Joga na každý deň aj vo vašej domácnosti so škandinávskym dizajnom

Joga na každý deň aj vo vašej domácnosti so škandinávskym dizajnom

Od doby, čo sme na internete videli prvé videa s pomalými pohybmi, pri ktorých je najdôležitejšie správne dýchanie, stali sa súčasťou nášho každodenného života. Bez jogy si už viac-menej nedokážeme predstaviť náš deň. Joga nám totižto pomáha vyrovnať sa so stresom, no dokáže nám byť nápomocná aj pri bolesti chrbta a svalov, no dokonca sa na jogu obracajú aj dámy, ktoré majú problémy s menštruáciou a hormónmi v tele.

Joga je prax mysle a tela s viac ako 5 000-ročnou históriou staroindickej filozofie. Rôzne štýly jogy kombinujú fyzické držanie tela, dýchacie techniky a zároveň aj meditáciu a relaxáciu. V dnešnom poňatí môžeme o joge hovoriť ako o populárnom fyzickom cvičení, ktoré je založené na pózach podporujúcich lepšiu kontrolu mysle a tela. Zároveň joga prináša do života akési potešenie, radosť a pohodu.

Odporúčame: Základné jogové cviky proti bolesti chrbta: Robte ich každý deň!

joga plagáty

Zdroj: Desenio

Pózy zakorenené hlboko v minulosti

Joga nie je len cvičenie! Teda kedysi jej fitness podtón nebol primárnym cieľom. Vyznávači jogovej tradície sa skôr než na akési cvičenie zameriavali na jej duchovno a predovšetkým na rozširovanie duchovnej energie prostredníctvom dýchacích metód a mentálneho zamerania. Joga si v súčasnej podobe začala získavať popularitu na konci 19. storočia, najmä v západnom svete. K akémusi rozšíreniu záujmu o jogu došlo až v 20. a 30. rokoch, a to najmä v Indii. Postupne sa joga začala dostávať aj k nám.

Na vyjadrenie duchovných posolstiev a sprievodných stretnutí používa joga často snímky zakoreneného stromu. Stromu s konármi, kvetmi, plodmi a koreňmi. Každá „vetva jogy“ predstavuje odlišné zameranie a súbor techník. V súvislosti s tým sa hovorí o 6 základných vetvách jogy:

  • Hatha joga: fyzická a duševná vetva navrhnutá na prekrvenie tela a mysle
  • Raja joga: vetva zahŕňa meditáciu
  • Karma joga: vetva služby, ktorej cieľom je vybudovať budúcnosť bez negativity a sebectva
  • Bhakti joga: cesta oddanosti, pozitívny spôsob smerovania emócií a tolerancia
  • Jnana joga: oblasť jogy zameraná na múdrosť a rozvíjanie intelektu
  • Tantra joga: cesta rituálu a obradu
jogové pózy

Zdroj: Desenio

Joga v škandinávskom poňatí

Joga nie je len cvičenie, ako by si mnohí možno mysleli. Joga je životný štýl, o ktorom musí byť každý z nás presvedčení. Ak na jogu nedáte dopustiť a je súčasťou vášho každodenného života, tak ju vpustite aj do vašej domácnosti. Začnite sa obklopovať vecami, ktoré s jogou súvisia. V prvom rade sú to vonné sviečky, ktoré pomáhajú uvoľniť myseľ a harmonizovať ducha.

Joga však môže mať aj škandinávsky a zároveň aj moderný podtón. Škandinávske dekorácie v domácnosti majú totižto v dnešnej dobe miesto v našich domácnostiach. Už od minulého roka sú veľkým trendom abstraktné vyjadrenia ľudskej formy a rovnako aj líniové kresby. Práve spoločnosť Desenio vytvorila kolekciu takýchto obrazov, ktoré vyjadrujú jogové pozície nakreslené perom. Je to presne ten prvok, ktorý zapadne do každej domácnosti a aj tej najnudnejšej stene vdýchne nový rozmer.

Obrazy sú spojením abstrakcie a surrealistickej nedokonalosti. A práve v nedokonalosti je potrebné hľadať dokonalosť, rovnako ako v joge harmonizáciu tela a ducha. Hrubé čiary, siluety ľudského tela, umelecký a rovnako aj duchovný podtón – takýto originálny kúsok zapadne do vašej domácnosti aj v prípade, že nepatríte k tým, ktorí by sa do jogy zamilovali. Takýto plagát je vkusným doplnkom, ktorý môžete niekomu aj podarovať. Tak pre ktorý sa rozhodnete? Dáte prednosť trendy perokresbe alebo stavíte skôr na fotografie, ktoré majú hlbokú myšlienku?

Najkrajšie plagáty a rámy nájdete v ponuke na desenio.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní