Čo pridávať do kúpeľa? Týchto 7 surovín bude tvoje telo milovať!

Čo pridávať do kúpeľa? Týchto 7 surovín bude tvoje telo milovať!

Niektoré ženy nemajú dlhé vysedávanie vo vani plnej teplej vody veľmi v láske. Druhá skupina žien si však naopak nevie predstaviť, že by si pravidelne kúpeľ nedopriala. Ak patríte medzi milovníčky relaxačných, osviežujúcich a nepochybne i skrášľujúcich horúcich kúpeľov, dnešný článok je pre vás ako stvorený. A aj keď patríte skôr do prvej skupiny, možno vás práve inšpirujeme k tomu, aby ste si sem-tam nejaký kúpeľ pripravili. Dnes sa totiž pozrieme na to, čo všetko je možné do takého domáceho kúpeľa pridávať, aby nám tak poskytol ešte jedinečnejší zážitok. Dáte prednosť mlieku, bylinkám, citrusom či esenciálnym olejom?

1. Mlieko

Ak si chcete dopriať kúpeľ, ktorý rozmazná vašu pokožku, určite si doň pridajte mlieko. Teplý mliečny kúpeľ si vraj pravidelne užívala aj samotná Kleopatra. Do vane s príjemne teplou vodou stačí pridať tri šálky plnotučného mlieka, respektíve okolo litra zohriateho mlieka. Pokojne však pridajte aj pár lyžíc medu. Mlieko je plné vitamínov a živín, ktoré sú nesmierne prospešné pre našu pokožku. Mliečny kúpeľ omladzuje, podporuje pružnosť kože a zanecháva ju hladkú a hydratovanú. Taktiež upokojí podráždenú a suchú pleť. 

Odporúčame: Aké je využitie kyseliny citrónovej v domácnosti? Tieto triky budeš milovať!

epsomská soľ

Zdroj: Shutterstock®

2. Soľ

Použiť je možné rôzne druhy solí do kúpeľa, morskú či himalájsku soľ, no za vyskúšanie rozhodne stojí hlavne takzvaná epsomská soľ. Ide v podstate o prírodnú formu soli horčíka, z chemického hľadiska ide o zlúčeninu s názvom síran horečnatý. Epsomská soľ je lacná, dobre dostupná na internete či v lekárni a hlavne má množstvo skvelých účinkov. Kúpeľ s touto soľou si určite doprajte, ak vás pobolieva hlava, máte opuchnuté nohy alebo vás trápia svalové kŕče. Tento kúpeľ dokonale uvoľní napäté svaly po cvičení, taktiež prečistí pokožku. 

3. Bylinný odvar

Z byliniek sa oplatí nielen pripravovať čaj na pitie, ale aj silnejší odvar, ktorý je možné pridať práve do kúpeľa. Bylinky je pritom možné voliť podľa ich účinkov, respektíve podľa toho, aký vplyv by na nás kúpeľ mal mať. Pre spevnenie pokožky a hlavne upokojenie podráždenej pleti je dozaista vhodný rumanček kamilkový, čiže harmanček. Ak sa potrebujete upokojiť po náročnom dni a pripraviť sa na spánok, pridajte si do kúpeľa odvar, respektíve silný zápar z levandule. S nespavosťou vám pomôže aj medovka. Pri mastnej pokožke či rôznych kožných zápaloch a ochorenia je skvelý podbeľ či rebríček. Pri reume, bolestiach chrbta či zápaloch nervov ľudová medicína zase odporúča kúpeľ so žihľavou dvojdomou. Rôzne bylinky majú rozličné účinky, stačí si nájsť len tú pravú. 

esenciálne oleje

Zdroj: Shutterstock®

4. Esenciálne oleje

Silu prírody a byliniek je možné využiť aj vo forme esenciálnych olejov. Tie nie sú určené len do difuzérov a aróma lámp, ale sú rovnako perfektnou prísadou do kúpeľa. Stačí pritom len zopár kvapiek a rozvoniate celú kúpeľňu. Platí to isté, čo aj pri bylinkách. Esenciálne oleje rovnako volíme podľa ich účinkov, tiež je ich možné kombinovať. Rozmarínový olej zvyšuje krvný obeh, potláča stres a zlepšuje náladu. Ak potrebuje osviežiť telo a prebudiť zmysli, určite voľte nejaké esenciálne oleje z citrusov. Pri kožných problémoch pridajte do kúpeľa známy tea tree oil. Mätový esenciálny olej zase uvoľní svalstvo a tlmí bolesti. 

5. Rastlinné oleje

Tou správnou ingredienciou do kúpeľov sú aj kvalitné rastlinné oleje. V prvom rade musíme dozaista spomenúť hlavne olivový olej, ktorý je bohatý na mnohé zdravé tuky. Ak vás trápi suchá pokožka, neváhajte do vane s vodou pridať polovicu šálky olivového oleja, prípadne aj celú šálku. Takýto kúpeľ perfektne zvláčňuje a hydratuje pleť. Siahnuť môžete aj po kokosovom oleji, stačí ho vopred rozpustiť. Kúpeľ s kokosovým olejom vám zabezpečí jemnučkú pokožku. Ak chcete, aby bol kúpeľ i voňavý a opantal vaše zmysly, neváhajte pridať nejaký spomínaný esenciálny olej.

lupene kvetov

Zdroj: Shutterstock®

6. Lupene kvetov

Ak si chcete dopriať skutočný relax a wellness na úrovni aj v pohodlí vášho domova, neváhajte do kúpeľa pridať priamo lupienky kvetov. Bude to vyzerať skrátka úchvatne. Do vane s vodou nasypte lupienky ruží a zapáľte si sviečky. Pre intenzívnejšiu vôňu pridajte aj pár kvapiek ružového esenciálneho oleja. Do kúpeľa však môžete pridať aj rôzne sušené kvietky liečivých byliniek. Dobrou voľbou sú levanduľové kvietky. Úžasne vyzerajú, krásne voňajú a majú skvelé účinky. Levanduľa upokojuje, zmierňuje stres a pripraví vás na spánok. Sušené levanduľové kvietky pred pridaním do kúpeľa najskôr podrvte medzi prstami, aby sa vône poriadne uvoľnili.

7. Citrusy

Vyskúšať tiež môžete kúpeľ s citrusovými plodmi. Voliť môžete citróny, pomaranče, grepy či iné druhy. Dôkladne ich umyte, nakrájajte na tenké kolieska a vhoďte do vane s teplou vodou. Takýto kúpeľ je osviežujúci, rýchlo človeku zlepší náladu a uvoľní nahromadený stres. Pôsobí uvoľňujúco a povzbudzujúco. Užije si ho však aj vaša pokožka a poskytne vám dokonalý pocit čistoty. Pre ešte intenzívnejší účinok a zážitok neváhajte pridať aj pár kvapiek citrusového esenciálneho oleja. 

Pozri aj: Ako omladiť nohy a ruky? Priprav si doma účinný zábal


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní