Dermatológovia prezradili všetko o citlivej pleti: Ako ju odhalíť?

Dermatológovia prezradili všetko o citlivej pleti: Ako ju odhalíť?

So slovným spojením citlivá pleť sa stretávame najmä pri kozmetických produktoch, ktoré sú na ňu určené. Dermatológovia udávajú, že viac ako polovica ich pacientov sa sťažuje na citlivú pleť alebo aspoň na niektorý z jej prejavov a prirodzene sa zaujímajú o to, čo robiť s citlivou pokožkou. Aj preto sme sa rozhodli zhromaždiť všetko o citlivej pleti, čo potrebujete vedieť, ak ju máte alebo máte podozrenie, že by ste ju mohli mať.

Široký pojem

Dalo by sa povedať, že pojem citlivá pleť je pojmom veľmi širokým. Označuje totiž veľmi veľa prejavov, od tých dedičných, cez alergie až po celkom obyčajné podráždenie. Často ju prezradia začervenania, vyrážky alebo vysušená pleť, ktorá sa šúpe a svrbí. Prejavov však môže byť oveľa viac. Podľa odborníkov je veľmi signifikantným symptómom aj reakcia na slnko alebo reakcia na experimentovanie s novými kozmetickými produktami.

Čo citlivú pleť vlastne spôsobuje? Je to v podstate zápal, ktorý môže byť krátkodobý alebo aj chronický. S citlivou pleťou sa môže človek i narodiť – často ide o genetickú predispozíciu a prejav hormonálnej nerovnováhy, ekzému, ružovky alebo ju môže spôsobovať aj autoimunitné ochorenie lupus. U žien sa citlivá pleť prejavuje najčastejšie v okolí očí, na ktoré si zanášajú alergény pomocou rúk. Aj preto by si ženy s citlivou pleťou mali urýchlene prestať chytať tvár počas dňa.

Inšpiruj sa: Recept na levanduľovo-mätovú liečivú soľ do kúpeľa

čo so svrbejúcou pokožkou

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčania dermatológov

Čo odporúča každý dermatológ človeku s citlivou pleťou? Zhodujú sa najmä na tom, že takúto pleť by sme si mali čo najviac chrániť a udržať ju v čo najlepšej možnej kondícii. Držať by sme sa preto mali týchto základných zásad:

  • Vyhnite sa kozmetike s obsahom mydla.
  • V kozmetike vyhľadávajte zložky, ako sú ceramidy, glycerín a dimetikón.
  • Vyhnite sa antibakteriálnym prípravkom, ktoré vysušujú.
  • Používajte čo najmenej parfumované produkty.
  • Začnite pri hypoalergénnych produktoch a produktoch určených na citlivú pleť.
  • Správnou cestou sú prípravky s čo najmenším počtom ingrediencií.
  • Na svrbiacu pokožku môžu zabrať prípravky s mentolom alebo prípravky podobné klasickej vazelíne, čo je všestranný kozmetický produkt.

Dôležité je mať na pamäti aj to, že bio a prírodná kozmetika nemusí byť vždy pre citlivú pleť najvhodnejšia, keďže mnoho prírodných ingrediencií sa zaraďuje medzi alergény.

červené fľaky okolo očí

Zdroj: Shutterstock®

Test senzitivity pokožky

Ľudia s citlivou pleťou majú problém s adaptáciou na nové produkty. Aj preto dermatológovia odporúčajú vyskúšanie daného produktu pomocou testu senzitivity na vnútornej časti predlaktia. Na menšiu plochu si naneste krém, prikryte miesto náplasťou a udržujte ho suché 72 hodín. Ak po odstránení náplaste nevidíte žiadne známky podráždenia, krém je pre vás vhodný.

Ľudia s chronicky citlivou pleťou mávajú problém aj s tým, že roky používajú jeden produkt, na ktorý časom dostanú alergiu alebo ich dráždi. Je to celkom normálne, pretože koža ako aj iné orgány sa vekom mení. Môže sa však stať, že obal produktu sa rokmi nezmenil, no zmenilo sa jeho zloženie. Keď sme už pri tom veku, citlivá pleť sa môže (no nemusí) vekom zhoršovať. Väčšinou k tomu prispievajú hormonálne zmeny, ale aj ochorenia kože, ako je ružovka. Tá väčšinou prichádza až po 40-tke.

Pozri aj: Ako pripraviť vajcia čo najzdravšie? Takto budú pre nás prospešné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní