Škandinávske Vianoce na chalupe: Vytvorte si tú pravú sviatočnú atmosféru pomocou jednoduchých trikov

Škandinávske Vianoce na chalupe: Vytvorte si tú pravú sviatočnú atmosféru pomocou jednoduchých trikov
  • 05.12.2022
  • Michaela Kožáková

Vianoce sú za rohom, druhá adventná sviečka zapálená a možno si i vy začínate pomaly robiť plány na toto sviatočné obdobie. Vianočný zhon, nákupy vianočných darčekov, pečenie rôznych druhov koláčov, generálne upratovanie a, samozrejme, vianočná výzdoba – bez tohto všetkého sa najkrajšie sviatky roka jednoducho nezaobídu. Možno tento rok nebudete tráviť Vianoce doma, ale na chalupe. A presne tam to má svoje osobité čaro a nádych nostalgie.

Vianočné aranžmány, vence a výzdoba prinesú nielen do interiéru vašej chalupy, ale i do záhrady útulnú, sviatočnú atmosféru. Zabudnite však na gýčové trblietavé ozdoby a extra moderné a predražené dekorácie. Siahnite po jednoduchých a prírodných doplnkoch a vneste si do svojej chalupy kúzelné škandinávske Vianoce. Máme pre vás zopár inšpirácií, do ktorých sa zamilujete.

Pozri aj: Ako ochrániť čerpadlo a domácu vodáreň pred zamrznutím?

Škandinávsky štýl

Zdroj: PINTEREST/bloglovin.com, PINTEREST/d2ihp3fq52ho68.cloudfront.net

Čo je to škandinávsky štýl?

Určite o škandinávskom štýle nepočujete prvýkrát. Pravdepodobne ho poznáte vďaka jeho popularite a stovkám fotografií na Pintereste a ďalších inšpiratívnych internetových stránkach. 

Škandinávsky štýl (hygge) alebo dizajn sa zameriava na čisté línie, minimalizmus a funkčnosť bez zásahu do krásy. Prvýkrát sa dostal do povedomia v 50. rokoch 20. storočia, približne v rovnakom čase, ako sa moderný štýl udomácnil v Amerike a Európe. 

Škandinávsky štýl v oblasti vianočného dekorovania charakterizujú severské prvky, jednoduchý spôsob zdobenia, naturálne doplnky a veľa bielej farby. 

Nemusíte sa báť, že vaše Vianoce budú strohé, mrazivé a neútulné. Práve naopak, budete prekvapení, akú príjemnú, vkusnú a zároveň slávnostnú náladu vnesie tento štýl do vášho interiéru. Ako si na chalupe vytvoriť Škandinávske Vianoce?

Dekorácie

Zdroj: PINTEREST/lovefrenchbulldogs.tumblr.com, PINTEREST/lifeisaparty.ca

Menej je viac

Ako sme už spomenuli vyššie, škandinávsky dizajn sa vyznačuje svojou dokonalou jednoduchosťou. A tak, keď príde na vašu vianočnú výzdobu, opakujte si frázu – menej je viac. Nevešajte na okno, na zárubne a zároveň i na drevené trámy vianočné ozdoby všetkých farieb. Ponechajte len niekoľkých kľúčových dekorácií, ktoré sa stanú dominantným prvkom vnútorných priestorov vašej chalupy.

Čo sa týka farieb, tak typickou škandinávskou sviatočnou farebnou paletou je biely základ pretkaný striebornou iskrou a výraznými odleskami červenej. Nebojte sa byť tiež kreatívni a nechajte si priestor pre svoju vlastnú fantáziu. Majte však na pamäti, že pre farebnú paletu je dôležité tieňovanie a textúra. Navrstvite spolu rôzne odtiene bielej a červenej, pridajte niekoľko strieborných akcentov, aby ste vytvorili vzhľad, ktorý upúta pozornosť a zároveň zostane jednoduchý a decentný.

Prírodné prvky

Zdroj: PINTEREST/amazon.com, PINTEREST/halfbakedharvest.com

Prírodné prvky

Na chalupu alebo chatu je škandinávsky štýl ako stvorený. Ak sa tá vaša nachádza niekde v horách, v kopcoch či na dedine, tak práve prírodné prvky umocnia kúzlo Vianoc. Šišky, zelené vetvičky, konáre, polienka dreva, vence zdobené sušenými kolieskami pomarančov nielen krásne doplnia interiér vašej chalupy, ale ho aj príjemne prevoňajú. Nezabudnite pridať do dekorácií i paličky škorice či hviezdičky badiánu.

Neprehliadni: 5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!

Exteriér

Zdroj: PINTEREST/lescoupsdecoeurdetara.tumblr.com, PINTEREST/Maaike de Jager Wisse

Vyzdobte i dvere a záhradu

Na vchodové dvere si zaveste bohato zdobený vianočný veniec a doplňte ho i svetielkami. Do záhrady pristavte staré drevené sánky so svetelnou reťazou. Vonkajšie priestory môžete skrášliť i veľkými lampášmi, črepníkmi so živými smrekmi či aranžmánmi z vetvičiek ihličnanov.

DIY ozdoby

Zdroj: PINTEREST/coxandcox.co.uk, PNTEREST/sheknows.com

Ručne vyrobené škandinávske ozdoby

Buďte kreatívni a vyrobte si ozdoby v škandinávskom štýle sami. Množstvo severských dekorov vyzerá práve tak, že sú vyrobené ručne. Najjednoduchšie je vybrať sa do obchodu a nakúpiť si ozdoby. Naopak zmysluplnejšie a zábavnejšie je pustiť sa do výroby sami. Takýmto spôsobom si spoločne navodíte vianočnú atmosféru a vaša domácnosť bude vyzdobená krásnymi originálnymi dekoráciami. 

Vo videu nižšie môžete nájsť presný návod na vianočnú hviezdu z drevených korálok.

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM.com/vakre_verden, INSTAGRAM.com/villrosene

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní