Cibuľa či batat? Zistite, aké druhy koreňovej zeleniny sú najzdravšie

Cibuľa či batat? Zistite, aké druhy koreňovej zeleniny sú najzdravšie

Doplniť vitamíny a živiny počas zimy sa naozaj oplatí. Môžeme sa tak vyhnúť nepríjemným chorobám, ktoré nás dokážu celkom úplne paralyzovať a pripútať na posteľ aj na niekoľko dní. Nenechajte sa vyradiť z hry a zásobte sa dobrou zeleninkou, ktorá je najlepšia práve v zime. Zistite, aké druhy koreňovej zeleniny sú najzdravšie a zaraďte ich do svojich jedálničkov!

Rastú pod zemou

Koreňovú zeleninu charakterizujeme ako jedlé plody rastúce pod zemou. V našich končinách bývajú aj veľmi lacné, no i podceňované. Niektorí z nás si myslia, že koreňová zelenina nie je dostatočne dobrá či zdravá, a to nie je pravda. Napríklad taká cibuľa. Má vysoký obsah vlákniny a vitamínu C a nezaostáva ani v obsahu antioxidantov. Dokáže i regulovať hladinu cukru v krvi. 

V spojitosti s cibuľou sa často spomína aj cesnak, ktorý je tiež bežnou súčasťou našich pokrmov. A dobre robíme. Je tiež plný céčka a dokonca aj dôležitého vitamínu B6. Cesnak je dobrý na imunitu, no chráni i srdce. To, že vám po ňom troška smrdí z úst, by teda malo ísť bokom!

Inšpiruj sa: Najvhodnejšie potraviny na raňajky: S ktorými začnete váš deň?

zdravotné benefity batatov

Zdroj: Shutterstock®

Silná trojka

Cibuľa a cesnak však nie sú jediné koreňové zeleniny, ktoré sa oplatí jesť. Silné trio, menovite repa, zázvor a batat – to sú druhy koreňovej zeleniny so skutočnými superschopnosťami. Repa napríklad, okrem iného, dokáže aj zvyšovať výkonnosť pri športe a tiež zvyšuje tok krvi v mozgu, čo logicky zvyšuje kognitívne schopnosti človeka. Repa je známa aj svojimi skvelými účinkami na srdce a krvný tlak.

Zázvor je v zime veľmi populárny, pretože je známy tým, že vás dostane z prechladnutia či chrípky. Je plný antioxidantov a vynachváliť si ho nevedia tehotné ženy, ktoré trápi ranná nevoľnosť. Odborníci tvrdia, že zázvor pôsobí na telo protizápalovo, preto ho môžete konzumovať i preventívne.

Supertrojicu koreňových zelenín uzatvára batat. Bataty, teda sladké zemiaky, nabrali v poslednom čase na popularite a môžeme sa tomu iba tešiť. Obsahujú vitamín C, vitamín A, mangán a tiež veľa vlákniny. Dokážu stabilizovať hladinu cukru v krvi a podporujú aj zdravší zrak. V neposlednom rade sa batatom pripisujú skvelé účinky na imunitu i zdravie kože.

pečená zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Ešte nekončíme

Možno tomu neuveríte, no takmer všetka koreňová zelenina je veľmi zdravá. Poďme sa teda ešte v skratke pozrieť, ktorú sa oplatí jesť v tesnom závese za hore uvedenými druhmi.

  • Mrkva ako významný zdroj betakaroténu je vynikajúca na podporu zdravého zraku. Bojuje tiež aj proti určitým druhom rakoviny.
  • Fenikel má len veľmi málo kalórií a dokáže regulovať hladinu cukru v krvi. Má i schopnosť zabraňovať rozmnožovaniu baktérií. 
  • Zeler je výnimočný najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu K, ktorý je dôležitý pri diagnóze zrážania krvi. Obsahuje aj veľa céčka či fosforu.
  • Zemiak je vynikajúcim zdrojom vlákniny, mangánu aj vitamínu B6. Osoh má z neho tráviaci systém, a to vďaka obsahu rezistentného škrobu.

Ktorýkoľvek druh koreňovej zeleniny zvolíte, vychutnať si ju zväčša môžete na veľmi veľa spôsobov. Aj keď ju najčastejšie pripravujeme ako prílohu, dá sa vychutnať aj ako hlavné jedlo, čo určite potvrdia ľudia, ktorí nejedia mäso. Niektoré druhy dokonca dokážu zasýtiť na veľmi dlhý čas, a to je naozaj skvelá vlastnosť. Koreňovú zeleninu môžete jesť čerstvú, variť, piecť a dokonca i nakladať do pohárov či použiť ju ako hlavnú prísadu do cesta na dezert. Tak smelo do toho!

Pozri aj: Prečo jesť kučeravý kel? Tu je 7 dôvodov, prečo mu dať áno!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní