Čo zahŕňa základná starostlivosť pri pestovaní zemiakov?

Čo zahŕňa základná starostlivosť pri pestovaní zemiakov?

Zemiaky, ako bohatstvo zeme, si vyžadujú dôslednú starostlivosť. Tej predchádza správna výsadba, rešpektovanie klimatických zmien a vlastností pôdy. 

V článku postupne odkryjeme základné požiadavky súvisiace s pestovaním tejto hľuzovej zeleniny. 

Prečo vlastne pestovať zemiaky?

Zemiaky patria k bežným surovinám našej gastronómie. Používajú sa na prípravu hlavných chodov, ale aj ako príloha, na zahusťovanie a na dekorovanie tanierov. Tepelne ich možno viacerými spôsobmi upravovať. Majú špecifickú vôňu a chuť, za ktorými sa skrýva zvýšený obsah škrobu a vody v kombinácii so solanínom v malom množstve. Zemiaky obsahujú cenné vitamíny B a C.

Pozri aj: Ako vybrať kliešťa psovi? Myslite aj na prevenciu a ochráňte domáceho miláčika!

Kedy a ako začať so starostlivosťou o zemiaky?

S výsadbou začíname v piesočnatých humusových pôdach. O kvalitu zemiakov však dbáme ešte pred samotnou výsadbou. Síce sa môže stať, že aj napriek dôslednej starostlivosti bude nutné použiť prípravky proti škodcom. Všetko závisí od miery a ich aktivity, pretože škodcovia sú bežným prírodným javom v každej záhrade. Regulovať ich výskyt a eliminovať množenie dokážeme, keď je v okolí výsadby len to, čo vyživuje ju, teda rastliny a pôdu, nie nepriateľov v pôde.

Hnojenie pre bohatú úrodu

V prípade zemiakov je vhodné do dobre zapravenej pôdy na jeseň dodať vyzretý maštaľný alebo konský hnoj. Niekedy je dosť náročné odhadnúť mieru, kedy už netreba ďalej pokračovať s výživou pre produkciu rastlinných zložiek. V zásade platí, že v krátkom časovom úseku od klíčenia, cez tvorbu hľúz, až po ich dokončenie a rast treba zabezpečiť základnú „abecedu“ cenných zložiek. Zemiaky sú obzvlášť náročné na dusík pre fotosyntetickú aktivitu.

Neprehliadni: Starostlivosť o trávnik v 7 krokoch: Závidieť vám ho bude každý!

Prevencia v ochrane proti škodcom a chorobám

Ťažko garantovať, že tohtoročná výsadba predíde napadnutiu plesňou, koreňomorkou alebo pásavkou zemiakovou. Jednoznačne ale môžeme konštatovať, že v ochrane a starostlivosti o zemiaky sú dôležité taktiež efektívne insekticídy. Zvlášť proti žravým a cicavým škodcom pri absolútnom úhyne do 3 – 6 dní. Tieto chemické prípravky je vhodné kombinovať s tradičnými prírodnými metódami, napríklad na báze žihľavových výluhov pre ošetrenie a rýchlu regeneráciu.

Starostlivosť o zemiaky správnou okolitou výsadbou

Okrem ošetrenia zemiakov má na ich kvalitu a výnosnosť vplyv vybraná odroda, ale aj okolitá výsadba. Ovplyvňuje ich odoberaním podstatných živín, poprípade vylučovaním zložiek do pôdy, ktoré nie sú pre zemiaky dôležité alebo by sa nimi mohli presýtiť. Odporúča sa pestovanie zemiakov v okolí kôpru, kalerábu alebo chrenu, naopak vyhýbame sa hlúbovej zelenine a paradajkám.   


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní