Ako vykúzliť čaro Vianoc? Skús tieto tradičné sviatočné koreniny!

Ako vykúzliť čaro Vianoc? Skús tieto tradičné sviatočné koreniny!

Už len zopár týždňov a zobudíme sa do vianočného rána. Ozdobený stromček, všade samé svetielka a vo vzduchu tradičné sviatočné koreniny. Keď sa k tomu pripája rodinná láska, pohoda a priateľstvo, duch Vianoc je na svete.

Pýtate sa, o ktoré koreniny vlastne ide? Prečítajte si nás článok, ktorý vám povie aj to, ako tieto vianočné koreniny použiť a prečo sú pre človeka také zdravé. 

Ktoré z týchto vianočných korenín si zamilujete?

Klinčeky

Jedným z najtradičnejších vianočných korenín je aromatický klinček, ktorý najčastejšie rozvoniava z vareného vínka na vianočných trhoch. Ak nie ste práve fanúšikom alkoholu, môžete si ho pridať aj do nealkoholického punču alebo si zakúpiť či vyrobiť esenciálny olej z klinčekov.

Ten sa dá použiť do kúpeľa na relax alebo do vonnej sviečky, ktorá bude rozvoniavať široko-ďaleko. Klinčeky sú navyše skvelé aj pre vaše zdravie. Zbavia vás zápachu z úst a v ajurvédskej medicíne sa používajú aj na liečenie a prevenciu zubného kazu. Čaj z klinčekov pomáha na zápchu, masáž s klinčekovým olejom zasa na strie či bolesť hlavy.

Vyskúšaj: Ktoré superpotraviny sú právom ospevované? Objav s nami SUPERFOOD!

vianočné koreniny do pečenia

Zdroj: Shutterstock®

Škorica

Bez škorice nie sú vianočné koláče. A to doslova! Veď aj v obyčajnom perníkovom korení má aróma škorice svoje miesto. Áno, škorica je naozaj jedna z najvianočnejších korenín. Používa sa nielen do pečenia, ale aj do nápojov, napríklad aj do celkom obyčajného čajíku a ako dekorácia.

Celá škorica predsa vyzerá veľmi vianočne a preto sa pridáva ako ozdoba do adventných vencov alebo na vianočný stromček. Škorica je aj veľmi prospešná pre zdravie. Pomáha na cholesterol, krvný tlak a pôsobí ako prevencia pred ochoreniami srdca či diabetom.

Zázvor

Popularita zázvoru stále stúpa a to nielen pre jeho zázračné liečivé účinky, ale aj pre znamenitú chuť a krásnu vôňu. Dokonalo sa hodí na oživenie do tradičných vianočných receptov alebo len ako hlavná prísada do teplého a povzbudzujúceho čaju, ktorý navyše zaženie symptómy chrípky ako nič. Zázvor je prírodný liek na oslabenú imunitu.

Ak sa ho nerozhodnete do medovníčkov primiešať pre jeho chuť a vôňu, možno ho do nich primiesite pre zdravotné benefity, ktoré prináša telu. Je protizápalový, podporuje krvný obeh, je skvelý na zápchu aj nevoľnosti a pomáha na spomínanú chrípku a jej prejavy - husiu kožu, teplotu, bolesť hrdla a podobne.

Viac o benefitoch škorice: Zdravé účinky škorice poznáš. Čo ak sa jej na Vianoce preješ?

benefity muškátového orecha

Zdroj: Shutterstock®

Muškátový oriešok

Aj vy milujete vôňu muškátového oriešku? Používame ho do koláčov, ale aj do slávnej bešamelovej omáčky, takže hravo dochutí aj slané jedlá. Jeden celý muškátový orech sú približne 2 až 3 lyžičky mletého a len malá štipka muškátového oriešku môže upokojiť rozrušený žalúdok a haprujúci tráviaci systém, ale aj utíšiť bolesť.

Pohár mlieka so štipkou muškátového orecha môže taktiež pôsobiť upokojujúco a výborne sa hodí napríklad pred spaním a to najmä v prípade, že trpíte nespavosťou.

Badián

Ak si budete v predvianočnom období pripravovať napríklad varené víno alebo aj tradičný punč, nezabudnite tam pridať badián, ktorý je svojím tvarom nezameniteľný. Táto krásna hviezdička rovnako patrí k typickým vianočným koreninám. Badián sa často používa v ázijskej kuchyni, najmä v čínskych, vietnamských a indických receptoch, kde pridáva bohatú chuť do omáčok, mäsových pokrmov a dezertov.

Okrem kulinárskych využití sa badián využíva aj v tradičnej čínskej medicíne pre svoje údajné protizápalové vlastnosti. Má tiež priaznivý vplyv na tráviaci systém a nervovú sústavu. Využíva sa v aromaterapii ako upokojujúca vôňa.

Vanilka

Nezaobíde sa vaše vianočné pečenie bez vône vanilky? Tomu sa vôbec nečudujeme. Vanilkové struky sú plodom určitého druhu orchideí. Majú sladkú nezameniteľnú vôňu, ktorá sa v predvianočnom období šíri z lineckých koláčikov či vanilkových rožkov.

A aké sú účinky vanilky? Pôsobí upokojujúco a môže pomôcť znížiť úzkosť a zlepšiť náladu. V tradičnej medicíne sa vanilka používa na zlepšenie trávenia. Okrem toho sa vanilka využíva v aromaterapii pre svoju príjemnú vôňu, ktorá má relaxačné a antidepresívne účinky.

- Anketa

KTORÚ Z VIANOČNÝCH KORENÍN MÁTE NAJRADŠEJ?

Odpovedalo 45 ľudí  

Klinčeky, milujem ich vôňu.
29%
Jednoznačne škoricu.
58%
Zázvor je u mňa jednotka!
9%
Zbožňujem muškátový oriešok.
4%

Článok aktualizovaný 8.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

viktor labakann 27.12.18 15:25

karma
85.00

Ked dám do vody ďumbier, ako dlho ho variť? aby bol kvalitný čaj. Ked rozkrojím granátové jablko, ako dlho vydržia jadierká, aby neutrpeli na ujme? To sú veci, ktoré neviem.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní