Dovolenkári pozor na smrteľné štvorcové vlny: Ak ich uvidíte, utekajte z vody!

Dovolenkári pozor na smrteľné štvorcové vlny: Ak ich uvidíte, utekajte z vody!
  • 29.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Je čas dovoleniek. Mnohé z vás už čoskoro čakajú krásne piesočnaté pláže, žblnkot vĺn a šum vody... More však nie je vždy pokojné a niekedy vie ľuďom ukázať aj svoju negatívnu tvár.

Spozornieť by ste mali nielen pri vysokých vlnách, ale aj pri vzácnom prírodnom úkaze, pri ktorom morské vlny vytvárajú štvorce.

Bude ťa zaujímať: Amazon predstavil novinku. Chceli by ste, aby vašim deťom čítala rozprávku zosnulá mama?

morské vlny

Zdroj: instagram.com/sara_blackdiamond_

Štvorcové vlny

Prírodný fenomén v podobe štvorcových vĺn sa najčastejšie objavuje v plytkých vodách. Vidieť ho môžete v západnej časti francúzskeho ostrova Île de Ré alebo na plážach Tel Avivu. Môže sa však vyskytnúť kdekoľvek na svete.

Portál Science Alert vysvetľuje, že štvorcové vlny vznikajú pri strete dvoch prúdov vody, ktoré majú vlastný charakter prúdenia. Neprehliadnuteľná šachovnica vzniká v prípadoch, keď sa vlny začnú o seba opierať kolmo.

Neprehliadni: Dovolenka 2022: Kam vycestovať za luxusom?

vlny v mori

Zdroj: instagram.com/zbnikon

Riziko pre plavcov

Šachovnicové vlny predstavujú značné nebezpečenstvo aj pre dobrých plavcov. Sú nebezpečné nielen pre ľudí vo vode, ale aj pre tých, ktorí sa nachádzajú v lodiach. 

Silné morské prúdy, ktoré vytvárajú tieto nepredvídateľné a nezvyčajne vysoké vlny – v niektorých prípadoch dosahujúce aj tri metre – sú označované ako biele steny. Ich nebezpečenstvo spočíva v tom, že dokážu prevrátiť aj veľké lode. Oprávnene teda čelia podozreniu, že sú zodpovedné za mnohé vraky ležiace na morskom dne.

Záchranári preto varujú, že ak počas vašej dovolenky uvidíte šachovnicové vlny, v žiadnom prípade by ste nemali vstupovať do vody. Ak plávate v mori a náhle sa okolo vás objavia, snažte sa čo najrýchlejšie dostať na breh.

Odporúčame: Máš jemné vlasy? Vyskúšaj ich umývanie metódou REVERSE HAIR WASHING

nebezpečné vlny

Zdroj: instagram.com/scenic_places_of_insta

dovolenka

Zdroj: instagram.com/chirapara85

Cunami aj v našej blízkosti?

Pozor si dajte aj na ďalší prejav sily zo strany prírody. Organizácia spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru – UNESCO – pred pár dňami informovala, že pravdepodobnosť, že stredomorské štáty zasiahnu v priebehu najbližších 30 rokov prívalové vlny cunami, je takmer 100-percentná.

Cunami by mohli podľa informácií portálu The Guardian zasiahnuť pobrežné mestá v Stredozemnom mori – konkrétne francúzske Marseille a Cannes, turecký Istanbul, Alexandriu v Egypte či Chipionu v Španielsku. Vlny prípadnej cunami môžu dosiahnuť výšku viac ako meter.

UNESCO vzhľadom na možnú hrozbu zriadilo špeciálny program. Obyvatelia postihnutých oblastí budú mať k dispozícii evakuačné plány i systém včasného varovania. Ľudí budú varovať nielen sirény, ale aj upozornenia v aplikácii WhatsApp.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Iveta Moravčíková 01.07.22 16:25

IM
karma
100.00

Zvláštne čo všetko dokáže príroda

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:44

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:44

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:01

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:01

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 22:03

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 22:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.03.24 15:55

KS
karma
133.00

Ešte dobre, že do vody nechodím lebo neviem plávať :-D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní