Ako ochladiť byt bez klimatizácie? 9 trikov, ktoré vás v horúčavách zachránia!

Ako ochladiť byt bez klimatizácie? 9 trikov, ktoré vás v horúčavách zachránia!

V lete sa teploty vedia vyšplhať aj v našom miernom pásme do poriadnych výšok. Mohlo by sa zdať, že na teploty nad 35 °C musíme vycestovať do trópov, no v súčasnosti nie sú ničím neobvyklým už ani v našich končinách. Nič sa nedá robiť, letné horúčavy musíme skrátka nejako zvládnuť. Najlepšie je počas horúcich dní tráviť čas niekde pri vode, no nie vždy to ide.

Výborným pomocníkom je tiež klimatizácia, ktorá upraví teplotu v interiéri a vytvorí príjemnú klímu. Klimatizácia v obchodoch, nákupných centrách či na pracovisku nie je ničím výnimočným, no v domácnostiach až o takú samozrejmosť nejde. Ide totiž v prvom rade o nemalú finančnú investíciu, no niektorí sa jej stránia aj z dôvodu zdravotných rizík.

Teplotné výkyvy medzi interiérom a exteriérom či suchý vzduch môžu viacerým ľuďom škodiť. ​Dá sa však nejakým účinným spôsobom ochladiť domácnosť aj bez klimatizácie? Prinášame 9 tipov a trikov, ktoré musíte poznať!

1. Zatvorené okná

Môže sa to zdať zvláštne, zatvárať okná počas horúčav, no je potrebné si uvedomiť, že jediné, čo otváraním okien, do ktorých praží slnko, robíme, je vpúšťanie horúceho vzduchu do interiéru. Takéto vetranie je vysoko neefektívne a úplne kontraproduktívne.

V horúcich obdobiach by sme mali myslieť na ranné a večerné vetranie. Keď slnko počas dňa stúpne a začne pražiť do okien, zatvorte ich a zatemnite žalúziami. 

Odporúčame: Je plytvanie jedlom problémom aj vašej domácnosti? Tu je 10 tipov, ako to napraviť!

ventilátor

Zdroj: Shutterstock®

2. Ventilátor a kocky ľadu

V boji s teplom v interiéri neraz používame ventilátory. Tie môžu priniesť príjemné osvieženie vytvorením vánku v miestnosti, no platí, že vzduch dokážu len rozprúdiť, nie zvlášť ochladiť.

Avšak, ventilátor sa dá použiť aj na účinné schladenie obývačky či spálne. Stačí, ak pred neho postavíte misku plnú kociek ľadu (prípadne v mrazničke vychladenú fľašu s vodou). Zabezpečte, aby ventilátor fúkal len na ľad. Prúdiaci vzduch bude o poznanie chladnejší. 

3. Ventilátor a sušiak na bielizeň

Máme pre vás ešte jeden trik, vďaka ktorému bude ventilátor oveľa účinnejší pri ochladzovaní domácnosti. Okrem ventilátora budete potrebovať sušiak s čerstvo vypratou bielizňou, prípadne do vody namočenými plachtami.

Ventilátor v miestnosti postavte za sušiak a nastavte ho tak, aby fúkal vzduch na sušiak a otáčal sa do strán. Takýmto jednoduchým spôsobom je možné znížiť teplotu v miestnosti o pár stupňov. 

4. Voda vo vani, dreze alebo vedre

Ďalší jednoduchý trik, ako prirodzene ochladiť byt bez klimatizácie. Stačí, ak do vane, drezu a umývadiel napustíme studenú vodu a necháme všade otvorené dvere. Voda sa bude postupne odparovať a ochladzovať ovzdušie.

Netreba pritom napĺňať celý drez či vaňu, postačí aj pár centimetrov vody. Do obývačky tiež môžete umiestniť lavór so studenou vodou a ideálne aj s kockami ľadu. 

5. Mokré závesy a plachty

S jednoduchými trikmi na ochladenie miestností v prehriatom byte alebo dome nekončíme. Vyperte závesy alebo záclony a mokré ich nasaďte naspäť na okno, prípadne, ak sú čisté, môžete ich navlhčiť pomocou vody v nádobke s rozprašovačom.

Do okna, ktorým vetráte, pokojne môžete zavesiť aj plachtu či osušku namočenú do studenej vody. Vzduch prechádzajúci látkami sa ochladí a spríjemní atmosféru v miestnosti. Tento trik neváhajte vyskúšať večer pred spánkom.  

Odporúčame: Nevhodná strava pre psa – ktorými bežnými potravinami rozhodne nekŕmiť domácich miláčikov?!

izbové rastliny

Zdroj: Shutterstock®

6. Izbové rastliny

Vedeli ste o tom, že aj izbové rastliny môžu pôsobiť ako lacná prírodná klimatizácia do bytu? Samozrejme, ich účinok nikdy nebude taký, ako u klasickej klimatizácie, no aj väčšie množstvo zelených izboviek dokáže počas horúčav vytvoriť v miestnosti príjemnejšiu klímu. Rastliny sa vďaka transpirácii zbavujú prebytočnej vody vo forme vodnej pary, čím ochladzujú seba aj okolie. Zvlhčia prostredie a zlepšia kvalitu ovzdušia. 

Najlepší efekt bude mať, ak v izbe rozmiestnite rastliny s väčšími listami, ktoré uvoľnia do vzduchu viac vlhkosti a poskytnú lepší chladiaci účinok. Dobrou voľbou sú fikusy a figovníky, aglaonémy i palmy a paprade. 

7. Preč s teplými materiálmi

Máme pre vás aj zopár tipov, ktoré sa síce netýkajú toho, ako priamo ochladiť byt, ale ktoré môžu účinne prispieť k prevencii tvorby a hromadenia tepla v miestnostiach. Ako zabezpečiť, aby sme byt alebo dom zbytočne neprehrievali. V prvom rade je veľmi účinné, ak sa v miestnostiach zbavíme hrejivých materiálov – kožušiniek, diek, hrubých posteľných prestieradiel, kobercov s vysokým vlasom, ťažkých tmavých závesov a podobne.

To všetko pôsobí hrejivo a teplo, a to rozhodne počas leta nepotrebujeme. Voľte ľahké materiály v svetlých farbách, najlepšie zo saténu, ľanu alebo bavlny. 

8. Žiadne varenie ani pečenie

Byt či dom dokáže ohromným spôsobom prehriať rúra a sporák, preto ich používanie v horúčavách obmedzte na minimum. Samozrejme, bez varenia a pečenia to úplne nejde, no keď je vonku +35 °C, nepúšťajte sa do vypekania niekoľkých plechov koláčov ani zdĺhavého varenia, pri ktorom vám pôjdu všetky štyri horáky na sporáku.

Voľte jedlá, ktoré sa dajú uvariť za pár chvíľ, časť jedálnička nahraďte čerstvou stravou. Byt tak zbytočne neprehrejete a navyše sa vám telo za takúto ľahšiu stravu v horúčavách poďakuje. 

9. Obmedzenie osvetlenia a elektroniky

Najlepšie je v byte eliminovať aj ďalšie zdroje tepla. Teplo môže produkovať osvetlenie aj veľké množstvo spotrebičov, vrátane televízora, počítača či žehličky.

V horúčavách si dobre rozmyslite, ktoré spotrebiče nevyhnutne potrebujete mať v prevádzke. Ostatné je najlepšie rovno vypojiť z elektrickej siete. Mnohé spotrebiče majú aj pri nepoužívaní trvalý odber energie. Takéto zariadenia a ich káble okolo seba produkujú teplo. 

Tip na záver: Pyžamo v chladničke

Počas leta je najlepšie spať bez pyžama. „Nahý spánok" je údajne najlepší, a to nielen počas horúčav, ale počas celého roka. Ak si neviete predstaviť ľahnúť do postele bez spomínaného pyžama, tak sa zamerajte na jeho materiál. Saténové pyžamo alebo ľanové má prirodzené ochladzujúce účinky. No ďalším trikom je pyžamo v chladničke či mrazničke.

Pred spaním vložte pyžamo do vrecúška na pár minút do mrazničky alebo chladničky. Pred spaním pyžamo vytiahnite a oblečte si ho. Pyžamo by vás malo príjemne schladiť a zlepšiť tak spánok počas horúcich letných nocí. 

Aktualizovaný článok: 22.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní