Pozor na intenzívne farbenie vlasov – takto sa o ne treba starať po farbení

Pozor na intenzívne farbenie vlasov – takto sa o ne treba starať po farbení

Každá žena, ale aj muž, sa chce páčiť a preto „odrasty“ nesmú byť viditeľné. Aj keď, popravde, dámy majú so šedinami oveľa väčší problém než samotní muži. Muži so šedinami totižto pôsobia inteligentne a srší z nich neskutočná charizma. Šediny u žien sú však znakom ich staroby a predčasného starnutia. A keďže dámy nechcú na pohľad pôsobiť staro, neváhajú experimentovať s prípravkami, akými sú farby na vlasy. Či už si farbíte vlasy samé doma alebo to nechávate na odborníkov, môže sa stať, že narazíte na niekoľko problémov práve s farbenými vlasmi.

Na jednej strane si pomôžete, pretože na pár týždňov zamaskujete vykúkajúce šediny, no na druhej strane sa môže stať, že končeky vašich vlasov budú rozštiepené, suché a celkovo vlasy budú bez života a lesku. Z toho dôvodu je potrebné vedieť, aká je správna starostlivosť o farbené vlasy.

Čo škodí farbeným vlasom?

V prvom rade si treba uvedomiť, že farbenie vlasov by nemalo byť akousi nerozvážnou záležitosťou. Ak sa už raz do farbenia vlasov pustíte, je to väčšinou činnosť na celý život. Teda v prípade, že by vám vadilo postupné vymývanie farby, jej blednutie a odrastené vlasové korienky. Na to všetko má veľký dosah aj množstvo faktorov, ktoré na vlasy vplývajú, buď každý deň alebo občasne. Medzi tieto faktory môžeme zaradiť:

  • nadmerné slnenie bez dostatočnej ochrany vlasov,
  • pôsobenie mrazu na vlasy bez ochrany (napr. v podobe čiapky),
  • tepelná úprava vlasov,
  • morská alebo chlórovaná voda,
  • nevhodné vlasové prípravky.

Aby sme predišli zničeniu vlasov ich farbením, tak je potrebné v prvom rade pri domácom farbení postupovať podľa priloženého návodu. Farbu nenechávajte pôsobiť dlhšie len preto, aby ste docielili intenzívnejší výsledok. A naopak, ak si farbu zmyjete skôr, nemusí byť jej intenzita taká, ako ste si predstavovali. Aké sú ďalšie kroky pri výžive vlasov, ktoré podstúpili náročný a vysiľujúci proces, akým je ich chemické farbenie?

Odporúčame: Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!

čo škodí vlasom

Zdroj: Shutterstock®

1. Magická mantra – HYDRATÁCIA

Vlasy je potrebné udržiavať hydratované, a to nielen pred farbením, ale aj po ňom. Vyberte si správne prípravky určené na starostlivosť o farbené vlasy. Pred farbením je vhodné vlasom dopriať horúci olejový zábal, ktorý im dodá dostatočnú vlahu. Zároveň ich ochráni pred vysušením, ku ktorému môže dôjsť po farbení vlasov. Rovnako je potrebné zvoliť správny šampón na umývanie vlasov. Farbené vlasy dozaista ocenia hydratačné šampóny určené pre váš typ vlasov (rovné, kučeravé,...). Okrem šampónu však siahnite aj po kondicionéri. Šampón vlasy vyčistí do hĺbky a kondicionér v nich uzamkne všetku vlahu.

Pozor, platí pravidlo, že po farbení vlasov by ste mali počkať aspoň 72 hodín, kým si vlasy umyjete šampónom. Farba na vlasy a amoniak v nej obsiahnutý otvára vlasové kutikuly, aby farba mohla preniknúť oveľa hlbšie. Následne úplne uzatvorenie kutikuly trvá tri dni. Ak si vlasy umyjete skôr, môže sa stať, že si farbu z vlasov vymyjete oveľa rýchlejšie.

2. Teplota vody je rozhodujúca

Horúci kúpeľ alebo horúca sprcha, pri ktorej kvapky vody stekajú po pokožke, môže byť príjemná, ale najlepšie bude, ak sa vyhnete umývaniu vlasov vo vode s takouto teplotou. Horúca voda z vlasov odstraňuje prirodzené oleje, ktoré produkuje vlasová pokožka, v dôsledku čoho budú vysušené a farba rýchlejšie vybledne. Najideálnejšia je vlažná alebo studená voda na umývanie vlasov.

Zaujme vás aj: Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!

ako často si umývať vlasy

Zdroj: Shutterstock®

3. Zabudnite na každodenné umývanie vlasov

Častokrát sa stretávame s tým, že si ženy umývajú vlasy každý jeden deň, aby pôsobili „fresh“. Treba si však uvedomiť, že najúčinnejším spôsobom ochrany farbených vlasov je ich striedme umývanie. Každodenné šampónovanie vymýva z vlasov farbu a zanecháva ich matné na pohľad. Obmedzte umývanie na dva až tri dni v týždni. Ak máte pocit, že vaše vlasy vyzerajú na pohľad mastne už na druhý deň od umytia, neváhajte siahnuť po záchrane, akou je napríklad suchý šampón.

Síce sme vyššie písali, že je potrebné zvoliť správny šampón pre farbené vlasy, pri tomto bode sa na chvíľu ešte pozastavíme. Odborníci odporúčajú šampóny na farbené vlasy bez obsahu sulfátov. Sodium Laureth Sulfate je totižto jednou z najbežnejších zložiek prítomných v šampónoch, ktorá zbavuje vlasy vlhkosti a zároveň aj farby. Ideálne sú špeciálne šampóny pre farbené vlasy. Pre uchovanie farby je vhodné siahnuť aj po šampónoch, ktoré uchovávajú prirodzenú farbu. Napríklad blondínkam sú odporúčané fialové šampóny, ktoré pomáhajú potláčať žltý nádych a uchovávať prirodzenú blond.

4. Maska by sa mala stať vašou najvernejšou spoločníčkou

Ak ste sa už rozhodli pre farbenie vlasov, mali by ste sa spriateliť s maskou na vlasy. Výživná DIY maska na vlasy s olivovým olejom, jogurtom alebo ďalšími ingredienciami pôsobí ako vysoko účinný kondicionér, ktorý môže výrazne zlepšiť zdravie a kvalitu vašich vlasov. Pri domácich maskách na vlasy sa oplatí siahnuť aj po kokosovom oleji, mandľovom či ricínovom oleji, aloe vera a pod.

V prípade, že nerady experimentujete alebo nemáte čas na prípravu domácich masiek, odporúčame kúru na vlasy Olaplex. Profesionálna starostlivosť je postavená na unikátnej receptúre, ktorá dokáže znásobovať a obnovovať rozbité disulfidové väzby. S touto kúrou je farbenie vlasov vždy bezpečné a vlasy vyživené.

5. Dodajte vlasom správnu výživu

Či už prirodzené alebo farbené, vlasy potrebujú správnu výživu na to, aby vyzerali zdravo. Živiny zo zdravej stravy poskytujú energiu na rast vlasov. Železo a bielkoviny vyživujú pokožku hlavy, čím sa zlepšuje štruktúra vlasov a podporuje spomínaný rast vlasov. Pre zlepšenie ich štruktúry a vzhľadu sa odporúča zaradiť do jedálnička špenát, sóju, vaječné bielky, nízkotučné syry, ryby, chudé mäso, ale aj orechy, ovocie, zeleninu a obilniny.

Neprehliadnite: TOP prírodné ingrediencie na pleť: Pozor, nie každá je vhodná!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní