Vianočné aktivity pre deti: TOP 13, ktoré ich zaručene zabavia!

Vianočné aktivity pre deti: TOP 13, ktoré ich zaručene zabavia!
  • 20.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ak vy a vaša rodina oslavujete Vianoce a s tým spojené všetky vianočné prípravy už v predstihu, pravdepodobne máte niekoľko osvedčených tradícií, aby sa u vás doma nenudil žiaden člen domácnosti.

Od výletu na svahy na lyžiach alebo saniach až po zdobenie cukroviniek bielym či farebným posypom, môžeme si vymyslieť naozaj veľké množstvo slávnostných i každodenných aktivít, ktoré si môže vychutnať celá rodina.

A čo sa týka zábavných vianočných aktivít pre deti, sú tu ešte zábavnejšie hry a projekty vlastnej výroby vhodné pre deti, ktoré si môžete vyrobiť už teraz a pokračovať každým dňom až do Štedrého dňa.

Predvianočné aktivity a vianočné hry s deťmi - ako na to?

Nasledujúce vianočné nápady (nielen) pre deti sú úplne bez stresu, pretože väčšinu z nich môžete urobiť doma pri praskajúcom ohni v krbe či za zvuku nádherných vianočných kolied. Tieto vianočné aktivity pre deti sú zábavné, možno nové, avšak vždy hravé a s krásnou myšlienkou.

Navyše, niektoré z týchto nápadov môžete dokonca premeniť na DIY (do it yourself) projekty, ktoré ozdobia váš domov veselými a krásnymi dekoráciami.

1. Vianočná girlanda z vlastných fotiek - aj to môže patriť medzi adventné aktivity

Namiesto lepenia všetkých dovolenkových pohľadníc a vlastných fotiek do albumov ukážte svojim deťom aj iný spôsob, ako si uchovať spomienky. Vyhrňte si rukávy a vytvorte okolo seba zimnú krajinu zázrakov a spomienok.

Ako na to?

  • Odstrihnite tri kusy girlandy na požadovanú dĺžku (my sme použili dlhší v strede).
  • Omotajte vrch každej girlandy okolo dreveného vešiaka, zaistite horúcim lepidlom a nechajte zaschnúť.
  • Zaveste ho na stenu a pomocou špendlíkov pripevnite vaše spomienky v podobe fotiek či pohľadníc z miest, ktoré ste navštívili počas celého roka.

Neprehliadnite: Malý darček pre veľkú radosť? Albi Science je tou správnou voľbou, a to nielen pre milovníkov koní!

2. Vyzdobte si chodbu vášho domu či bytu - vlastné vianočné dekorácie sú TOP - neveríte?

A to doslova! Premeňte vaše steny z nudných na vianočné a rozžiarte ich svetlom spolu s jemnou dekoráciou v pastelových vianočných odtieňoch. Pomôžte svojim deťom v inštalácií, avšak konečný dizajn nechajte na nich!

Aj keby sa vám všetko nemuselo páčiť a nebude to spĺňať vaše predstavy, vaše malé poklady budú mať nekonečnú radosť. Každý deň budú totiž chodiť okolo vlastných výtvorov, ktorých výzdobu ste s dôverou zverili do ich rúk.

3. Nezabudnite na vianočnú rodinnú fotografiu - vianočný obrázok by mal súčasťou každých Vianoc

Či už to bude profesionálna alebo iba jednoduchá „domáca" fotka, nezabudnite na spoločnú rodinnú fotografiu. Čas totiž ide veľmi rýchlo a nedá sa zastaviť. Preto nepremeškajte jedinečné okamihy vašej rodiny v tomto predvianočnom období, aby ste si zdokumentovali vianočné prípravy i samotný Štedrý deň do vašich rodinných spoločných spomienok.

Neprehliadnite: Výchova detí je dôležitá. Máš doma tínedžera? Vyvaruj sa týchto chýb!

4. Recyklujte použité fľaše na vianočnú výzdobu

Plnenie vianočného ducha nebolo nikdy jednoduchšie s prázdnymi fľašami od vína, džbánmi na mušt, svetielkami a niektorými LED svetlami! Fľaše umyte, môžete ich naplniť vetvičkami ihličia alebo do nich vložiť svetielka.

Touto jednoduchou formou si môžete spoločne vytvoriť originálne dekorácie a umiestniť ich napríklad na parapety okien a okolo nich naukladať vianočné gule, zvieratká či drevené vianočné dekorácie.

5. Výroba ozdôb - ozdobte si okná!

Premeňte svoje okná z nudných na čarovné s farebným nádychom, slávnostnými nálepkami a krásnymi hviezdami! A do toho všetkého zaangažujte, samozrejme, svoje deti, ktoré sa z toho budú veľmi tešiť. Možno využiť aj sneh v spreji, ktorým originálnym spôsobom jemne dotvoríte každé okno do sviatočnej nálady.

6. Vychutnajte si sviatočné palacinky!

Doprajte svojim deťom sladké domáce maškrty, a to v podobe obyčajných palaciniek! Nechajte detičkám ale voľnú ruku, čo sa týka ich náplne a zdobenia, a dajte im k dispozícii všetko, čo súvisí práve s Vianocami.

Nutellu, džem či Granko môžu jednoducho doplniť farebné jedlé dekoračné guličky, domáca šľahačka či med.

Odporúčame aj: Motivácia detí je veľmi dôležitá. Ako ju udržať pri učení?

7. Vytrieďte hračky a darujte ich iným deťom

Vianoce sú skvelým obdobím na vypratanie „neporiadku" od hračiek, ktoré už vaše deti nepotrebujú a nepoužívajú. Uvoľnia miesto pre tie nové a zároveň pomôžu deťom v núdzi – a aj to je úžasný pocit Vianoc! Dnes už stačí veľmi jednoducho cez sociálne siete ponúknuť hračky sociálne slabším a sami uvidíte, že je to veľmi jednoduché.

8. Ozdobte si vchodové dvere

Táto vianočná aktivita nielenže zabaví deti, ale tiež budete mať krásnu dekoráciu na vašich vchodových dverách, ktorá vám bude robiť radosť celé predvianočné, ale sviatočné obdobie. Pripravte si základ na veniec, umelé či živé ihličie, jutový špagát, lepiacu pištoľ, šišky, sušené ovocie, plody prírody, ... a zábava sa môže začať.

9. Vianočné zážitky či edukačné aktivity pre deti

Vianoce a s tým spojené predvianočné obdobie je síce aj oddychovým a pohodovým rodinným časom, avšak aj vtedy treba myslieť na to, že detičky by mali neustále napredovať a vzdelávať sa. Dnes je už dostať množstvo edukačných materiálov – doplňovačiek i hier práve s tematikou Vianoc.

Preto neváhajte, vyberte pre vaše detičky niečo pekné s ohľadom na ich vek a nechajte ich pracovať aj počas sviatkov.

Odporúčame aj: RECEPT: Palacinková torta s exotickým ovocím z Pečie celé Slovensko

10. Čítajte vianočné rozprávky a počúvajte vianočné pesničky a vianočné koledy

Kúzlo Vianoc spočíva aj vo vianočných príbehoch, ktoré sprevádzajú najkrajšie sviatky v roku už od nepamäti. Využite preto tento čas na spoločné čítanie vianočných rozprávok a počúvanie vianočných kolied, ktoré vás aspoň na chvíľku prevedú svetom vianočných zázrakov a tajomstiev, ktoré sú pre toto obdobie typické a všetci sa na ne už tešíme.

11. Nezabudnite na „gýčový" vianočný sveter

Je to síce gýčové, ale veľmi milé! O to viac, ak sa zladíte úplne všetci a nevynecháte ani najmladších či najstarších členov rodiny, či dokonca aj vašich domácich miláčikov. Oblečte sa vianočne, bláznivo a zvečnite tieto chvíle do spoločnej vianočnej fotografie.

Tip pre vás: Ako si poradiť s čistením hračiek? Kedy ich stačí umyť a kedy dezinfikovať?

12. Upečte si medovníkový domček a vianočné pečivo počas adventného obdobia

Pri tejto vianočnej aktivite budú síce vaše deti potrebovať pomoc vás dospelých, avšak konečný výsledok bude výsledkom vašej spoločnej práce a určite bude stáť za to! Jednotlivé kúsky upečených medovníkov pospájajte do tvaru domčeka a ozdobu domčeka bielou polevou už nechajte na svoje malé ratolesti.

Okolie domčeka môžete dozdobiť aj sušeným ovocím či voňavými klinčekmi, ale aj ihličím a drevenou dekoráciou.

13. Zdobenie vianočného stromčeka a výroba vianočných ozdôb

Ozdobenie vianočného stromčeka je pre deti už iba čerešničkou na torte! Či už máte doma živý alebo umelý vianočný stromček, kupované alebo doma vyrobené vianočné dekorácie, užite si spoločný rodinný čas aj pri ozdobovaní vianočného stromčeka.

Zaujme vás aj: Ako často kojenecké fľaše sterilizovať? 4 tipy, ako by sa mali čistiť

Aktualizované na 20.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní