastavujúce sa krvácanie z drobných rán. V tele postihnutého dochádza k zníženiu zrážanlivosti krvi a taktiež môže byť zaznamenaný pokles počtu krvných doštičiek. Objaviť sa môžu i kruhy pod očami. Ťažkosti však môže spôsobovať nielen nedostatok, ale aj nadbytok vitamínu K v tele. Medzi typické príznaky patrí nechutenstvo, poruchy krvného obrazu či alergické kožné reakcie.

zdroje vitamínu K

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho telu doplniť?

Určitá časť z potrebného množstva vitamínu K je syntetizovaná priamo v našom tele. Okrem toho môžeme do organizmu dopraviť dávky významného vitamínu aj prostredníctvom pestrej stravy. Zdrojom tejto látky je napríklad tmavá listová zelenina. Preto do jedálnička zaraďte kel, kapustu, zelený šalát alebo špenát. Okrem toho sa vitamín K nachádza aj v brokolici, pažítke, karfiole či petržlene. Dokonca sú jeho zdrojom aj niektoré strukoviny, napríklad fazuľa aj sójové bôby. Ďalej ho nájdeme v pšenici, ovose aj raži či olivovom oleji. Na tento dôležitý vitamín sú bohaté aj niektoré druhy ovocia, a to napríklad kivi či zdravé avokádo.

Odporúčame: TOP domáce sirupy na kašeľ: Zbavia vás ťažkostí raz-dva!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní