Dobrodružné slovenské rieky: Ktoré z nich by si mala toto leto splaviť?

Dobrodružné slovenské rieky: Ktoré z nich by si mala toto leto splaviť?
  • 24.05.2022
  • Michaela Kožáková

Aj vďaka vírusu COVID-19 sme prišli na to, že sa dá dovolenkovať i na Slovensku. Celodenné výlety za krásami prírody, pobyty pri známych slovenských jazerách či termálnych kúpaliskách, spoznávanie historických miest a ich tajomstiev – naša krajina ponúka skutočne veľa atrakcií, ktoré splnia predstavu o dokonalej letnej dovolenke.

Ak však hľadáte trochu iný druh oddychu so štipkou dobrodružstva a neplánujte toto leto tráviť niekde na lehátku pri vode, vyberte sa na zážitkový splav. Slovenské rieky so zaujímavými perejami pretekajú malebnými kútmi krajiny a pri ich brehoch si môžete vychutnať božský pokoj či objaviť rôzne pútavé miesta. Pri splavovaní riek spoznáte naše čarovné Slovensko z novej perspektívy. Ak toto leto chcete skúsiť niečo iné, doprajte si adrenalínový zážitok a absolvujte splav na niektorej z našich riek. My vám prinášame zopár tipov.

Pozri aj: Najkrajšie tiesňavy na Slovensku: Tieto musí navštíviť každý milovník prírody!

Rieka Orava

Zdroj: INSTAGRAM/wedaone_

Rieka Orava

Nádherný rázovitý región Orava ponúka okrem monumentálneho hradu, priehrady či lesnej železnice nezabudnuteľné dobrodružstvo na rieke Orava. Na nej môžete absolvovať nenáročný splav prekrásnou oravskou prírodou s magickými scenériami. Tento výlet vám poskytne neobyčajný uhol pohľadu a ideálny spôsob relaxu.

Rieka je splavná po celom jej toku a môžete si dokonca vybrať hneď z dvoch trás. Dĺžka trasy a nástupné či výstupné miesta závisia od jednotlivých spoločností, ktoré splavy organizujú.

Tá dlhšia má dĺžku až 24 kilometrov. Najkrajšou a najobľúbenejšou je trasa z Dolnej Lehoty popod Oravský hrad do Dolného Kubína. Oba úseky sú splavné počas celej sezóny. Rieka Orava je pokojná, no na niektorých úsekoch treba trochu zabrať. Splav Oravy je vhodný ako pre začiatočníkov bez predošlých skúseností, tak i pre zdatnejších, ale i pre milovníkov prírody či rodiny s deťmi. 

Prielom Hornádu

Zdroj: INSTAGRAM/mia_novak5

Prielom Hornádu

Prielom Hornádu patrí medzi najkúzelnejšie kaňony na Slovensku. Donedávna bolo možné obdivovať jeho zákutia len ako peší turista. Od roku 2016 je však opäť otvorený aj pre vodákov a všetkých nadšencov splavu.

Rieka Hornád pramení v severovýchodnom okraji Nízkych Tatier a po viac ako 30 kilometroch prechádza na okraj Slovenského raja pri Hrabušiciach. Po krátkej meandrovitej časti so zarasteným korytom rieka opúšťa Hornádsku kotlinu, zarezáva sa do skalného masívu a vytvára hlboký vápencový kaňon so strmými brehmi.

Splav rieky trvá približne tri až štyri hodiny a na nafukovacích kanoe ho zvládnu aj menej skúsení vodáci, avšak deťom a úplným začiatočníkom sa neodporúča.

Prielom Hornádu sa nachádza v najvyššom stupni ochrany prírody, preto je nutné rešpektovať všetky pravidlá a správať sa zodpovedne.

Rieka Hron

Zdroj: INSTAGRAM/ravenmonika

Rieka Hron

Rieka Hron, ktorá je druhou najdlhšou slovenskou riekou, pramení na území NAPANT-u pri obci Telgárt. Okolie Hrona je jedno z najlepšie vybavených pre vodákov. Nachádzajú sa tu viaceré pekné miesta na kempovanie, táboriská, kúpanie sa, môžete tu tiež nájsť rôzne reštaurácie, krčmy či pojazdné výčapy pre všetkých vysmädnutých výletníkov.

Medzi najkrajšie úseky patrí ten začínajúci od Brezna a končiaci pri Sliači alebo úsek od Nemeckej do Šalkovej. Jednodňové splavovanie Hronu je nenáročná aktívna forma oddychu, ktorá je vhodná pre dospelých, deti aj dôchodcov. Absolvovať však môžete i putovné splavy trvajúce dva až tri dni. 

Rieka Váh

Zdroj: INSTAGRAM/kajakari.sk

Rieka Váh

Naša najdlhšia slovenská rieka Váh vzniká pri Kráľovej Lehote sútokom Bieleho a Čierneho Váhu, pri Žiline sa otáča smerom na juh a pri Komárne sa vlieva do Dunaja. Splav Váhu je nenáročný, bezpečný a vhodný pre všetky vekové kategórie.

Ak sa rozhodnete rieku Váh splavovať, urobte tak od mája do septembra, kedy býva najvhodnejšie počasie na jedno alebo viacdenný splav. Rôzne spoločnosti ponúkajú prenájom plastových, nafukovacích kanoe či raftov.

Medzi najkrajšie a najvzrušujúcejšie úseky patrí trasa Dubnica nad Váhom –  Trenčín, Trenčín – Beckov – Nové Mesto nad Váhom či tá najdlhšia začínajúca v Novom Meste nad Váhom a končiaca v Piešťanoch. Priemerná hĺbka vody je okolo jedného metra.

Počas splavu sa môžete kochať krásnou prírodou, podmanivými výhľadmi napríklad na Trenčiansky hrad a dokonca sa môžete i na niektorých úsekoch osviežiť v rieke.

Malý Dunaj

Zdroj: INSTAGRAM/ck_eurorafting_splavovanie

Malý Dunaj

Malý Dunaj je nížinná rieka a rameno Dunaja s dĺžkou 128 kilometrov. Splav Malého Dunaja patrí k neopakovateľným zážitkom aktívneho trávenia voľného času. Malý Dunaj vytvára najrozsiahlejší riečny ostrov v Európe, Žitný ostrov predstavujúci jednu z najväčších zásobární pitnej vody. Okolie Malého Dunaja tvoria rozsiahle lúky a polia, ktoré sú od samotného toku oddelené širokým pásom lužného lesa. 

Splavovanie Malého Dunaja je vhodné pre rodiny s deťmi, školákov, partie kamarátov či kolegov. Svojím nízkym stupňom obťažnosti, vďaka tomu, že tečie stálym a miernym prúdom, je ideálny aj pre úplných začiatočníkov. 

Malý Dunaj je možné začať splavovať už z Bratislavskej Vrakuni. Po 2 hodinách sa ocitnete na novovybudovanom korze v Zálesí, kde je možné splav ukončiť alebo môžete pokračovať do Novej Dedinky či Tomášova. Neskôr sa budete plaviť okolo obcí Vlky, Hurbanova Ves a Jelka. Obľúbeným miestom ukončenia splavu je táborisko pri vodnom mlyne v Jelke. Počas splavu môžete zahliadnuť utešené drevené mlyny, mosty a krásy okolitej prírody.

Rieka Dunajec

Zdroj: INSTAGRAM/alleksandrix

Rieka Dunajec

Dunajec, ktorý tvorí štátnu hranicu medzi Slovenskom a Poľskom, patrí medzi najkrajšie a najčistejšie rieky. Na Slovenskom úseku má rieka Dunajec charakter prudko tečúcej rieky bystrinného rázu, preto je rieka vyhľadávaná najmä na splavovanie na raftovom člne, avšak za účasti inštruktora je splav vhodný aj pre rodiny s deťmi.

Mimoriadne obľúbená a turisticky atraktívna je plavba na tradičných goralských pltiach doplnená o výklad pltníkov oblečených v ľudových krojoch. Okolie Dunajca patrí k jedným z najkrajších na Slovensku a ponúka nádherné pohľady na prírodu.

Známa je najmä romantická tiesňava a chránená prírodná rezervácia s názvom Prielom Dunajca, ktorou vedie turistický chodník s desiatimi náučnými zastávkami. Vydajte sa zdolať rieku Dunajec a spoznajte kúzelné zákutia krásnej prírody v Pieninskom Národnom Parku.

Neprehliadni: Kam sa vydať za najkrajšími výhľadmi na Slovensku?

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/majus0430, Instagram.com/mount_hike

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 24.05.22 09:24

KK
karma
105.00

tak toto nie je moja šálka kávy, radšej sa pôjdem poprechádzať popri rieke

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:15

KS
karma
133.00

Tento rok sme už stihli Dunajec :-)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 10:47

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 10:48

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní