Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 3. MESIAC života dieťaťa

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 3. MESIAC života dieťaťa
  • 23.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Do 3 mesiacov života si vaše milované dieťatko k vám vytvorí naozaj silnú väzbu. Odpovie vám množstvom nádherných úsmevov a možno sa s vami aj porozpráva! Samozrejme, svojim vlastným spôsobom. Najhorší plač bábätka by mal byť takmer za vami a vy si môžete naozaj vychutnať svoje dieťa sledujúc, ako z neho rastie osobnosť.

Okolo tretieho mesiaca života bábätka sa pozornosť dieťaťa začína prenášať častejšie von – do jeho najbližšieho okolia. Dieťatko sa čoraz viac zaujíma o všetko, čo ho obklopuje. So záujmom a veľkým potešením sleduje život doma a správanie rodičov či súrodencov.

V tomto období je veľmi dôležité, ako prebieha prvé stretnutie dieťatka s novým podnetom. Na základe prvého kontaktu si vytvára svoj postoj k novým veciam. A pokiaľ prevažuje pozitívna stimulácia – čo je najideálnejšie, podporuje to jeho otvorenosť a dôveru k svetu a podnecuje ho k ochotnému prijímaniu nových podnetov.

3. mesiac života bábätka

Keď bude mať vaše dieťatko 3 mesiace, mäkké miesto v zadnej časti hlavy by sa malo uzavrieť. Na vrchu hlavičky bude stále mäkké.

Môže sa zdať, že hlavička vášho dieťaťa rástla rýchlejšie ako telíčko – je to ale celkom normálne, pretože telo to čoskoro dobehne.

Stále budete mať v noci narušený spánok, ale od 3 mesiacov veku mnohé deti začnú „prespávať“ – čo znamená, že v noci budú spať 5 alebo 6 hodín vkuse. Toto je však veľmi individuálne, pretože každé dieťatko je v tomto smere úplne iné.

Odporúčame: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 1. MESIAC života dieťaťa

Ako môžme pomôcť dieťatku vo vývoji?

Toto je čas, keď sa budujú základy jazyka. Rozprávajte sa a čítajte svojmu bábätku čo najviac. Pomôže mu to naučiť sa, ako funguje jazyk a ako prebiehajú vzájomné konverzácie.

  • Odpovedzte svojmu dieťatku slovami alebo rôznymi zvukmi, aby ste ho povzbudili, aby sa vyjadrilo.
  • Vyberte si detské knihy s veľkými, jasnými obrázkami.
  • Nezáleží na tom, aké sú slová, dôležitý je zvuk vášho hlasu.
  • Ukazujte na veci okolo vášho dieťatka a pomenujte ich.
  • Ak žijete v bilingválnom vzťahu či manželstve, je v poriadku používať oba jazyky.

Môžete pomôcť svojmu dieťatku rozvíjať svaly na krku a chrbte tak, že pred ním budete držať hračku, keď bude v polohe na brušku. Alebo mu ponúknite hračku, ktorá mu pomôže naučiť sa ju uchopiť.

Upokojiť dieťatko pomôže túlenie, masáž a prechádzky na čerstvom vzduchu.

3. mesiac života bábätka - emócie a komunikácia

Teraz vaše dieťatko začne prežívať emócie a komunikáciu. Bude reagovať na rôzne výrazy, bude poznať váš hlas a keď vás bude počuť, bude vás hľadať. Môže sa začať nahlas smiať a prekvapene sa obzerať okolo seba.

Bude si sledovať najmä prsty na rukách a na nohách.

3. mesiac života bábätka - zmysly

Vaše dieťatko sa bude usmievať na cudzích ľudí, ale už určite vie, kto sú jeho rodičia. Mozog dieťatka rýchlo rastie a ľudí začne rozpoznávať nielen podľa zraku a čuchu, ale aj podľa hlasu.

Keď sa s ním rozprávate, bude veľa komunikovať a bude sa snažiť vám odpovedať. Aj hmat sa stáva citlivejším a dieťa dokáže veciam venovať pozornosť už oveľa dlhšie.

3. mesiac života bábätka - koordinácia pohybov

Odteraz sa vaše dieťa začne naťahovať po predmetoch, pretože sa mu už vyvinú svaly na rukách a nohách. Pokúsi sa vložiť veci do úst, hoci ešte nevie celkom skoordinovať ruky a oči.

Dlho sa bude pozerať na predmety a triasť alebo hrkať nimi.

3. mesiac života bábätka - dvíhanie hlavičky

Fyzicky bude mať vaše dieťa lepšiu kontrolu nad pohybom hlavy a začne držať hlavičku hore. Keď mu dáte čas v polohe na brušku, môžete si všimnúť, že sa pretáča spredu dozadu, dvíha hlavu alebo dvíha hrudník pomocou ručičiek.

3. mesiac života bábätka - pohyby rúk a nôh

Vaše dieťatko bude mávať rukami a silno kopať nohami. Ak ho budete držať vzpriamene s nohami na podlahe alebo v lone, pravdepodobne sa bude chcieť postaviť na nožičky a bude vyvíjať tlak chodidiel do podložky.

3. mesiac života bábätka - úchop

Ak je vaše dieťa v blízkosti visiaceho predmetu, veľakrát naň bude mieriť zavretými pästičkami. Môže však tiež otvoriť prsty na uchopenie predmetu, prípadne bude chcieť ruky spojiť k sebe.

Neprehliadnite: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci - 2. MESIAC života dieťaťa

3. mesiac života bábätka - prejavy vývojových problémov

Bábätká sa vyvíjajú inou rýchlosťou, čo je, samozrejme, prirodzené. Svoje dieťatko ale pozorujte a nebojte sa konzultovať s pediatrom všetko, čo vás zaujíma a čo by mohlo byť problémom vo vývoji bábätka.

Po 3 mesiacoch sa poraďte s pediatrom, ak:

  • sa dieťatko do 8 týždňov neusmieva,
  • neupokojí sa ani na chvíľku, keď ho zdvihnete, aby ste ho utešili,
  • jedna strana tela sa zdá byť silnejšia ako druhá,
  • stále drží prsty v silnej pästičke,
  • náhle zvuky ho nevystrašia,
  • nepapá dostatočne a pravidelne,
  • je malátne alebo až príliš napäté.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní