Lacná dovolenka na pláži v Európe? Prinášame ti 5 skvelých tipov!

Lacná dovolenka na pláži v Európe? Prinášame ti 5 skvelých tipov!
  • 02.06.2023
  • Michaela Kožáková

Leto už klope na dvere a niektorí z nás možno ešte stále premýšľajú, kam si to namieriť na dovolenku. Každý z nás určite túži po dovolenke pri mori, kde si môže do sýtosti oddýchnuť. Avšak pri pohľade na ponuky cestovných kancelárií nám asi bohato postačí i bazén na záhrade. 

Vedeli ste však, že dovolenkovať sa dá i za menej peňazí? Ak nehľadáte pobyt niekde v exotike, ste viac členná rodina alebo váš rozpočet je obmedzený, vyberte sa na dovolenku autom do Európy. I pomerne lacná dovolenka môže naplniť vaše očakávania. A možno aj predčiť. Vyskúšajte si kempovanie a zažite jednu z najlepších dovoleniek.

Kemping pri mori

Ak chcete z cestovania vyťažiť maximum zážitkov a zažiť nové dobrodružstvá, nenocujte v hoteloch, ale vyskúšajte kempovanie. Pri slove kemping sa vám, pravdepodobne, pred očami objaví obraz vašej rodiny tlačiacej sa v malom stane na rozpadávajúcich sa posteliach a otravné komáre. Stačí však poznať tie správne miesta, kde môžete zažiť kempovanie na úrovni.

Dnes sú kempingy komfortne vybavené a ponúkajú ubytovanie v stanoch, karavanoch, bungalovoch či chatkách. Kempy sú častokrát lokalizované na menej frekventovaných turistických lokalitách s plážami, na ktorých nie sú masy ľudí. Väčšina z kempov sa nachádza i priamo pri mori, takže, ak si trochu priplatíte alebo si chytíte miesto v prvej rade stanov, každé ráno sa môžete prebúdzať s magickým výhľadom.

Stanovanie pri mori ocenia nielen vaše deti, ale aj vaša peňaženka. V niektorých európskych kempoch totiž pobyty začínajú v lete už od 35 eur na týždeň na osobu. My vám zopár z nich predstavíme.

Bulharsko

Zdroj: INSTAGRAM/influentaran

Camping Krapec Beach, Bulharsko

Kemping Krapec Beach sa nachádza v najsevernejšej časti bulharského pobrežia Čierneho mora, 2 kilometre severne od obce Krapec. Oblasť je súčasťou prírodnej rezervácie, je nedotknutá a krásna, s dlhou piesočnatou plážou.

Areál disponuje 300 stanovými miestami pod stromami, 80 miestami pre karavany a piatimi typmi bungalovov s počtom 120. V miestnom bare to v lete naozaj žije. Nevynechajte umelecké festivaly či premietanie kina. 

Zátoka Krapec-Durankulak sa nazýva i rajom čiernomorských surferov. Vďaka svojim špecifickým geografickým podmienkam je ideálnym miestom na surfovanie a kite surfing.

Cena: Od 35 eur na osobu za kempovanie na týždeň

Čierna Hora

Zdroj: INSTAGRAM/mcmbeachulqin

MCM Camping, Čierna Hora

Stále viac obľúbená Čierna Hora ponúka nádherné pláže, výbornú kuchyňu a zaujímavé pamiatky. Namierte si to tento rok do MCM Campingu, ktorý sa nachádza na dlhej pláži ocenenej modrou vlajkou, v južnej časti krajiny neďaleko mestečka Ulcinju.

Čaká tú na vás pravá dovolenková atmosféra, upravená pláž, reštaurácia s večerným programom, miesta na grilovanie, vonkajší bazén a ihriská pre deti. Celý areál je pretkaný hustými borovicami. Ubytovať sa môžete v stanoch, karavanoch a bungalovoch umiestnených v upravenej záhrade. 

Cena: od 77 EUR na osobu za kempovanie na týždeň

Španielsko

Zdroj: INSTAGRAM/calallevado

Cala Llevado, Španielsko

Mnohí z nás už Španielsko navštívili. Skúsili ste tu však kempovať? Cala Llevado je zalesnený skalnatý kemp s úchvatným výhľadom na veľkú zátoku, nachádzajúci sa medzi Barcelonou a francúzskou hranicou. 

Tu si každý milovník kúpania, opaľovania, ale i aktívneho odpočinku príde na svoje. Kemp totiž disponuje až 4 plážami: veľká piesočnatá určená najmä pre rodiny s deťmi, kamienková, ktorá je vhodná na kajakovanie, jedna s barom a skalnatá zátoka pre nudistov.

Miesta na stanovanie sú umiestnené v tieni korkových a borovicových stromov. V areáli sa nachádza i veľký bazén, mobilné domy a glamping moduly, bar s reštauráciou, obchod a detský klub.

Cena: Od 122,50 EUR na osobu za kempovanie na sedem nocí

Pozri aj: Dovolenka na vlastnú päsť alebo cez cestovnú kanceláriu? Aké sú ich výhody a nevýhody?

Slovinsko

Zdroj: INTAGRAM/adriaankaranit

Camping Adria, Slovinsko

Malé, ale čarovné Slovinsko sa môže pochváliť až 45 kilometrami pobrežia. Kúsok z neho si môžete vychutnať v Camping Adria, ktorý je súčasťou rezortu Adria Ankaran nachádzajúceho sa 10 minút od stredovekého prístavného mesta Koper. 

Areál disponuje až 430 ihriskami rozloženými na 17 hektároch, niektoré ďalej vzadu v boroviciach a cédroch, niektoré sú priamo na pláži. Pri mori je olympijský bazén so slanou vodou, športový areál s plážovým volejbalom, centrum vodných športov posilňovňa a kúpele.

Takže, ak vás omrzí pobyt na pláži, môžete si zaplávať v bazéne alebo zašportovať. Nechýbajú tu, samozrejme, ani reštaurácie, bary a plážová kaviareň.

Cena: Od 226 EUR na osobu za sedem nocí

Francúzsko

Zdroj: INSTAGRAM/lesbullesdemer

Les Bulles de Mer, Francúzsko

Ak sme vás na kemp nepresvedčili, nechajte sa zlákať lákavou ponukou vo Francúzsku. V dedine neďaleko stredomorského mesta Perpignan s názvom Saint-Cyprien v apríli otvorili apartmánový hotel, ktorý leží priamo na pláži. Les Bulles de Mer poskytuje ubytovanie v apartmánoch s 1 až 3 spálňami s terasami a prístupom na pláž.

Filozofia hotela sa spája s prírodným a ekologickým prístupom. Vedenie hotela prispôsobuje a pretvára dovolenkový priestor tak, aby lepšie ladil s jeho prírodným prostredím – od recyklácie odpadu, solárnych panelov, nabíjacích miest pre elektromobily, znižovania používania plastov až po uprednostňovanie udržateľného poľnohospodárstva v reštauráciách s použitím miestnych výrobkov.

V areáli nájdete vonkajší bazén s barom a reštauráciou. Požičať si tu môžete paddleboardy a bicykle či zacvičiť si jogu a pilates. Využiť môžete bezplatnú kyvadlovú dopravu a navštíviť Saint-Cyprien s galériou a množstvom festivalov.

Cena: Od 240 EUR na osobu na sedem nocí

- Anketa

VYSKÚŠALI STE UŽ KEMPOVANIE PRI MORI?

Odpovedalo 36 ľudí  

Áno, chodievame skoro každý rok
39%
Nie, ale uvažujem o tom
36%
Takýto druh dovolenky ma vôbec neláka
25%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní