Najnebezpečnejšie európske letiská - budeš mať zimomriavky po celom tele!

Najnebezpečnejšie európske letiská - budeš mať zimomriavky po celom tele!
  • 28.02.2023
  • Michaela Kožáková

Cestovanie si v dnešnej dobe bez lietadiel vieme len ťažko predstaviť. Či už radi lietate alebo máte paniku z lietania, musíte uznať, že vďaka lietadlám sa ľahko a rýchlo dostaneme aj na tie najvzdialenejšie miesta sveta. 

Možno aj vy patríte medzi tých ľudí, ktorí tlieskajú, keď lietadlo pristane. Niekto to považuje za akýsi hlúpy zvyk, avšak oceniť rýchle, bezbolestné a bezpečné pristátie zaslúženým potleskom je určite na mieste. Nie všetky letiská totiž umožňujú pilotom ľahké a bezproblémové pristátie. Pri niektorých z nich dokonca piloti potrebujú špeciálny výcvik a licenciu. 

Ide presne o tie druhy letov, pri ktorých sa pasažieri kŕčovito držia za opierky sedadiel, zatínajú zuby, ich žalúdok sa krúti v dôsledku turbulencií a modlia sa, aby mali cestovné poistenie. Takýto adrenalínový zážitok ponúkajú najnebezpečnejšie európske letiská. Ktoré z nich sú to?

Pozri aj: Miluješ dobrodružstvo? Tak zbaľ kufor a vyber sa na jednu z najvzrušujúcejších dovoleniek

Madeira

Zdroj: PINTEREST/amusingplanet.com

Madeira

Letisko Funchal na ostrove Madeira je považované za jedno z najnebezpečnejších letísk na svete. Pristávaciu a odletovú dráhu obklopuje more, no oveľa väčším problémom sú strmé skaly, ktoré sa týčia na severnej strane letiska. Manévrovanie neuľahčuje ani silný severný vietor, ktorý často spôsobuje turbulencie. Letecké orgány preto stanovili maximálnu rýchlosť vetra, ktorá je tu pre vzlietanie a pristávanie prípustná. Pri jej prekročení sa prevádzka letiska jednoducho pozastaví. 

Skiathos

Zdroj: INSTAGRAM/aerdevacanta

Ostrov Skiathos

Skutočne vzrušujúci zážitok ponúka letisko na gréckom ostrove Skiathos. Nielenže dráha je smiešne krátka, ešte k tomu sa nachádza medzi plážou na jednej strane a verejnou cestou na druhej. Podľa pilotov trasa s dĺžkou 1628 metrov je aj veľmi úzka. Navyše, pristátia a odlety tu tiež komplikujú letné búrky a iné výkyvy počasia.

Lietadlo letiace nad hlavami opaľujúcich sa turistov je však veľkou zaujímavosťou tak, ako je to aj na Medzinárodnom letisku princeznej Juliany na karibskom ostrove Svätý Martin.

Aby letecké spoločnosti zvýšili šance na úspešné vzlietnutie, väčšina z nich vzlietla s takmer prázdnymi nádržami. Natankujú na letisku v Solúne. Piloti majú dokonca i špeciálne triky, s ktorými sa im zase darí zastaviť lietadlo tak, aby nezišlo z dráhy. 

Innsbruck

Zdroj: INSTAGRAM/aviatormichael

Innsbruck

V hlbokom údolí uprostred vysokých vrcholov rakúskych Álp je umiestnené horské letisko. Jeho vzletová a pristávacia dráha je dlhá len dva kilometre. Pristáť na letisku v Innsbrucku je pre pilotov veľkou výzvou najmä v zime, kedy zľadovatená alebo zasnežená dráha znižuje  brzdné účinky. Avšak, typické horské počasie s hmlou a vetrom komplikuje prácu pilotov počas celého roka. 

Okolitý horský terén vôbec neuľahčuje stúpanie pri odlete. Lietadlá tiež v pomerne malých výškach míňajú aj časť mesta. Piloti a pilotky preto potrebujú na toto letisko špeciálny výcvik. Niektoré typy lietadiel sa sem nedostanú vôbec.

Gibraltár

Zdroj: INSTAGRAM/mroniric

Gibraltár

Za vstup alebo prechádzanie cez pristávaciu dráhu na väčšine medzinárodných letísk by vás pravdepodobne zatkli. To však neplatí na Medzinárodnom letisku Gibraltár, ktoré využíva britské vojenské letectvo a je súčasťou RAF, no slúži aj na civilné účely. Cez dráhu totižto prechádza diaľnica – hlavný ťah z Gibraltáru do Španielska.

Aby toho nebolo málo, tesne vedľa jedinej pristávacej a odletovej dráhy sa nachádzajú vodná hladina aj skala. Podmienky pilotom sťažuje aj dĺžka dráhy, ktorá je 1828 metrov a turbulentný vietor spôsobeným skalou.

Keď lietadlo pristáva alebo odlieta, vyťažená cesta je uzavretá prostredníctvom závor a semfórov. Letisko Gibratár láka množstvo turistov z celého sveta a je tiež obľúbeným miestom pre zásnuby či svadobné fotografie.

Barra

Zdroj: INSTAGRAM/emi_sonoda

Ostrov Barra

Škótsky ostrov Barra, ktorý patrí ku vonkajším Hebridom, je skutočne obzvlášť zaujímavé miesto. Nájdete tu letisko, ktoré sa objaví a zmizne s prílivom, pretože sa nachádza priamo na pláži – to znamená, že sa dá použiť iba pri odlive. Aj keď sa nejedná o komerčné letisko, považuje sa za najmenšie letisko v Európe. 

Pláž je veľmi populárna a ľudia prichádzajú z celej Európy a Ameriky, aby tu trávili čas a pozorovali prílety a odlety lietadiel. 

Letisko na ostrove Barra využíva miestna letecká spoločnosť, takže piloti sú s terénom veľmi dobre oboznámení a vedia, ako sa presne priblížiť, vzlietnuť či bezpečne pristáť.

Akureyri

Zdroj: INSTAGRAM/flyctory

Akureyri

Medzinárodné letisko v Akureyri sa nachádza v severnej časti ostrova Island. Podľa viacerých zahraničných leteckých spoločností je letisko považované za jedno z najrizikovejších. Zložitý terén letiska si vyžaduje prudký zostup, na ktorý väčšina pilotov nie je zvyknutá. Spolu so sopečnou aktivitou ostrova je jednou z hlavných výziev aj manévrovanie v tesnom údolí. Piloti majú zakázané pristátie na letisku v Akureyri, pokiaľ neabsolvovali špeciálny výcvik na letovom simulátore alebo nie sú oboznámení s podmienkami letiska.

Tivat

Zdroj: INSTAGRAM/_insane_2.0

Tivat

Turisticky obľúbené letisko Tivat v Čiernej Hore si vyslúžilo prívlastok nebezpečné kvôli približovaniu a vyčkávaniu vo vzduchu. Nielenže letisko obklopujú vysoké hory, vyššie budovy či sťažne lodí, ale aj dráha s dĺžkou 2,5 kilometra leží len päťdesiat metrov od pobrežia. Letisko je prevádzkované len za denného svetla.

Pozri aj: Top 13 tajomstiev o lietaní: O niektorých z nich si radšej vedieť nechcela!

Londýn

Zdroj: INSTAGRAM/heathrow_airport

Vedeli ste?

  • Najväčším medzinárodným letiskom v Európe je letisko Charles de Gaulle, ktoré sa nachádza 25 kilometrov od Paríža.
  • Letisko Juancho e Yrausquin v Holandsku má najkratšiu dráhu na svete s dĺžkou 400 metrov.
  • Letisko Hamburg (HAM), sprevádzkované v roku 1911, je držiteľom čestného titulu jedného z najstarších komerčných letísk na svete a najstaršieho letiska v Európe.
  • Londýnske letisko Heathrow je najrušnejším letiskom v Európe.
  • Londýn má najväčší počet letísk spomedzi všetkých európskych miest – má ich až šesť.
  • V Európe sa nachádza 347 letísk, ktoré sú dobre prepojené s krajinami po celom svete.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 04.04.23 21:31

karma
-1.00

Zas som sa dozvedela niečo nové

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní