Trápi ťa vysušená pokožka? Skús tieto domáce masky na suchú pleť!

Trápi ťa vysušená pokožka? Skús tieto domáce masky na suchú pleť!

Ak ste majiteľkou akéhokoľvek typu pleti, určite viete, že to vždy so sebou nesie určité pozitíva aj negatíva. Ženy so suchou pleťou sú napríklad menej náchylné na tvorbu akné. Naopak ich však vo väčšej miere môže trápiť vznik vrások. 

Suchá pleť býva taktiež často napnutá či podráždená a neraz sa na nej tvoria rôzne začervenané miesta či šupinky. Tento typ pleti, podobne ako ostatné, si jednoducho zaslúži správnu starostlivosť.

V dnešnom článku sme si pre vás pripravili hneď štyri recepty na skvelé domáce masky na suchú pleť. Sú plné surovín, ktoré sa o pokožku tváre dokonale postarajú. Spomenúť môžeme napríklad tvaroh s úžasnými hydratačnými účinkami. Ktorá domáca pleťová maska najlepšie pomôže vašej pleti?

Pozri aj: Toto sú najlepšie domáce masky na mastnú pleť. Ktorú z nich vyskúšaš?

avokádová maska na suchú pleť

Zdroj: Shutterstock®

TOP domáce pleťové masky na suchú pleť:

1. Avokádová maska – skvelá hydratačná maska na tvár

Snáď tou najlepšou ingredienciou, ktorú môžete použiť pri príprave domácej masky na suchú pleť je hruškovec americký, čiže avokádo. Toto ovocie je plné vitamínu E či omega mastných kyselín. Tieto látky sú typické svojím blahodarným vplyvom na pokožku. Potrebujete podporiť hydratáciu pleti a vlhkosť pokožky?

Ak vás trápi suchá pleť, pravidelne jej doprajte masku zo spomínaného avokáda, medu a jogurtu. Polovičku mäkkého avokáda poriadne rozpučte a pridajte k nemu po polievkovej lyžici medu i gréckeho jogurtu. Všetky prísady poriadne vymiešajte do jednotnej hmoty. Pokojne môžete použiť i mixér.

Masku rovnomerne naneste na pleť, nechajte pôsobiť aspoň 15 minút a následne zmyte vlažnou vodou. Suchá pleť dostane vďaka tejto maske potrebnú hydratáciu. Jogurt navyše podporí regeneráciu pokožky a med jej dodá nielen výživu, ale zabojuje aj proti vráskam. Táto maska je teda veľmi vhodná i pre zrelú pleť.  

Odporúčame: TOP potraviny pre zdravšiu pečeň: Ktoré by sme mali jesť pravidelne?

banánová maska na suchú pleť

Zdroj: Shutterstock®

2. Banánová maska – účinná výživná maska

Domácu masku určenú na suchú pleť si môžete pripraviť aj z chutného banánu. Ten je zdrojom horčíka či draslíka aj vitamínov skupiny B. Polovicu zrelého banánu v miske dôkladne roztlačte, pridajte malú lyžicu medu a zopár kvapiek zohriateho olivového oleja a poriadne vymiešajte.

Vypracovanú kašičku naneste na očistenú pleť. Nechajte pôsobiť 15 až 20 minút a následne opláchnite teplejšou vodou. Na pleť nezabudnite naniesť obľúbený hydratačný krém. Táto banánová pleťová maska dodá pokožke potrebnú vlhkosť a taktiež ju vyživí.

Z banánu si dokonca môžete pripraviť i jemný píling, ktorý vám pomôže s menšími nedokonalosťami pleti. Stačí, ak do popučeného banánu prisypete malú lyžičku jemných ovsených vločiek, ktoré pomôžu odstrániť odumretú kožu a šupinky.

Vzniknutú hmotu krúživými pohybmi pár minút nanášajte na pokožku tváre a následne ju nechajte pôsobiť 10 minút. Potom opláchnite tvár vlažnou vodou. Výsledkom bude nielen zhydratovaná pleť, ale aj šetrne vyhladená. Pri pravidelnom používaní zabojuje táto maska i proti otravným čiernym bodkám.

Pozri aj: Zdravé cviklové recepty: Zaraď červený poklad do svojho jedálnička

žĺtkovo-tvarohová maska na suchú pleť

Zdroj: Shutterstock®

3. Maska z tvarohu a žĺtka

Tvaroh má pri výrobe domácich masiek obrovský potenciál. Má hydratačné aj regeneračné účinky a je skvelým pomocníkom pre suchú i citlivú pleť. Výborná je najmä kombinácia tvarohu s vaječným žĺtkom, ktorý navyše podporí pružnosť pleti.

Jednu polievkovú lyžicu tvaru vymiešajte s jedným žĺtkom a jednou čajovou lyžičkou medu. Vzniknutú kašičku nechajte na pleti pôsobiť okolo 20 minút a opäť ju opláchnite vlažnou vodou.

Túto jedinečnú domácu masku vyskúšajte v prípade, ak vaša pleť pôsobí unavene. S jej pomocou taktiež zabojujete proti vráskam. Ak chcete dopriať svojej pleti maximálnu starostlivosť, pokojne do tvarohu so žĺtkom primiešajte aj kúsok spomínaného banánu.

4. Medovo-jogurtová maska s Aloe vera

Táto domáca maska je skvelou voľbou pre osoby so suchou pokožkou, pretože kombinácia jogurtu, medu a Aloe vera poskytuje intenzívnu hydratáciu, zatiaľ čo má tiež upokojujúce a regeneračné účinky. Jogurt pomáha zjemňovať a exfoliovať pokožku vďaka obsahu kyseliny mliečnej, med zase zadržiava vlhkosť v pokožke a podporuje jej regeneráciu.

A Aloe vera je známe svojimi protizápalovými a hydratačnými vlastnosťami. Zmiešajte 1 PL jogurtu, 1 PL medu a 1 PL gélu z Aloe vera. Masku aplikujte na čistú pleť a nechajte pôsobiť 20 minút. Masku zmyte vlažnou vodou. Výsledkom je hladučká pleť.

Nakoniec ešte pripomenieme, že domáce masky na tvár je vhodné pleti dopriať pravidelne, aspoň 1 až 2 razy týždenne. Neváhajte vyskúšať množstvo pleťových masiek pripravených z domácich surovín. 

Článok aktualizovaný 19.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní