Výber rohožky – praktické rady a tipy

Rohožky plnia pred vchodovými dvermi alebo vo vstupných halách dôležitú úlohu. Zachytávajú nečistoty, bránia pošmyknutiu na vlhkej podlahe a majú tiež estetickú funkciu.

Pri výbere rohožky zvážte rôzne vlastnosti od veľkosti až po materiál. Ako vybrať tento praktický doplnok vám poradíme v nasledujúcich riadkoch.

Materiál rohožky

Najtradičnejším materiálom pre výrobu rohožiek pred vstupné dvere je kokosové vlákno. Rohožky z kokosového vlákna sú veľmi odolné voči opotrebeniu a vďaka drsnejšiemu povrchu sa na nich dobre čistia topánky. V závese v popularite materiálov stoja gumové rohožky https://krasnekoberce.sk/rohozky/gumove. Tento typ rohožiek je ideálny nielen ako ochrana pred vstupné dvere, ale tiež do vstupných hál a hotelových recepcií. Gumové rohožky odolávajú zaťaženiu, ľahko sa čistia a majú protišmykový povrch.

Menej preferovanou možnosťou sú textilné rohožky. Ich nevýhodou je nízka odolnosť voči mechanickému poškodeniu a náchylnosť na plesne.

Odporúčame tiež: Rastliny pre šťastie v domácnosti a nové finančné príležitosti

Veľkosť a tvar rohožky

Pri výbere rohožky dajte pozor na veľkosť a tvar, aby sa zmestila pred vaše vchodové dvere a nebránila otváraniu a zatváraniu dverí. Rohožky s väčšou hrúbkou sú často problém pri dverách s nízkym prahom alebo pri otočných dverách v halách.

Najklasickejším tvarom sú obdĺžnikové rohožky, ktoré dobre zapadnú do priestoru pred dvere. Veľmi pekne pri vstupných dverách vyzerajú rohožky v polkruhovom tvare. Kúpiť je možné aj atypické tvary, napríklad s vlnkovým lemovaním.

Aj tieto detaily zavážia

Rohožky môžu byť z vonkajšej strany vyrobené z rôznych materiálov, ale vždy dbajte na to, aby mali protišmykovú úpravu. Pri čistení topánok by bez tejto úpravy lietali zo strany na stranu. O to viac platí toto pravidlo pre rohožky umiestnené na klzkých podlahách v halách.

Veľmi podstatnou vlastnosťou je jednoduchá údržba rohožky. Nízky vlas sa lepšie vysáva a vypráši.  

Výber rohožky

Zdroj: Depositphotos

Dizajn rohožky

Pri výbere dizajnu rohožky zvážte celkový štýl vášho domu a okolia. Rohožka by mala ladiť s farbou dverí, prípadne fasády a plota. Najčastejšie si ľudia vyberajú rohožky v čiernej, sivej a hnedej farbe. Vtipné nápisy alebo personalizované motívy na rohožkách robia vstup do vášho domova príjemný a priateľský.

V závere je nutné dodať, že výber rohožky nepodceňujte. Ide o prvok, ktorý ovplyvní vzhľad, čistotu a bezpečnosť vášho domova.

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE