Fľaky a škvrny na gauči? Poznáme 6 domácich trikov, ako sa ich zbaviť

Fľaky a škvrny na gauči? Poznáme 6 domácich trikov, ako sa ich zbaviť
  • 26.09.2022
  • Michaela Kožáková

Gauče, sedacie súpravy a kreslá patria k najčastejšie využívaným kúskom nábytku v našej domácnosti. V mnohých prípadoch predstavujú i najdrahší a najcennejší doplnok obývačky.

Domáci miláčikovia, deti alebo jednoducho nemotornosť sú veľkou hrozbou pre vašu krásnu sedaciu súpravu. A teraz si dajte ruku na srdce – určite sa aj vám pritrafilo, že ste kávou, čajom alebo nebodaj červeným vínom nechtiac obliali váš béžový gauč. V takomto prípade vám nariekanie, nadávky ani lamentovanie nepomôžu. Ako odstrániť škvrny či fľaky z kresla a gauča? Prinášame vám zopár skvelých trikov, ktoré stoja za vyskúšanie. 

Pozri aj: Ako často prať posteľnú bielizeň? Toto je vhodný interval!

Základné pravidlá čistenia gauča:

  • škvrnu odstráňte čo najrýchlejšie, s jej odstránením veľmi neotáľajte,
  • na čistenie akýchkoľvek škvŕn používajte čistú handričku,
  • nevyvíjajte príliš veľký tlak ani silu, pracujte jemne,
  • škvrnu odstraňujte od okrajov k stredu,
  • vždy používajte najskôr studenú vodu,
  • gauč potiahnutý látkou alebo semišom by ste mali vysávať aspoň raz za týždeň, používajte len vhodnú hubicu a kefy na čalúnenie,
  • ak má váš gauč snímateľné poťahy, minimálne raz ročne ich operte.

1. Octový roztok

Ocot je vďačným a univerzálnym domácim prostriedkom na odstránenie zápachu a škvŕn z látkového gauča či sedačky. Zmiešajte šálku octu a šálku studenej vody a vlejte tekutinu do čistej fľaše s rozprašovačom.

Predtým, ako použijete tento roztok na vyčistenie škvrny, najskôr pomocou kuchynskej papierovej utierky vysajte prebytočnú tekutinu. Fľak nerozotierajte, pretože by ste mohli škvrnu zväčšiť. Iba priložte utierku a pritlačte. 

Následne nastriekajte na škvrnu ocot s vodou. Škvrnu nepremáčajte. Pomocou čistej handričky začnite škvrnu čistiť od vonkajšieho okraja smerom k stredu. Ak sa škvrna úplne nestratí, postriekajte ju znova roztokom a pokračujte v čistení. Tento postup opakujte, až kým škvrna úplne nezmizne. Potom jemne utrite škvrnu suchou handričkou tak, aby ste odstránili octový roztok. Vlhké miesto dôkladne vysušte fénom, aby vám na gauči neostala mokrá stopa.

2. Sýtená voda

Sýtená voda alebo sódovka sa často používa na odstránenie škvŕn z tkaniny, pretože je pH neutrálna a bez zápachu. Sýtená voda môže byť efektívnejšou voľbou ako obyčajná voda pri odstraňovaní škvŕn po víne alebo krvi. Namiesto použitia vody, nalejte na škvrnu malé množstvo vody sýtenej oxidom uhličitým. Nezabudnite vlhké miesto po dokončení dôkladne vysušiť. 

Neprehliadni: Jedinečný spôsob ako udržať poriadok. Skúste zónové upratovanie!

3. Sóda bikarbóna

V miske spolu zmiešajte 1/4 šálky sódy bikarbóny a 1/8 šálky vody a poriadne premiešajte, aby vám vznikla pasta. Touto zmesou môžete vyčistiť škvrny na gauči po káve a víne. Najskôr pomocou vlhkej handričky jemne vysajte tekutinu a následne naneste pastu a nechajte ju pôsobiť niekoľko hodín (môžete aj celú noc), aby úplne vyschla. Zvyšky pasty nakoniec povysávajte.

4. Citrónová šťava

Škvrny od jahôd, čučoriedok, malín či iného ovocia odstránite tak, že ich pokvapkáte citrónovou šťavou. Účinným pomocníkom je aj soľ, ktorú jednoducho na škvrnu nasypete alebo i ocot zmiešaný s citrónovou šťavou v pomere jedna k jednej. Citrónovú šťavu, ocot a soľ je potrebné nechať pôsobiť niekoľko minúť a následne dôkladne umyť teplou vodou. 

5. Studená voda

Škvrny od čokolády či kečupu odstraňujte pomocou studenej vody. Teplá voda by spôsobila zrážanie a škvrny by ste už nevyčistili. Čokolády a kečupu na gauči sa môžete zbaviť pomocou pracieho gélu alebo vyčistiť aj pomocou prostriedku na čistenie kobercov. V prípade starších zašlých škvŕn vám dobre poslúži glycerín.

6. Olivový a kokosový olej

Ingrediencie, ktoré bežne nájdete v každej kuchyni dokážu robiť zázraky. Zmiešajte pol šálky olivového oleja s 1/4 šálky octu a roztok nalejte do rozprašovacej fľaše. Nastriekajte na koženú pohovku a vyleštite znečistené a zničené miesta čistou handričkou.

Kokosový olej je viacúčelovým pomocníkom, ktorý ocení nielen vaša pokožka, vlasy, ale dokonca i váš gauč. Ak chcete zmäkčiť kožu, chrániť ju pred praskaním a obnoviť lesk vašej koženej sedačky, použite kokosový olej. Zahrejte ho na bod topenia a uistite sa, že nie je príliš horúci predtým, ako ho použijete. Olej v malých množstvách nanášajte krúživými pohybmi.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní