Máj v záhrade: Na čo nezabudnúť, aby sme sa tešili z bohatej úrody?

Máj v záhrade: Na čo nezabudnúť, aby sme sa tešili z bohatej úrody?
  • 22.05.2021
  • Michaela Kožáková

Mesiac máj sa nesie v znamení kvitnúcich stromov a kvetov, štebotajúcich vtákov, otepľujúcich sa dní, príjemného slniečka. Farebné skalničky, tulipány, jemné sedmokrásky, nezábudky či sirôtky – jednoducho radosť. Všetkých nás to ťahá von, do prírody či na záhradu, kde sa môžeme zhlboka nadýchnuť, obdivovať čaro prírody, vychutnať si šálku kávy a posedieť si v altánku. Avšak okrem leňošenia a kochania sa krásou navôkol je v našich záhradách stále čo robiť. Čo stihnúť v máji, do akých prác sa pustiť a na čo určite nezabudnúť? Čítajte ďalej. 

Pozri aj: Divo rastúce rastliny: Ktoré z nich môžu doplniť náš jedálny lístok?

Orgován

Zdroj: shutterstock

Starostlivosť o kríky

Máj je ideálnym mesiacom na strihanie a tvarovanie živých plotov. Dajte nový strih svojmu vždyzelenému krušpánu. Pomocou natiahnutého špagátu spravíte rez v jednej rovine. Z jarných kríkov, ktoré už odkvitli, odstráňte suché kvety – týka sa to najmä orgovánu. Ak tak neurobíte, rastlina sa bude zbytočne vysiľovať tvorbou semien na úkor budúcoročných kvetov. Skráťte tiež bočné výhonky vistérie, aby ste podporili tvorbu kvetných púčikov pre budúci rok. 

Okrasná záhrada

V máji môžete vysiať priamo do pôdy slnečnice, aksamietnice, jednoročné okrasné trávy. Nezabudnite pravidelne zalievať čerstvo vysadené okrasné rastliny. Do kvetináčov či debničiek nasaďte svoje obľúbené letničky. Nezabudnite ostrihať kobercovité trvalky vo vašej skalke. Na balkón a terasu môžete preniesť exotické dreviny pestované v črepníkoch. Takisto vysaďte nové ihličnany, rododendróny a koncom mesiaca i vodné rastliny. Na očkovaných ružiach odstráňte plané výhonky. 

Máj je skvelým mesiacom pre zakladanie trávnika. Ak sa vám nechce dlho čakať na nový, pomaly rastúci trávnik, môžete si ho založiť mačinovaním – položením trávnych kobercov. Je to síce drahšie, avšak rýchlejšie riešenie. Výsledkom je upravený terén bez kameňov a nežiadúcej buriny. Doprajte tiež vášmu trávniku pravidelné kosenie, prihnojovanie a závlahu. 

vysádzanie paradajok

Zdroj: Shutterstock®

Zeleninová a ovocná záhrada

Mesiac máj predstavuje ďalšiu fázu vo výsadbe – sadí sa teplomilná zelenina. Môžeme vysiať kukuricu, fazuľu, melóny, tekvice, zemiaky a predpestované sadenice uhoriek, rajčín, papriky, baklažánu, zeleru, majoránu. Okopávame a ošetrujeme zeleninu vysiatu na jeseň, aj tú v marci a apríli. Hrášku prichystáme oporu, sadíme bylinky, delíme trsy mäty, rozsádzame tymian, šalviu. Nezabúdame na zálievku v čase sucha a čistenie od buriny. Vetráme vo fóliovníku a skleníku, zatieňujeme a naďalej vysádzame novú zeleninu. Tešíme sa z postupnej úrody skorej zeleniny ako je napríklad špenát, reďkovka, šalát, kaleráb.

Stromčekovým drevinám drobného ovocia zabezpečíme opory, odstránime neúrodné letorasty viniča a vyviažeme ostatné, odstrihneme tiež odnože na egrešoch a ríbezliach. Vysádzame nové ovocné dreviny, dokončujeme preštepovanie, môžeme ešte vykonať presvetľovací rez jabloní a hrušiek, jadrové ovocie ošetrujeme proti chorobám a škodcom. Sledujeme počasie a chránime mladé stromčeky pred mrazmi. I jahodám doprajeme pravidelnú zálievku, prihnojujeme ich a môžeme ich podložiť slamou alebo fóliou.

Neprehliadni: Menovky na označenie rastlín: Buďte kreatívni a urobte si ich sami


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní