Unikátna pocta pre obľúbeného herca – čo vedci pomenovali podľa Keanu Reevesa?

Unikátna pocta pre obľúbeného herca – čo vedci pomenovali podľa Keanu Reevesa?

Kto patrí k najviac milovaným hviezdam Hollywoodu, ak nie Keanu Reeves, ktorého všetci poznáme ako Nea z Matrixu alebo Johna Wicka z rovnomennej filmovej série? Keanu Revees je nielen celosvetovo uznávaným hercom s úžasným talentom a zodpovedným prístupom k práci, ale aj človekom s dobrým srdcom a charakterom neskazeným slávou a peniazmi. Ako sám herec hovorí, peniaze sú posledná vec, o ktorej rozmýšľa.

Žije skromne, pričom obrovské množstvo zarobených peňazí venoval napríklad na výskum rakoviny či na špeciálne efekty vo filmoch a nevadí mu peniaze posielať aj inými smermi. Je známy tým, že nemá problém chodiť hromadnou dopravou či porozprávať sa na lavičke s bezdomovcami. Herec mal skutočne ťažký osud. Prišiel o nenarodenú dcéru a o rok neskôr aj manželku. Pre to, aký je v bežnom živote, aj akým hercom je, si získal obrovské množstvo fanúšikov po celom svete.

Keanu Reevesovi sa nedávno dostalo pomerne netradičnej a unikátnej pocty, ktorá tak celkom ani nesúvisí s jeho hereckým talentom. Nejde o žiadnu filmovú cenu, i keď s filmom to tak trochu prepojené je. Vedci sa totižto rozhodli po ňom niečo pomenovať. Čo takého a prečo vlastne?

John Wick

Zdroj: Depositphotos / autor Jean_Nelson

Smrtiace ako legendárny John Wick

Matrix, Diablov advokát, John Wick, 47 Roninov, Constantine, Dom pri jazere – to je len malá ochutnávka z najznámejších a veľmi úspešných filmov Keanu Reevesa. A podľa obľúbeného kanadského herca z Libanonu sa výskumníci v Nemecku rozhodli pomenovať bakteriálne zlúčeniny, ktoré dostali hovorový názvov keanumycíny (keanumycins). Prečo sa vedci rozhodli tieto látky získané z niektorých baktérií pomenovať práve po obľúbenom hercovi? 

Je to údajne z dôvodu, že tieto zlúčeniny majú na huby rovnako smrtiaci účinok ako Keanu Reeves v hlavnej role filmovej série John Wick. Ako uviedol jeden z výskumníkov Dr. Pierre Stallforth:„Keanu Reeves hrá mnoho ikonických rolí, v ktorých je mimoriadne efektívny pri inaktivácii svojich nepriateľov. Keanumycíny robia to isté s hubami.“

Z výskumov vyplýva, že tieto zlúčeniny sa ukazujú byť účinným pomocníkom v boji proti hubovým chorobám rastlín, no potenciál majú pomáhať aj pri hubových ochoreniach ľudí. Keanumycíny vytvárajú na povrchu patogénov diery, kvôli čomu akoby „vykrvácali“ až na smrť. V nízkych koncentráciách majú skvelé antimykotické vlastnosti. 

A čo na to herec? „Mali to nazvať John Wick,“ vyjadril sa k tejto netradičnej pocte Keanu a dodal: „Ale je to celkom cool ... a pre mňa neskutočné. Ale vďaka, vedci! Veľa šťastia a ďakujem, že nám pomáhate.“ 

Čo na takúto unikátnu poctu hovoríte vy? Viete si predstaviť, že by sa niečo menovalo podľa vás? Pomenovávanie nových objavov po známych hviezdach pritom nie je ničím výnimočným. Vedeli ste napríklad o existencii parazitickej osy Conobregma bradpitti? Ako môžete už tušiť, pomenovanie dostala po hercovi Bradovi Pittovi. 

- Anketa

MÁTE RADI FILMY S KEANU REEVESOM?

Odpovedalo 52 ľudí  

Jasné, je to skvelý herec.
71%
Niektoré filmy s ním si rád/rada pozriem.
27%
Skôr nie, filmy s ním ma nebavia.
2%

Keanu Reeves sa na filmovom plátne znova objaví ako John Wick už koncom marca. Pozri si trailer na John Wick: Kapitola 4:

Zdroj úvodnej foto: Depositphotos / autor Jean_Nelson


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 22.03.23 00:00

karma
109.00

Keanu Reeves je skvelý herec, skromný a sympatický človek. Patrí medzi mojich obľúbencov.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní