Najstaršia tatérka na svete: 106-ročná Filipínčanka zažiarila aj na obálke Vogue

Najstaršia tatérka na svete: 106-ročná Filipínčanka zažiarila aj na obálke Vogue

Svet je plný neobyčajných a priam až unikátnych ľudí, ktorí v živote dokázali niečo nevídané. Takíto ľudia sú neraz skvelou inšpiráciou pre veľké davy. Dnes vás zoznámime s neobyčajnou ženou až z ďalekých Filipín, ktorú by sme, takpovediac, mohli pokojne označiť za jedinú svojho druhu. 

Apo Whang-Od je 106-ročná filipínska tattoo artistka, ktorá je označovaná za poslednú žijúcu mambabatok svojej generácie, teda tradičnú tatérku z oblasti Kalinga. Táto najstaršia tatérka na svete je strážkyňou tradičného domorodého tetovania zvaného batok. Jej technika tetovania sa pritom značne líši od moderných spôsobov tvorby tetovaní. 

Filipínčanka dodržiava tradičné postupy, ktoré zahŕňajú použitie ihly vytvorenej z tŕňa pomela a pripevnenej na kúsok bambusu. Ručne vklepáva do kože ihlu, ktorá je namočená v pigmente čisto prírodného pôvodu. Obvykle ide o sadze alebo popol. Táto metóda tetovania je údajne veľmi bolestivá. 

Toto umenie sa v tunajšom kmeni predáva z generácie na generáciu medzi pokrvnými príbuznými. Whang-Od v minulosti tetovala batok lovcom i ženám domorodých obyvateľov kmeňa Butbut, dnes túto tradičnú formu umenia praktizuje na turistoch, ktorí navštívia jej rodný Buscalan (región Kalinga). Symboly, ktoré vklepáva do kože, majú mnohé významy, vrátane sily, statočnosti či krásy. 

Pozri aj: ​Rihanna ukázala hriešne drahý diamantový prsteň – na jej ruke ho ale nenájdete!

tatérka na obálke Vogue

Zdroj: instagram.com/voguephilippines (photographed by @artunepo)

Práce sa nevzdá, kým jej bude slúžiť zrak

Tatérka Apo Whang-Od sa tvoreniu batoku venuje viac ako 90 rokov. Umeniu ju priučil jej otec, keď mala 15 rokov. Dnes z jej rodnej dediny odchádzajú desiatky turistov so symbolickými tromi bodkami vytetovanými tradičnou metódou. Podľa jej slov s tetovaním neplánuje skončiť, kým za ňou neprestanú chodiť ľudia s prosbou o tetovania a kým jej neprestane slúžiť zrak. 

O pokračovanie tradičného umenia sa pritom neobáva, keďže zaúča svoje dve netere. Aby toho nebolo málo, Apo Whang-Od dosiahla aj ďalšie prvenstvo, okrem toho, že je najstaršou tatérkou a poslednou mambabatok. V apríli tohto roka jej bola venovaná titulka filipínskeho vydania celosvetovo známeho magazínu Vogue, čím sa stala aj najstaršou tvárou titulky tohto časopisu. 

Pre CNN tiež prezradila, aké tajomstvo sa skrýva za jej dlhovekosťou. Vraj je to vďaka čisto organickému jedlu, a to najmä listovej zelenine a fazuli. Nekonzumuje žiadne konzervované jedlo a jedlo plné tukov. 

tattoo artist

Zdroj: instagram.com/voguephilippines (photographed by @artunepo)

106-ročná tatérka

Zdroj: instagram.com/voguephilippines (photographed by @artunepo)

tatérka z Filipín

Zdroj: instagram.com/apowhangod

tetovanie

Zdroj: instagram.com/apowhangod

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/voguephilippines (photographed by @artunepo), instagram.com/apowhangod


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní