Aké rastliny skrášlia záhradné chodníky? Tieto sa oplatí vysadiť

Aké rastliny skrášlia záhradné chodníky? Tieto sa oplatí vysadiť
  • 29.05.2021
  • Michaela Kožáková

Chodník v záhrade má najmä praktickú funkciu. Po daždivých dňoch nám umožňuje presúvať sa po záhrade bez toho, aby sme boli celí zablatení. Okrem toho chodník môže byť i vkusným doplnkom a okrasným prvkom v našej záhrade. Jeho údržba nám však niekedy zaberie viac času, ako by sme predpokladali. Odstraňovanie buriny a nechcených rastlín z jeho škár je prácna záležitosť, ktorej výsledkom je boľavý chrbát, odreté kolená a doráňané prsty. Ako tento problém vyriešiť? No, máte niekoľko možností. Prvou z nich je, že medzery v chodníku poriadne vyčistíte a nasypete do nich štrk alebo kamenie. Ďalšou cestou je nasadiť do škár trávnik. Výborným a estetickým riešením je vyplniť váš chodník bylinkami alebo kvitnúcimi rastlinami, ktoré z neho a i z celej vašej záhrady spravia čarovné miesto. Ktoré rastliny sú odolné a vhodné do záhradného chodníka?

Voňavé a zdravé

Tymian je jednou z najmenej náročných bylín. Je to rastlina, ktorej neuškodí a „nevadí," že po nej niekto kráča. Po rozdrvení tymian uvoľňuje charakteristickú vôňu, takže prechádzka záhradným chodníkom bude i príjemná. Ďalšou vhodnou bylinkou je materina dúška. Táto rastlina rastúca naplocho má drobné vlnité sivé listy a v júni vytvára svetlofialové kvety, ktoré lákajú včely. Rovnako ako tymian je nenáročná na starostlivosť a raz ročné strihanie ju udrží pod kontrolou a podporí jej rast. Materina dúška dáva skôr prednosť plnému slnku a dobre priepustnej pôde ako tienistým miestam. Do medzier v chodníku môžete nasadiť i voňavú majoránku či liečivý harmanček

Pozri aj: Menovky na označenie rastlín: Buďte kreatívni a urobte si ich sami

Isotoma modrá

Zdroj: shutterstock

Kvitnúce krásky

Isotoma modrá dobre znáša polotieň. Pravidelným kráčaním po nej sa uvoľňuje jemná vôňa. Na začiatku leta vytvára bledomodré kvety a dorastá len do výšky asi 3 cm. Je to veľmi pekná rastlina, ktorá je vhodná na vyplnenie medzier v chodníkoch, na terasách a v prasklinách v betóne. 

Krásny zelený koberček vytvára machovička šidlovitá (Sagina subulata). V lete vás poteší drobnými bielymi kvetmi. Machovičke sa veľmi páči na slnku, v polotieni aj v tieni, avšak na tienistých miestach kvitne redšie.

Do medzier v chodníku môžete vysadiť i prátiu (Pratia pedunculata), krásny fialový kultivar aubrieta, erinus alpínsky, hlaváč (Scabiosa graminifolia) či klinček slzičkový (Dianthus deltoids).

Aké sú výhody sadenia rastlín do chodníkov?

  • nemusíte neustále bojovať s burinou a plevom
  • zabraňujú tomu, aby prudké dažde zaniesli chodník zeminou a blatom
  • jednotlivé dlaždice, kamene či pláty ostávajú dobre ukotvené na svojom mieste
  • odohnanie slizniakov
  • radosť z kráčania

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní