Čo znamená hrčka na zápästí? Zisti, čo sú ganglionové cysty!

Čo znamená hrčka na zápästí? Zisti, čo sú ganglionové cysty!

Objavila sa aj vám menšia či väčšia hrčka, respektíve hrbolček na zápästí, prípadne niekde v okolí členkov? Viete, o aký zdravotný problém by mohlo ísť a čo jej jeho príčinou? Môže ísť aj o takzvanú ganglionovú cystu (ganglion/ganglión). 

Tento hrbolček nemusí niektorým jedincom v podstate spôsobovať žiadne ťažkosti, no u iných neraz spôsobuje bolestivé stavy. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako takáto cysta vzniká, aké sú jej možné príčiny aj aké sú možnosti liečby.

Prítomnosť cysty v zápästí – čo je ganglion?

Pod pojmom ganglion rozumieme nezhubnú podkožnú cystu, respektíve cystu vyplnenú rôsolovitou hmotou. Ganglionová cysta vzniká spravidla nahromadením kĺbovej tekutiny v okolí šliach. 

Najčastejšie sa objavuje v oblasti kĺbov horných, zriedkavejšie i dolných končatín, výnimočne tiež v okolí chrbtice. Vo väčšine prípadov je ju možné pozorovať na zápästí zhora, v okolí dlane zdola či na prstoch, potom na členku, kolene či vrchnej časti chodidla.

Príčiny a rizikové faktory ganglionovej cysty

Presné príčiny vzniku ganglionu nie sú celkom známe. Predpokladá sa, že najpravdepodobnejšie vzniká táto cysta z dôvodu dlhodobého a pravidelného preťažovania, dlhodobého dráždenia a mechanického namáhania kĺbov a šliach. K jej vzniku často prispievajú stereotypné pohyby, napríklad pri hraní na na hudobný nástroj či písaní na počítači a používaní počítačovej myšky.

V rizikovej skupine sa nachádzajú športovo aktívni jedinci, ktorých kĺby sú pod stálym tlakom. Ganglion tiež môže byť následkom ochorenia, infekcie či úrazu kĺba. Vo vyššej miere sa tento zdravotný problém vyskytuje u žien a vo všeobecnosti zvyčajne u jedincov medzi 20. až 40. rokom života.

Pozri aj: Liečivé účinky klinčekov: Odteraz už toto korenie nebudeš podceňovať!

prejavy ganglionu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje ganglionová cysta?

Gangliovú cystu môžeme zvyčajne pozorovať ako hrudku pod kožou, ktorá môže byť len drobná a nenápadná, no tiež môže mať priemer niekoľko centimetrov. Taktiež môže byť buď mäkšia, alebo pomerne tvrdá. Tieto cysty nie sú zhubné, respektíve rakovinové a nešíria sa do ďalších častí tela.

Prakticky nemusia pre zdravie človeka predstavovať žiadne riziko a v mnohých prípadoch mu ani nespôsobujú ďalšie ťažkosti. Záleží však aj na tom, aká veľká je cysta a aké je jej umiestnenie. Napríklad v dôsledku nie práve šťastného umiestnenia môže ganglion obmedzovať hybnosť konkrétneho kĺba.

Ak sa nachádza v blízkosti nervov, môže na ne tlačiť a spôsobovať i bolesť. Tento zdravotný problém môže byť sprevádzaný bolesťou pri pohybe aj bolesťou na pohmat. Taktiež sa môže objaviť svalová a kĺbová slabosť v danej oblasti či nepríjemné brnenie.

Neraz sa stáva, že cysta počas svojho rastu jednoducho praskne, vstrebe sa a zanikne. Rovnako častá je však aj recidíva tohto zdravotného problému, kedy sa ganglion znova objaví na to istom alebo inom mieste.

Odporúčame: Vieš, aká je najlepšia zimná zelenina? Ihneď si sprav zásoby!

ganglion

Zdroj: Shutterstock®

Liečba cysty v zápästí

A ako sa ganglionové cysty liečia? Ako sme už načrtli vyššie, niekedy sa tento zdravotný problém vyrieši aj sám. V mnohých prípadoch totiž ganglion zmizne tak nečakane, ako sa aj objavil. Ak si tento problém u seba všimnete, je vhodné ho pozorovať, či napríklad nerastie a podobne. Liečba nie je spravidla potrebná.

Avšak, ak začne ganglion spôsobovať človeku ťažkosti, najmä ak sa objavia bolesti alebo sa obmedzí hybnosť kĺba, je na mieste navštíviť odborného lekára. V rámci odbornej liečby sa volia neoperačné prístupy, ale aj chirurgická liečba. Môže sa pristúpiť k odsatiu nadbytočnej tekutiny pomocou ihly, chirurgickému odstráneniu problému, prípadne k použitiu dlahy či predpisu protizápalových liekov a podobne.

Aj v prípade chirurgického odstránenia ganglionu však môže dôjsť k jeho opätovnému výskytu cysty. K prevencii tohto problému, respektíve k liečbe nebolestivých cýst môže prispieť aj nezaťažovanie postihnutej oblasti. Vhodné sú častejšie pauzy od opakovaných pohybov, pomôcť tiež môžu opierky na zápästie či imobilizácia danej oblasti.

Prírodná podpora liečby pri ganglionovej cyste

Pri bolestiach či opuchoch môžu byť nápomocné teplé obklady či obklady zo sáčkov s čiernym čajom, ktorý má protizápalový charakter. Z domácich receptov na liečbu ganglionu je ešte známe použitie gélu z liečivej rastlinky Aloe vera a taktiež kúpele v epsomskej soli.

Epsomská soľ môže pomôcť znížiť zápal aj zmierniť bolesť kĺbov a svalov. Pri pretrvávajúcich výrazných ťažkostiach je však určite vhodná spomínaná návšteva lekára.

Prevencia ganglionovej cysty

Zo všetkého najviac je, samozrejme, dôležitá prevencia pred vznikom ganglionu. Odborníci odporúčajú robievať si častejšie prestávky od opakovaných pohybov. To znamená, že ak pracujete na počítači alebo inak manuálne, je vhodné robiť si pauzy a obmedziť rovnaké pohyby rukami, ale aj nohami. Odporúčané sú aj rôzne cviky, vďaka ktorým si môžete precvičiť zápästia. Vhodné je tiež používať rôzne opierky na zápästia.

Aktualizované na 22. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 12.12.19 07:30

ĽŠ
karma
100.00

Ešte som sa s týmto druhom cýst nestretla, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 12.12.19 18:38

MR
karma
114.00

poznám to, odsali mi ju na chirurgii a urobila sa mi na tom istom mieste ešte raz, znovu sme odsali a od vtedy je všetko v poriadku

  • 2
Odpovedať

Martina Begalova 12.12.19 20:43

MB
karma
108.00

Tak aj ja spadam do tejto skupiny "majiteľov" takejto cysty. Registrujem ju, našťastie sa nezväčšuje ani nesp
ôsobuje bolesť.

  • 3
Odpovedať

Elena Švachová 12.12.19 23:23

karma
109.00

O tomto som ešte nepočula,ale ja by som sa bála každej hrčky,ktorá by sa mi objavila.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 13.12.19 07:26

MS
karma
118.00

Presne takýto výrastok mám na zápästí aj ja.Našťastie mi vôbec neprekáža.

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 13.12.19 09:27

AB
karma
100.00

tiež mám jednu na zápästí

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 13.12.19 13:25

MV
karma
108.00

Nepočul som o nej doteraz, ďakujem za článok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní