Ako naučiť deti upratovať - dobrovoľne a so záujmom? Vyskúšajte tieto triky

Ako naučiť deti upratovať - dobrovoľne a so záujmom? Vyskúšajte tieto triky
  • 05.12.2022
  • Michaela Kožáková

Deti sa rady hrajú a ešte radšej robia neporiadok. A čo upratovanie? To zväčša pripadne na rodičov. Prieskum spoločnosti ClosetMaid zistil, že priemerný rodič zbiera a upratuje hračky po svojom dieťati až 28-krát za týždeň, zatiaľ čo polovica rodičov robí za svoje deti drobné domáce práce, aby sa uistili, že sú vykonané správne. Patríte do tejto skupiny aj vy? 

Upratovanie po vašom dieťati, ak to už zvládne samo, otvára ďalšie problematické sféry. Jednou z nich je, že vám pribúda práca, zatiaľ čo by ste sa mohli venovať dôležitejším veciam. Za druhé si tento úkon dieťa vysvetľuje tak, že si nedokáže upratať svoje hračky samo, alebo že sa nemusí obťažovať nejakým poriadkom, pretože to za neho spraví niekto iný. 

Ako naučiť deti upratovať? Existuje spôsob ako zaviesť upratovanie do výchovy dieťaťa tak, aby ho vnímalo ako prirodzenú súčasť? Ako dieťaťu dopomôcť, aby si vytvorilo pozitívny vzťah k upratovaniu a niektorým menším domácim prácam? 

Neprehliadni: Toxické vety vo výchove detí, ktoré vedia ublížiť. Toto nehovorte!

Aký je názor psychológov?

Podľa mnohých psychológov vedenie detí k upratovaniu a domácim prácam v skorom veku ich učí zodpovednosti a samostatnosti. Štúdia, ktorá sledovala viac ako 80 detí počas ich každodenného života, zistila, že deti, ktoré začali s drobnými domácimi prácami skoro (približne vo veku 3 alebo 4 rokov), mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať dobré vzťahy s priateľmi a rodinou, ako aj to, že dosiahnu úspech v oblasti kariéry v porovnaní s tými, ktorí ako malé deti nemuseli vykonávať domáce práce. Rovnako ako by mali malé deti poznať hodnotu peňazí, by mali tiež poznať i hodnotu a význam upratovania. 

Možno sa teraz zamýšľate nad tým, ako môže trojročné dieťa pomáhať pri domácich prácach, ak ešte nemá poriadne vyvinuté kognitívne schopnosti. Ak vaše dieťa má snahu zapojiť sa a pomáhať vám, určite to využite a už od malička mu pomôžte vytvoriť si dobré návyky. Nechajte ho napríklad triediť ponožky, utierať prach na nízkych poličkách, stláčať gombíky na práčke či zbierať hračky. 

V akom veku začať s upratovaním?

Väčšina detí je schopná si po sebe upratať od 18 mesiacov. Deti môžu začať vykonávať domáce práce a malé úlohy už vo veku dvoch rokov. V závislosti od veku sa tieto úlohy pohybujú od upratovania hračiek až po pomáhanie pri varení. 

Vyhnite sa konceptu upratovania ako trestu

Koľkokrát vás mama poslala za trest umyť riad, upratať si izbu alebo vyniesť smeti? Možno to neviete ani zrátať. Naše mamy to určite mysleli dobre, ale táto metóda nie je úplne tou správnou, ak chceme, aby naše deti chceli samé od seba upratovať. 

Radšej si so svojou dcérou alebo synom sadnite a vysvetlite im, aké sú dôsledky toho, keď si po sebe neupracú. Pre lepšiu predstavivosť im môžete nakresliť to, ako sa šíria baktérie a čo môžu spôsobiť. Zdôraznite svojim deťom dôležitosť hygienických návykov, ktoré sú im vštepované už od škôlky.

Dajte svojim deťom na výber

Nie každá úloha je vhodná pre každého. Ak máte problém povzbudiť svoje deti k upratovaniu, skúste im dať na výber. Niektoré deti by pred pravidelným upratovaním domácnosti uprednostnili záhradkárčenie alebo starostlivosť o domáce zvieratá. Dieťa môžete poveriť napríklad uprataním hračiek v detskej izbe, poliatím kvetov v obývačke alebo povysávaním chodby. Po dokončení svoje dieťa vždy pochváľte a dajte mu pocit, že zadelenú prácu zvládlo veľmi dobre. Takýmto spôsobom ho motivujete k ďalším výkonom. 

Pozri aj: Prvý mobilný telefón: Kedy ho dieťaťu kúpiť a aký by mal byť?

Zaraďte upratovanie a domáce práce do svojho denného programu

Ak sa vaše deti naučia upratovať si svoju izbu každý deň, bude to pre nich zo dňa na deň jednoduchšie a rýchlejšie. A tiež, ak si zvyknú, že neporiadok si musia po sebe upratať jedine oni a nie vy, tak sa aj naučia udržiavať poriadok v detskej izbe.

Ak im určíte konkrétny čas na upratanie izby, čoskoro to budú považovať za rutinu. To isté platí aj napríklad s utieraním prachu či vysávaním. 

Doprajte svojim deťom interaktívny zážitok a vytvorte plán upratovania alebo tabuľku úspechov. Vytvorenie harmonogramu vzbudzuje pocit zodpovednosti a učí vaše deti plniť úlohy načas.

Využite súrodeneckú rivalitu

Deti, najmä súrodenci radi súťažia, sú vo všetkom na prvom mieste a chvália sa medzi sebou. Ak máte deti v podobnom veku, môžete využiť ich prirodzenú tendenciu súťažiť a premeniť upratovanie na zábavnú súťaž. Dokonca im môžete i merať, ako dlho im trvá dokiaľ upracú všetky knihy do poličiek. 

Keď sa upratovanie stane hrou a nadobudne súťažný charakter, každý chce za výhru odmenu. Práve takto môžete vytvárať malé stimuly, aby vaše dieťa pocítilo radosť z víťazstva. Ak nechcete, aby domáce práce nadobudli charakter skutočnej práce s platom, bonusmi a daňami, pouvažujte o menších a nie veľmi častých odmenách. 

Motivujte ich

Menším detičkám môžete kúpiť malú metlu alebo mop určený pre deti. Takýmto spôsobom ich nielen motivujete, ale je to pre nich bezpečnejšie ako pracovať s veľkými pomôckami a náradím. Dovoľte vašim deťom pomáhať vám i pri niečom trochu zložitejšom, samozrejme, pod vaším dozorom. Rozširujte ich obzory, naučte ich niečo nové, dávajte im nové úlohy a rozvíjajte ich predstavivosť a schopnosti. 

Vytvorte zábavné pracovné prostredie

Pracovná atmosféra zohráva dôležitú rolu pri plnení úloh. Napäté prostredie pri upratovaní určite zničí akúkoľvek motiváciu a záujem vášho dieťaťa. Na druhej strane, ak do pracovného procesu pridáte hudbu, práca tak pôjde rýchlejšie a zabaví sa pri nej celá rodina. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní