Námornícka modrá v interiéri - 13 tipov, ako si vďaka nej vytvoríte štýlové bývanie

Námornícka modrá farba je kombináciou kobaltovej a čiernej farby. Ide o luxusný odtieň modrej, ktorej sa mnohí z nás vyhýbajú pretože sa nám zdá až príliš tmavá. 

Námornícka modrá farba a jej použitie v interiérovom dizajne vám umožní vytvoriť priestor, ktorý je elegantný a zároveň upokojujúci. Či už sa ju rozhodnete zakomponovať do jemných akcentov alebo naberiete odvahu stavíte na tmavomodré steny, táto všestranná farba nepochybne premení váš priestor na útočisko pokoja a harmónie.

Ako využiť námornícku modrú v interiéri? Akým spôsobom zakomponovať modrý dekor vo vašej domácnosti?

Neprehliadni: 5 malých krokov k štýlovému bytu: rýchle triky na veľké zmeny!

Význam modrej farby v námorníckom odtieni

Psychológia námorníckej modrej je zaujímavá, pretože táto farba je vnímaná ako najkonzervatívnejšia zo všetkých odtieňov. Tento odtieň modrej v sebe spája úspech, bohatstvo a sebavedomie a z týchto dôvodov je modrá skvelá farba na pracovný pohovor. Námornícka modrá vyvoláva pocity autority, dôveryhodnosti a sebadôvery. Často sa používa v podnikovom prostredí na projektovanie profesionality a spoľahlivosti. Upokojujúce účinky tejto farby z nej robia obľúbenú voľbu v prostrediach, kde sa vyžaduje koncentrácia a duševná jasnosť.

Námornícka farba je klasifikovaná ako studená modrá, ale čím je modrá tmavšia a sýtejšia, tým viac stimuluje myseľ a zmysly. V interiérovom dizajne sú tmavšie odtiene modrej tiež skvelým spôsobom, ako upozorniť na architektonické prvky, nábytok alebo umelecké diela.

Námornícka modrá - trendy modrá farba. Ako ju kombinovať v interiéri?

Námornícka modrá je hlboko sýty, sofistikovaný odtieň, s ktorým sa neuveriteľne ľahko dá vyhrať. Rozjasnite námornícku modrú vďaka žiarivým farbám, ktoré vyvolajú energickú náladu. Skombinujte terakotu, limetkovo zelenú, marhuľovo oranžovú a koralovú s námorníckou modrou , aby ste vytvorili príjemnú auru. Osviežte formálne priestory akcentovaním námorníckej modrej so smaragdovou zelenou, zlatožltou alebo malinovou červenou. Vytvorte dynamickú farebnú schému spárovaním námorníckej modrej s oveľa svetlejšou a jasnejšou farbou. Odtiene žltej, vrátane jemnej maslovej žltej a bohatej horčicovej žltej, ponúkajú teplo a brilantnosť, ktorá živo vynikne oproti chladným, hlbokým tónom námorníckej modrej.

Prvky inšpirované prírodou, ako je nábytok z dreva, slamené doplnky, prútie a ratanové akcenty, kožené čalúnenie, teplé neutrálne farby laku a betónovo- šedé akcenty sa dokonale dopĺňajú s odtieňmi námorníckej modrej.

1. Sedacia súprava

Ak chcete do svojej obývačky pridať výrazný akcent, námornícka modrá pohovka môže byť ideálnym kúskom moderného nábytku. Tento odtieň modrej farby okamžite pozdvihne váš priestor. Ak premýšľate, aký typ pohovky si zaobstarať v námorníckej modrej, zamatová pohovka je tou správnou voľbou. Svoju obývačku doplňte o vkusný drevený nábytok alebo doplnky a vytvorte si tak moderný a štýlový priestor.

2. Steny

Vymaľujte steny tmavomodrou farbou. A nevynechajte ani strop. Námornícka modrá má totiž pozitívny vplyv na telo a myseľ, pretože tento odtieň odráža farbu oblohy a oceánu. Vďaka tejto farbe telo začne produkovať chemikáliu, ktorá upokojuje. Strop a steny modrej farby dodajú priestoru úžasný nádych a keď do miestnosti umiestnite žiarivo ružovú pohovku, tak získate ďalšiu vrstvu farieb. Alebo miestnosť môžete zvýrazniť krémovým kobercom a mosadznými svietidlami s krémovými odtieňmi.

Pozri aj: 7 krokov, ktorými sa inšpirujete pri renovácii vášho bytu

 

3. Kuchynská linka

Skrinky v kuchyni v námorníckej modrej pôsobia veľmi moderne a elegantne. Kuchynské skrinky, spotrebiče a prvky v námorníckej modrej sú nenápadnou, ale odvážnou voľbou pre tých, ktorí chcú vo svojom priestore vytvoriť pútavý vzhľad.

Kombinácia modrej farby s jemnou krémovou alebo čistou bielou je vhodná pre tých, ktorým sa páčia tmavé tóny modrej, ale nemajú dostatok odvahy zahaliť do nej celú kuchynskú linku. Námornícka modrá sa krásne kombinuje s neutrálnymi farbami a materiálmi. Pri výbere pracovnej dosky vsaďte na sivý žilkovaný mramor, teplé drevené tóny alebo čiernu žulu pre sofistikovaný vzhľad.

4. Námornícka modrá v kúpeľni

Modrá je upokojujúca a ukľudňujúca farba, vďaka čomu je tou správnou voľbou, ak chcete vytvoriť kúpeľňu, kde môžete relaxovať. Námornícka modrá môže vyzerať neuveriteľne sofistikovane v kombinácii s tmavým dreveným nábytkom. Tmavomodré steny krásne ladia s tmavohnedou skrinkou pod umývadlo a zrkadlom. Sýte tmavé tóny tohto odtieňa modrej skombinujte s bielymi dlaždicami, aby ste svojej kúpeľni dodali jas.

5. Textílie v spálni

Spálne v modrej farbe pôsobia veľmi relaxačne a príjemne. Často si však do tejto miestnosti vyberáme jemné tóny modrej. Prečo nepridať trochu námorníckej modrej v podobe vankúšov, prikrývok, deky či mäkkého kresla? Priestory krásne dotvorí i koberec v tejto farbe. Pre upokojujúci a harmonický vzhľad zvážte i pár kúskov nábytku v tejto farbe a dodajte tak vašim priestorom hĺbku a zaujímavý vzhľad.

Zaujme Ťa: Trendy v domácnosti pre rok 2024: Naberte inšpiráciu a skrášlite svoj domov

6. Detská izba

Rovnako ako ostatné tmavé farby, námornícka okamžite robí miestnosť intímnejšou a útulnejšou, takže je to dobrou voľbou i pre detskú izbu. Námornícka modrá je farba polnočnej oblohy, vďaka čomu je prirodzeným odtieňom, ktorý v nás vyvoláva spánok. 

Skombinujte námornícke akcenty s bledomodrými stenami pre čistý a svieži dizajn detskej izby, ktorý sa pýši vyváženosťou. Oživte ju jemným nábytkom, závesmi, koberčekmi, posteľnou bielizňou alebo vankúšmi v zmesi bielej a námorníckej modrej. Pútavé umelecké diela a kontrastné textúry vytvárajú vyvážený a vrstvený vzhľad, ktorý pôsobí moderne a zároveň príjemne. 

7. Využitie modrej v podobe doplnkov

Námornícka modrá je taká pútavá, že aj jej náznak dokáže zmeniť priestor. Ak nemáte odvahu namaľovať steny v obývačke alebo v spálni námorníckou farbou, vsaďte na doplnky v tomto odtieni. V takomto prípade tmavomodrá pôsobí veľmi zaujímavo. Lakovaný príručný stolík, svietidlá, taburetka či vázy, vankúše a umelecké diela - takýmto spôsobom námornícka modrá vynikne, ale nedominuje priestoru.

8. Jedáleň

Odtieň námorníckej modrej sa môže zdať ako zvláštna voľba pre jedáleň, ale keďže ide o všestrannú farbu, mala by byť jednoducho doplnkom takmer každej miestnosti vo vašej domácnosti – vrátane jedálne. Koberec vynikne v akomkoľvek priestore, dokonca i v jedálni. V námorníckej modrej farbe bude vďaka nemu táto miestnosť pôsobiť veľmi elegantne a sofistikovane.

Jedálenský stôl je sústredným bodom priestoru, ale i modré jedálenské stoličky môžu na seba upútať pozornosť. Ak ste odvážni, skombinujte napríklad dve modré s dvoma stoličkami v krémovom odtieni. Námornícku modrú môžete priniesť do vašej jedálne v podobe stien, pútavého osvetlenia či dekorácií. 

9. Závesy

Zamatové závesy do obývačky môžu byť nielen štýlové, ale aj praktické. Dokážu spoľahlivo blokovať svetlo, takže vás nebude rušiť pouličné osvetlenie a ani večerný hluk. Ak sa rozhodnete pre dlhé závesy v námorníckej modrej, steny by mali zostať teplé biele a všetky obklady by mali byť natreté stredným tónom krémovej, aby sa priestor rozvrstvil a dodal miestnosti hĺbku. Obývačku môžete zvýrazniť i tmavým kobercom a svietidlami.

Odporúčame: Ako odstrániť pleseň v kúpeľni? Stačí vám odstraňovač, ktorý naozaj funguje

10. Tapety

Tapety sú tiež skvelým spôsobom, ako decentne a štýlovo zakomponovať námornícku modrú do interiéru. Pri výbere tapety sa zamyslite nad tým, ako budú rôzne prvky vo vašej izbe sedieť okolo vzorovanej steny. Uistite sa, že farba tapety sa odráža v jednom alebo dvoch ďalších prvkoch v miestnosti.

Tapetovanie stropu môže pridať charakter a vizuálne upraviť proporcie miestnosti. Ak má vaša obývačka malé rozmery, geometrická tapeta premení malý priestor na oku lahodiaci prvok.

11. Nábytok v námorníckej modrej

Tmavý odtieň námorníckej modrej nielenže prepožičiava hĺbku minimalistickým priestorom, ale dopĺňa takmer všetky okolité farebné schémy, vrátane krémových neutrálnych odtieňov, vzorov a výrazných základných paliet. Najlepšie zo všetkého je, že nábytok v tejto farbe len tak ľahko nevyjde z módy. Nemusíte hneď kupovať nábytok v námorníckej modrej. Oprášte štetce a skúste premaľovať skrinku pod televízorom alebo nočný stolík.

12. Nástenné umenie

Nástenné umenie je skvelý spôsob, ako pridať do priestoru výraznú námornícku modrú. Môžete dokonca i ušetriť, ak si svoj nástenný dekor urobíte sami. Plátno nájdete v predajni s hobby potrebami a namaľujte si obraz podľa svojich predstáv. Inšpirovať sa môžete nápadmi na internete alebo pridajte zábavný, osobný a jedinečný dotyk tým, že svojim malým deťom dáte do ruky štetec a farbu.

13. Vstupná miestnosť, chodba

Sofistikovaný pôvab námorníckej modrej môžete pridať i do vašej vstupnej miestnosti. Ak patrí medzi vaše obľúbené farby, namaľuje ňou stenu. Vešiaková stena, stolička či lavička na prezúvanie, koberec, šatníková skriňa - i tieto dôležité detaily môžete zvýrazniť námornickou modrou a príjemne tak privítať vašich hostí. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE