Stoechiol – spoznaj novú revolučnú zložku v kozmetike proti vráskam!

Stoechiol – spoznaj novú revolučnú zložku v kozmetike proti vráskam!

V kozmetických produktoch určených na starostlivosť o pleť nachádzame celý rad rôznorodých účinných látok. Bez nich by nemali prakticky väčšinu svojich vlastností. Viaceré látky sú charakteristické svojimi hydratačnými či rozjasňujúcimi vlastnosťami, ďalšie majú hojivé či protizápalové účinky, iné prispievajú k ochrane pleti pred UV žiarením a ďalšie sú zase užitočné v boji proti starnutiu pleti a vráskam. 

K často vyhľadávaným účinným látkam v kozmetike patrí v súčasnosti napríklad retinol, ktorý vykazuje silný účinok proti známkam starnutia pleti. Akýmsi konkurentom retinolu začína byť i takzvaný bakuchiol, ktorý je o niečo jemnejší, nemá nežiaduce účinky, no zároveň účinne bojuje nielen s vráskami. Konkurovať obom látkam však prichádza aj stoechiol, ktorý je ešte pomerne neznámy, no stále častejšie sa objavuje v rôznych kozmetických produktoch. Už ste o ňom počuli?

Pozri aj: Kyselina glykolová v kozmetike: Je prospešná alebo škodlivá?

levanduľa hlávkovitá

Zdroj: Shutterstock®

Poznáte motýliu levanduľu?

Levandule sú charakteristické svojimi kvetmi s unikátnou fialkovou farbou, nádhernou vôňou a niektoré z nich dokonca i liečivými účinkami. A prečo ich spomíname? Známe je obrovské množstvo druhov levandúľ a práve z jedného z týchto druhov sa získava aj spomínaný stoechiol. Ide konkrétne o druh Lavandula stoechas. U nás je pre túto levanduľu používaných viacero názvov, a to napríklad levanduľa hlávkovitá, smilovitá či francúzska. Neraz je však prezývaná aj levanduľa motýlia, a to pre svoje nádherné fialové kvety pripomínajúce krídla motýľov.

Lavandula stoechas pochádza z oblasti Stredomoria, pričom patrí k najstarším kultúrne pestovaným druhom levandule. Levanduľa motýlia má vzhľad husto olisteného polokríka s výškou okolo 60 cm, výnimočne nad 1 m. Je aromatická, jej listy sú úzko kopijovité a šedozelené. Jej kvety sú v porovnaní s klasickou levanduľou úzkolistou zoskupené v mohutnejších klasoch, ktoré sú na vrchole zakončené akousi korunkou z niekoľkých vzpriamených fialových či sýtoružových lupeňov. Vďaka tomuto typickému vzhľadu kvetov dostala levanduľa motýlia svoju prezývku. 

Čo je stoechiol a kde sa používa?

Najmä v minulosti sa z levandule motýlej získavali vonné silice, ktoré sa pridávali napríklad do vodných kúpeľov, no rovnako sa používali aj ako repelentný prostriedok či ingrediencia do parfumov. Egypťania dokonca údajne túto levanduľu využívali pri balzamovaní. Hoci sa vo všeobecnosti priemyselne využíva levanduľa motýlia v oveľa menšej miere ako tradičná levanduľa úzkolistá, respektíve lekárska, práve extrakt z Lavandula stoechas si získava čoraz viac pozornosti v kozmetickom odvetví.

Spomínaný stoechiol predstavuje prírodný lipidový extrakt z levandule motýlej. Táto účinná látka je získavaná šetrnou superkritickou CO2 extrakciou, ktorá zabezpečuje vyššiu čistotu extraktov. Vyextrahované látky sú zbavené prípadných ťažkých kovov či pesticídov používaných pri pestovaní, pretože nie sú v CO2 rozpustné. Stoechiol je v tradičnej medicíne využívaný napríklad na uvoľnenie svalov tváre. Pre svoje rôznorodé účinky si našiel miesto v mnohých kozmetických produktoch, najmä v pleťových a očných krémoch či sérach, a to najmä v tých, ktoré sú priamo zamerané na boj so známkami starnutia pleti. 

Pozri aj: Pleťové oleje na zimu: Pre každý typ pleti je vhodný iný! Aký si vybrať?

stoechiol v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

Aké má stoechiol účinky?

Aktívna látka stoechiol je do kozmetických produktov pridávaná v prvom rade s cieľom vyhladzovať a eliminovať vrásky. Tento extrakt z levandule motýlej má schopnosť uvoľňovať svalové napätie v tvári a znižovať svalové kontrakcie, vďaka čomu prispieva k zjemňovaniu vrások.

Stoechiol funguje tak, že preniká do kože a vráskových záhybov, kde pôsobí ako akási lepiaca páska. Fixuje vrásky a zabraňuje ich prehlbovaniu pri usmievaní sa či mračení. Vďaka tomu, že vrásky, takpovediac, fixuje, ale zároveň aj uvoľňuje, poskytuje prakticky okamžite viditeľné účinky. Jeho účinky sú neraz prirovnávané k účinkom botoxu, avšak bez negatívneho efektu.

Stoechiol:

  • znižuje výskyt vrások a mimických liniek, 

  • podporuje obnovu epidermy, teda hornej vrstvy kože,
  • zlepšuje celistvosť pokožky,
  • zahusťuje kožné bunky a pleť vyplňuje,
  • redukuje tvorbu suchých šupiniek,
  • vyhladzuje drsnosť pokožky,
  • obnovuje elasticitu pleti,
  • má antioxidačné účinky (pleť chráni pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom),
  • zjednocuje tón pleti.

Pre koho sú produkty so stoechiolom vhodné?

Kozmetika so stoechiolom je vo všeobecnosti vhodná prakticky pre všetky typy pleti, a to i tie veľmi suché. Samozrejme, najviac túto zložku ocenia ženy, ktoré hľadajú prípravky s intenzívnym anti-aging a liftingovým účinkom. Ako sme spomenuli vyššie, stoechiol možno nájsť v pleťových sérach, krémoch či olejoch, ako aj prípravkoch na očné kontúry. Po kozmetike s touto účinnou zložkou sa môžete poobzerať, ak potrebujete zjemniť mimické vrásky a spomaliť rozvoj nových, zjemniť povrch pleti a podporiť jej pružnosť, pevnosť a mladistvý vzhľad. 

Pozri aj: Čo sú ceramidy? Zisti, prečo sú vítané i v tvojej kozmetike!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 22.01.22 08:24

ĽŠ
karma
100.00

Už som o ňom počula, zaujímavá účinná látka v kozmetike popri retinole a bakuchiole.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:41

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:41

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 16:31

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 16:31

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní