Čo pomáha na zápal ďasien? Zabudnite na lieky, skúste radšej bylinky!

Čo pomáha na zápal ďasien? Zabudnite na lieky, skúste radšej bylinky!

Problémy so zubami, ďasnami a celkovo ústnou dutinou môžu byť skutočne nepríjemné a potrápia nejedného z nás. Objaviť sa môže zápal ďasien, zápal parodontu, čiže parodontitída, bolesti zubov a mnohé ďalšie zdravotné ťažkosti.

Základom prevencie je pritom správna starostlivosť o zuby a ústna hygiena. Používanie kefky a zubnej pasty dvakrát denne aj pravidelné prehliadky u zubára by pre každého mali byť samozrejmosťou. 

Čo však v prípade, ak sa nejaké nepríjemnosti s ústnou dutinou už objavia? V tomto prípade neváhajte vyskúšať nasledujúce bylinky!

Repík lekársky

Mnohé bylinky sú skvelým pomocníkom pri starostlivosti o ústnu dutinu. Ako prvý môžeme spomenúť známy repík lekársky. Ten je neoddeliteľnou súčasťou ľudového liečiteľstva už od nepamäti. Táto bylinka je charakteristická svojimi antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami a schopnosťou podporovať rýchlejšie hojenie rán. 

Pri problémoch s ústnou dutinou si z neho neváhajte pripraviť silnejší čaj, respektíve odvar a ten pravidelne kloktajte. Repík tlmí opuchy aj zápaly v ústnej dutine a rovnako môže pomôcť potlačiť bolesť zubov i ďasien.

Odporúčame: Toto sú najlepšie potraviny na večeru. Nebojte sa večerného jedenia!

šalvia lekárska

Zdroj: Shutterstock®

Šalvia lekárska

Druhým veľkým pomocníkom je šalvia lekárska, ktorú každý spozná podľa jej krásnych fialových kvietkov a striebristých listov kopijovitého tvaru. I táto rastlina pozitívne ovplyvňuje zdravie človeka vo viacerých smeroch. Priaznivo vplýva na menštruačný cyklus ženy a tlmí nadmerné nočné potenie.

Má silné protizápalové vlastnosti a rovnako ničí baktérie. Pomôcť môže pri mnohých problémoch s ústnou dutinou, pričom sa odvar z nej opäť používa na výplach úst. Vhodné je ju vyskúšať pri zápale ďasien, krvácaní z ďasien, angíne aj zápachu z úst.

rumanček kamilkový

Zdroj: Shutterstock®

Rumanček kamilkový

Bielo-žlté kvietky rumančeka kamilkového určite spozná i menší znalec rastlín. Ľudovo sa tejto byline hovorí aj harmanček či kamilka a je značne rozšírená aj v našom okolí. Rumanček je opäť silnou a významnou liečivou bylinkou, ktorá má protizápalové, antiseptické a antibakteriálne účinky.

ri chorobách ústnej dutiny a hrtana sa rumančekový odvar využíva ako dezinfekčná ústna voda. Stačí ju niekoľkokrát denne kloktať. Kamilka môže pomôcť aj s bolestivými zubmi.

Mäta pieporná

Účinné kloktadlo na výplachy ústnej dutiny si je možné pripraviť aj z mäty piepornej. Tá je charakteristická svojimi vajcovito kopijovitými listami s pílkovitými okrajmi a jemnými chĺpkami a typickou mentolovou arómou. Mäta má opäť protizápalové účinky a okrem toho aj utišuje bolesť.

Odstraňuje zápaly v ústnej dutine i zápaly horných dýchacích ciest. Dokonca môže pomôcť pri problémoch so zápachom z úst. Pri vnútornom užívaní mätového odvaru pomáha táto bylina eliminovať problémy s tráviacim ústrojenstvom.

nátržník vzpriamený

Zdroj: Shutterstock®

Nátržník vzpriamený

Nakoniec nemôžeme zabudnúť ani na nátržník vzpriamený, ktorý možno nie je tak známou liečivou bylinkou, ale rozhodne nie je menej účinný. Má silné sťahujúce a protizápalové vlastnosti a v tradičnej ľudovej medicíne sa využíva aj na zastavenie krvácania.

Odvar z tejto bylinky sa oplatí kloktať po odstraňovaní zuba či pri krvácaní z ďasien. Podporí to liečbu zápalov v ústnej dutine, či už zápalu ďasien alebo hrtana. Okrem toho je veľkým pomocníkom aj pri problémoch s bolestivými aftami.

Ďalšie tipy na bolesť ďasien

  • Chren dedinský – obsahuje antiseptické látky, ktoré pomáhajú pri bolesti zubov i ďasien.
  • Klinčeky – pri bolesti zubov je vhodné použiť klinčeky, ktoré majú silné antibakteriálne a dezinfekčné účinky. Tie môžete využiť aj na bolesť ďasien, avšak odporúča sa siahnuť po tinktúre z klinčekov.
  • Grepový olej – ten je skvelý na opary, afty, ale aj bolesť ďasien. Odporúča sa ďasná ním potierať a masírovať.
  • Praslička roľná – pri bolesti ďasien, krvácajúcich ďasná a zápaloch sa odporúča kloktadlo z tejto bylinky.
  • Čajovníkový olej (tea tree) – má protizápalové účinky, ktoré sú nápomocné aj pri bolesti ďasien. Môžete ho zmiešať s kokosovým olejom a ďasná ním masírovať.

Aktualizovaný článok: 7.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alena Kmecová 16.02.20 19:18

karma
-1.00

Nie je to síce bylinka, ale dobrý je aj propolis

  • 4
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní