Trvácna strecha na dlhé roky

Trvácna strecha na dlhé roky

Hovorí sa, že vlasy sú korunou krásy. No vedeli ste, že strecha je korunou každého domu? Je to štít, ktorý robí dom domom. Strechu by sme mohli označiť za ochranu domu, ktorá má estetickú funkciu. To je dôvod, prečo je pri stavbe domu dôležité zvoliť nielen správny typ strechy, ale aj správnu krytinu.

Vieme, že inštalácia novej strechy je veľkou investíciou a niečo, čo si väčšina majiteľov nevyberá každý deň. Životnosť strechy však závisí od nespočetného množstva faktorov, ako je jej konštrukcia, kvalita inštalácie a vystavenie živlom. To všetko má na ňu nemalý vplyv, avšak dobrou správou je, že väčšina striech pri správnej starostlivosti a údržbe môže vydržať 50 až 60 rokov, niekedy aj oveľa dlhšie.

Pozri aj: Ideálna teplota v chladničke – akú teplotu nastaviť a ako ju udržiavať?

strešná krytina

Zdroj: blachotrapez.sk

Životnosť strechy – čo na ňu vplýva a ako ju predĺžiť?

Strecha nie je malou investíciou. Preto, či už staviate nový dom alebo prerábate nejaký starý, dozaista chcete, aby strecha vydržala dlhé roky, bola funkčná a predovšetkým, aby vás chránila pred vonkajšími vplyvmi.

Treba si však uvedomiť, že aj na strechu vplýva veľké množstvo faktorov, ktoré môžu ovplyvniť jej výdrž. Niektoré tieto faktory môžete ovplyvniť, no mnohé závisia od vonkajších vplyvov. Strecha, ktorá je pravidelne vystavovaná extrémnym teplotám alebo nepriaznivým poveternostným podmienkam, nemusí vydržať tak dlho, ako strecha, ktorá nie je vystavovaná takýmto extrémnym faktorom. Vedeli ste, že negatívne na strešnú krytinu vplýva aj priemyselné znečistenie?

Ako sme písali, mnohé faktory pôsobiace na strechu ovplyvniť nedokážeme. Niektoré však áno. Ktoré to sú?

  • Dizajn – čím viac prvkov sa na streche nachádza, tým je vyššie riziko jej poškodenia.
  • Konštrukcia – dobre postavená strecha udrží vašu rodinu v teple a suchu dlhé roky. Preto sa uistite, že ste si vybrali renomovaného dodávateľa strešných krytín.
  • Údržba – pravidelné kontroly a údržba strechy predĺži jej životnosť o desiatky rokov.
  • Materiály – v neposlednom rade na výdrž strechy vplýva aj materiál, z ktorého je strešná krytina vyrobená.

TIP REDAKCIE: A pokiaľ zamýšľate na strechu umiestniť solárne panely alebo fotovoltiku, určite o tom informujte firmu, ktorá vám má vašu strechu realizovať.

Ktorý materiál je najodolnejší a vydrží dlhé roky?

Podľa Národnej asociácie staviteľov domov je bridlica najlepším a najodolnejším materiálom, z ktorého sa vyrába strešná krytina. Údajne jej životnosť je viac ako 150 rokov. Za ňou nasleduje hlina a betón so životnosťou približne 100 rokov. Vychádza vám to teda ako najlepšia voľba? Zdalo by sa, že áno, pokiaľ plánujete postaviť dom, ktorý by mal vydržať celé generácie. Avšak, vedzte, že tieto materiály majú aj svoje nevýhody, ktoré musíte zvážiť.

  • Náklady – počítajte s tým, že ide o prémiové materiály za rovnako prémiové ceny. Ich odolnosť a dlhá životnosť sa odrazí na jej cene. Ak sa pre niektorý z materiálov rozhodnete, počítajte s vysokými počiatočnými výdavkami.
  • Hmotnosť – všetky tieto materiály sú ťažie, preto si vyžadujú veľmi silnú podporu, čo rovnako zvýši náklady na výstavbu domu.
  • Estetická stránka – farba strechy je v tomto prípade značne obmedzená.

Hoci sú teda hlina, betón a bridlica najodolnejšími strešnými krytinami, nemusia byť nevyhnutne vhodné práve pre vás.

Zaujme ťa aj: Tymianový čaj je fantastický liek pre malých i veľkých! Aké má účinky?

strecha

Zdroj: blachotrapez.sk

Ďalšie alternatívy strešných krytín

  • Strešná krytina z asfaltových šindľov – je relatívne lacná a ľahko sa inštaluje. Avšak, nízka cena sa odrazí na jej životnosti, ktorá je v rozmedzí 10 až 30 rokov.
  • Škridlová strešná krytina – škridle sa vyrábajú buď z terakotovej hliny, keramiky alebo betónu. Pri správnej údržbe vám môže takáto strecha vydržať približne 50 a viac rokov. Avšak pozor na ich hmotnosť a možnosti praskania v dôsledku poveternostných vplyvov. 
  • Kovové strešne krytiny – povedali by sme, že je to akási zlatá stredná cesta, ktorá kombinuje skvelý pomer ceny a kvality. Kovová strešná krytina je odolná, cenovo výhodná a jej životnosť je 30 až 50 rokov. Odborníci dokonca uvádzajú, že správnou životnosťou dokážete túto životnosť predĺžiť až na 70 rokov.

Ak si nie ste istí, akú strešnú krytinu zvoliť pre svoj dom, obráťte sa na profesionálov z www.blachotrapez.sk, ktorí vám pri výbere pomôžu. Kvalifikovaní odborníci vám pomôžu zvoliť tú najlepšiu krytinu pre váš domov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní