Botulotoxín ako jed aj pomocník – aké problémy rieši okrem vrások? A čo otrava botulotoxínom?

Botulotoxín ako jed aj pomocník – aké problémy rieši okrem vrások? A čo otrava botulotoxínom?

Pravdepodobne každý vie, o čom je reč, keď sa povie slovo botox. Človek toho nemusí o botoxe vedieť veľa, no isto si ho každý spája minimálne s bojom proti vráskam. Čo to však botox v skutočnosti je? Týmto komerčným názvom je označovaný botulotoxín, respektíve látka vyrobená z neurotoxínu zvaného botulotoxín. Botulotoxín ako taký je pre človeka veľmi nebezpečný, no našiel si svoje využitie. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo všetko by sme o botulotoxíne mali vedieť. Ako sa prejavuje otrava týmto jedom? Na odstránenie ktorých zdravotných a kozmetických problémov ho možno využiť?

Čo je botulotoxín?

Botulotoxín či botulínový toxín predstavuje neurotoxín produkovaný baktériami Clostridium botulinum. Ide o grampozitívne pohyblivé baktérie tyčinkového tvaru, ktoré sú anaeróbne, teda žijúce bez prítomnosti vzdušného kyslíka. Tieto baktérie sa bežne vyskytujú voľne v prírode, napríklad vo vode i pôde. Prežívajú i v črevách niektorých cicavcov alebo rýb, mäkkýšoch a iných živočíchoch. Za bežných okolností sú baktérie ako také neškodné, problém nastáva, ak za vhodných podmienok začínajú produkovať botulínový toxín, ktorý u človeka môže viesť až k smrti. 

Táto jedovatá látka patrí k najsilnejším bakteriálnym toxínom. Napáda nervový systém človeka, pričom narúša signalizačné procesy, ktoré umožňujú nervovým bunkám medzi sebou komunikovať. Identifikovaných bolo 7 typov botulotoxínov, ktoré sú označované ako botulotoxín typu A až typu G. Každý z týchto typov môže vyvolávať ochorenia u iných druhov zvierat. 

Odporúčame: Vieš, aké zdravé sú žihľavové semienka? Ich účinky ťa milo prekvapia!

otrava botulotoxínom

Zdroj: Shutterstock®

Otrava botulotoxínom

Otrava botulotoxínom vedie u človeka k takzvanému botulizmu, čo je život ohrozujúci stav. Človek sa môže otráviť predovšetkým jedlom obsahujúcim spomínaný toxín (sú však aj iné cesty nákazy, napr. vdýchnutie, cez poranenú kožu alebo injekčné podanie).

Táto látka je často nazývaná aj ako klobásový jed. Názov ochorenia je totiž odvodený od latinského botulus, čo znamená klobása.  Baktérie produkujúce botulotoxín môžu byť v rôznych potravinách a jedle prítomné najmä z dôvodu nesprávneho výrobného procesu či zlého uskladnenia.

Rizikové sú predovšetkým potraviny s vysokým obsahom bielkovín, vrátane mäsa a strukovín, ale aj huby a niektoré druhy ovocia. Človek sa môže otráviť po konzumácii pokazených mäsových paštét a konzerv, ovocných kompótov, domácich mäsových výrobkov a zaváranín, rýb (rybací šalát, zavináče). Jeho obsah v potravinách a jedle možno zničiť varom.

Botulizmus sa navonok prejavuje najmä ochrnutím svalov. Toxín totiž bráni prenosu signálov medzi nervami a svalmi. Príznaky otravy sa dostavujú už po 12 až 72 hodinách od konzumácie potraviny, niekedy však aj skôr alebo neskôr. 

Otrava botulotoxínom sa môže prejavovať nasledovne:

  • vracanie alebo pocity na zvracanie,

  • problémy s prehĺtaním,
  • sucho v ústach, 
  • potenie,
  • bolesť brucha alebo hlavy,
  • zníženie krvného tlaku,
  • hnačka alebo zápcha,
  • závraty,
  • svalová slabosť, 
  • dvojité videnie,
  • padanie očných viečok,
  • porucha reči, 
  • respiračné zlyhanie,
  • srdcové zlyhanie.

Pri spozorovaní príznakov otravy po konzumácii jedla je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. Ak dôjde k postihnutiu dýchacích svalov či zastaveniu činnosti srdca, nastáva život ohrozujúci stav. Liečba spočíva v odstránení botulotoxínu, podaniu protijedu a tlmení sprievodných ťažkostí. Liečba botulizmu môže trvať dlhí čas. K odzneniu obrny svalov môže dôjsť až za niekoľko mesiacov. 

Botulotoxín proti poteniu, vráskam aj iným problémom

Hoci je botulotoxín nebezpečný jed, s ktorým sa nikto z nás dozaista nechce priamo stretnúť, pravdou je, že môže byť užitočný. Uplatnenie našiel najmä v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Je dobrým pomocníkom pri riešení viacerých kozmetických aj zdravotných problémov.

Tento jed sa využíva formou botoxu, čo je látka uvoľňujúca svaly, vyrábaná predovšetkým z botulotoxínu typu A, prípadne typu B. Botulotoxín, respektíve botox, sa spravidla do konkrétneho miesta aplikuje injekčne, a to vo veľmi malej a bezpečnej koncentrácii. Jeho účinok nebýva trvalý, keď sa botox vyčerpá, eliminovaný problém sa vráti (cca po 4 až 6 mesiacoch, niekedy môže efekt pretrvávať dlhšie). 

Botulotoxín podaný formou injekcie botoxu bráni uvoľňovaniu acetylcholínu, čím v danom mieste bráni svalovým kontrakciám (znižuje nadmerné sťahy konkrétnych svalov). To vedie k uvoľneniu svalov a zmierneniu ich tuhosti. Tento mechanizmus sa využíva pri odstraňovaní rôznorodých problémov, a to nielen u dospelých, ale aj u detí.

Pravdepodobne najznámejší spôsob využívania botoxových injekcií je na prechodné zjemnenie vrások a jemných línií, či už v oblasti čela, alebo aj očí. 

Ďalšie možnosti použitia botoxu u dospelých jedincov:

  • redukcia nadmernej produkcie potu (aplikácia do potných žliaz),

  • zníženie úniku moču, napr. pri hyperaktívnom močovom mechúre (aplikácia do steny močového mechúra),
  • liečba bolesti hlavy pri chronických migrénach,
  • odstránenie trvalých spazmov zápästia, ruky, členku alebo chodidiel po cievnej mozgovej príhode,
  • odstránenie spazmov viečok a tváre, krku aj ramien,
  • zmiernenie niektorých príznakov Parkinsonovej choroby,
  • liečba vaginizmu (bolestivé stiahnutie pošvy).

Použitie botoxu u detí (obvykle od dvoch rokov):

  • predovšetkým na liečbu deformít chodidiel, spôsobených trvalými svalovými kŕčmi v nohách (napr. pri mozgovej obrne).

Odporúčame: Ovulácia a najčastejšie mýty s ňou spojené – kde je pravda?

botulotoxín proti poteniu

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa nesmie po aplikácii botoxu

Postup aplikácie botulotoxínu, respektíve botoxu, sa v konkrétnych prípadoch mierne líši. Podľa problému, ktorý chce pacient eliminovať, je látka injekčne podávaná do iného miesta a v inej koncentrácii.

O priebehu celej procedúry je potrebné sa informovať priamo u lekára, rovnako je potrebné dodržiavať opatrenia po zákroku, ktoré nariadi lekár. Tie môžu rovnako závisieť od toho, do akého miesta bol botox vpichnutý.

Ak lekár neurčí inak, vo všeobecnosti platí, že po aplikácii botoxu:

  • nie je vhodné si pár hodín líhať (potrebné je 3 – 6 hodín zostať vo vzpriamenej polohe) ani sa predkláňať,

  • sa treba vyhýbať škrabaniu a treniu v mieste vpichu,
  • sa neodporúča pár dní (respektíve čas určený lekárom) chodiť do solária, podstupovať masáž alebo používať kozmetiku,
  • sa aspoň 24 hodín treba vyhýbať intenzívnejšej fyzickej námahe a cvičeniu,
  • nie je vhodné v krátkej dobe požívať alkohol,
  • sa aspoň krátky čas treba vyhýbať nadmernému teplu,
  • nemožno užívať lieky bez odporučenia lekára (vyhýbať sa treba najmä liekom na riedenie krvi).

Komplikácie po aplikácii botoxu

Dnes je aplikácia botulotoxínu, hoci ide prakticky o jed, bežnou záležitosťou. Jeho podanie je vo všeobecnosti bezpečné, samozrejme, vhodné je, ak sa do rúk vložíte skúsenému lekárovi. Pred procedúrou je rovnako vhodné sa porozprávať s lekárom o možných komplikáciách, ktoré sa s aplikáciou botoxu môžu spájať. Bežná je citlivosť a začervenanie v mieste vpichu. Zvýšená citlivosť môže pretrvávať dlhší čas, začervenanie obvykle mizne do 48 hodín. 

Objaviť sa môže aj pálenie či pocity pulzovania v mieste vpichu. Medzi ďalšie prechodné komplikácie po podaní botoxu radíme bolesť hlavy, modriny a podliatiny. Zriedkavo sa môžu objaviť príznaky podobné chrípke, nevoľnosť, kožné vyrážky, opuchy, pokles očných viečok a mnohé ďalšie.

Charakter vzniknutých komplikácií súvisí aj s tým, do ktorej oblasti bol botox vpichnutý. V každom prípade platí, že ak po aplikácii botoxových injekcií u vás pretrvávajú vedľajšie účinky dlhší čas alebo sa objavia závažne ťažkosti, neodkladne vyhľadajte lekársku pomoc. 

Pre koho botox nie je vhodný?

Ak zvažujete z akéhokoľvek dôvodu, kozmetického aj zdravotného, aplikáciu injekcií botoxu, porozprávajte sa s lekárom aj tom, či je táto procedúra pre vás vhodná. Existuje totižto mnoho kontraindikácií. 

Aplikácia botoxu sa spravidla neodporúča napríklad v období tehotenstva a dojčenia, pri ochorení Myasthenia gravis alebo rôznych neurologických ochoreniach, pri poruchách zrážania krvi, ale ani pri užívaní mnohých liečiv (napr. antireumatík, blokátorov kalciových kanálov a ďalších). V rámci prevencie neskorších komplikácií pred procedúrou vždy informujte svojho lekára o zdravotnom stave a liekoch, ktoré pravidelne užívate!

Odporúčame: Pneumotorax môže ohroziť život človeka. Kedy k nemu dochádza?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:22

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:49

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:49

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:22

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní