Prichádza zima a s ňou aj zimné športy: Čo si pribaliť na lyžovačku?

Prichádza zima a s ňou aj zimné športy: Čo si pribaliť na lyžovačku?

Lyžovanie patrí bezpochyby k obľúbeným zimným športom. Umožňuje vám tráviť zimné mesiace aktívne – užiť si sneh, prinútiť svoje telo k športovým výkonom a vychutnať si nádherné výhľady a dobrodružstvá. A, samozrejme, jeho najväčším bonusom je fakt, že na lyžovačkách môžete stráviť voľné chvíle s priateľmi alebo rodinou. Predtým, ako sa ale na jednu lyžovačku vyberiete, uistite sa, že ste na nič nezabudli. Čo nesmie chýbať ani vo vašej lyžiarskej výbave?

Výstroj na prvom mieste

Ideálne je mať vlastnú výstroj. Na tú si totiž zvyknete a máte ju nastavenú na svoju výšku aj hmotnosť. Medzi povinnú výbavu každého lyžiara patria lyže, palice, lyžiarske topánky, okuliare a samozrejme, helma. Pokiaľ ale vlastnú výbavu nemáte, nezúfajte si. Drvivá väčšina lyžiarskych stredísk vám výstroj za poplatok určite požičia.

Odporúčame: 3 pomôcky na domáce cvičenie: S nimi sa bude chudnúť jedná radosť!

výstroj na lyžovačku

Zdroj: Shutterstock®

Oblečenie, ktoré vás ochráni pred zimou

Pri balení nezabúdajte ani na vrchné oblečenie, ktoré vás bude na kopcoch chrániť pred zimou. Vo vašom kufri nesmie chýbať čiapka, kukla, zateplené nohavice, šál, rukavice a, samozrejme, teplá zimná bunda. Lyžiarskej bunde venujte zvýšenú pozornosť. Pri výbere sa uistite, či oplýva požadovanými vlastnosťami. Kvalitná bunda by mala kombinovať prvky prvotriednej izolácie s mechanickým vetraním. Siahnite po bunde, ktorá je nepriepustná, no taktiež priedušná. Aby vám nepremokla, ale zároveň umožnila molekulám vody a teda potu prejsť membránou a vypariť sa. 

Lyžiarske bundy bývajú tiež ergonomicky prispôsobené, aby nezachytávali vzduch a nebránili vám v pohybe. V neposlednom rade skontrolujte aj počet vreciek, ktorými bunda oplýva. Mala by disponovať vreckom na Skipas. Vnútorné vrecká zas oceníte, ak budete potrebovať niekam schovať elektroniku alebo okuliare.

Okrem vrchného oblečenie si zbaľte aj dostatok toho spodného. Práve vrstvy vás totiž ochránia pred mrázom. Najlepšou voľbou je v tomto prípade termo oblečenie, športové ponožky a teplá mikina.

Oblečenie, v ktorom si doprajete relax

Vezmite si so sebou aj kúsky, v ktorých si doprajete relax. Áno, idete na lyžovačku, ale pravdepodobne sa budete venovať aj iným aktivitám. Možno skočíte na večeru, pozrieť sa do múzea alebo využijete služby wellness, ktoré dnes mnohé hotely ponúkajú. Preto si sebou zbaľte niečo do mesta a plavky pre každý prípad.

lyžiarske oblečenie

Zdroj: Shutterstock®

Pohodlná obuv

Pohodlná a pevná obuv je povinným kúskom vo výbave každého lyžiara. Topánky, ktoré sú vhodné na svah aj na prechádzku, akiste oceníte. Pred tým, ako si topánky kúpite, obujte si ich na hrubé ponožky, ktoré budete nosiť aj počas zimnej dovolenky. Uistíte sa tak, že vám budú sedieť ako uliate a neurobia vám na chodidlách otlaky.

Užitočné kúsky, ktoré oceníte aj vy

Zbaľte si so sebou pre istotu aj lekárničku. Na horách na vás totiž nemusí čakať iba obrovská kopa zážitkov. Prekvapiť vás môže aj nemilý úraz alebo choroba. Preto je dobré mať po ruke obväzy, dezinfekciu, lieky na zažívacie ťažkosti či proti bolesti. Okrem lekárničky nezabudnite ani na opaľovací krém, ktorý vás ochráni pred zimným slnkom prekypujúcim silou.

Myslite aj na správne poistenie

Neodmysliteľnou súčasťou výbavy na lyžovačku je poistenie. Slovenské a rovnako aj zahraničné hory sú nevyspytateľné a kedykoľvek sa môže stať, že budete potrebovať zásah horskej služby. Ak však budete poistený, náklady spojené so zasahovaním záchranárov uhradí vaša poisťovňa. Pri pobyte na slovenských horách si uzatvorte poistenie na hory a ak sa vyberiete do zahraničia, stavte na cestovné poistenie s pripoistením do hôr.

Máte aj vy nejaké kúsky, na ktoré pri lyžovačke nedáte dopustiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní