Ktoré vajíčka sú zdravšie než slepačie? Dokážu predísť vzniku rakoviny?

Ktoré vajíčka sú zdravšie než slepačie? Dokážu predísť vzniku rakoviny?

Slepačie vajíčka sú už dlhšiu dobu na pretrase. Kým v letnom období sa im snažíme vyhýbať, pretože sú častokrát zdrojom salmonelózy a iných chorôb, ani v zimnom období im nie každý dokáže prísť na chuť. Možno si poviete, že vajíčka sú skutočne potrebné. Potrebujeme ich k vareniu, ale aj k pečeniu. Sú akousi nenahraditeľnou surovinou, bez ktorej by nebol zákusok zákuskom. Ale na druhej strane existuje viacero možností, čím nahradiť vajcia v kuchyni – stačí ich len objaviť.

No, samozrejme, mnohí odborníci uvádzajú, že kuracie vajíčka nie sú až také výživné a vlastne ich konzumácia nijako neprospieva nášmu organizmu. No sú tu aj takí, ktorí odporúčajú konzumáciu aspoň jedného slepačieho vajíčka denne. Slepačie vajcia sú totižto bohatým zdrojom bielkovín, tukov, esenciálnych aminokyselín a pod. Ich nutričný obsah im tiež nemožno uprieť. Dokonca pozitívne vplývajú na organizmus a ovplyvňujú množstvo zdravotných problémov. Avšak, slepačie vajíčka sa v poslednej dobe dostávajú do úzadia. Už nie sú takými obľúbenými ako kedysi. Príčinou je fakt, že existujú alebo sú pre nás dostupné vajíčka, ktoré majú nielenže iný výzor a chuť, ale aj inak vplývajú na samotný organizmus. Dalo by sa povedať, že lepšie pôsobia na zdravotné problémy, ktoré možno trápia aj vás. Ktoré vajíčka teda ochutnať?

Neprehliadni: Ktoré potraviny neprihrievať? Jedna novinka ťa istotne prekvapí

prepeličie vajíčka

Zdroj: Shutterstock®

Najmenšie vajíčka na svete?!

Je približne päťkrát menšie ako slepačie, ale obsahuje približne dvakrát viac vitamínov. Konkrétne vitamínov A, B1 a B2. Viete, ktoré to je? Ak ste tipovali, že prepeličie, tak ste mali pravdu. Prepeličie vajíčka patria medzi najmenšie vajíčka, no v porovnaní so slepačími sú bezpečnejšie, pretože neprenášajú salmonelózu. Obsahujú tiež päťkrát viac fosforu, draslíka a železa, no tiež sa v nich nachádza meď, kobalt, niacín a esenciálne aminokyseliny.

Svojimi účinkami môžeme prepeličie vajíčka zaradiť medzi skvelé suroviny, ktoré zohrávajú významnú úlohu v boji s alergiami, pri problémoch s krvným obehom, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, pozitívne pôsobia na imunitný systém, pomáhajú pri srdcovo-cievnych ochoreniach, astme, ale aj cukrovke.

Tieto malé vajíčka v sebe ukrývajú veľkú silu. Majú antibakteriálne účinky, preto odborníci odporúčajú zjesť každé ráno štyri takéto vajíčka. Dokonca sú vhodné aj pre ľudí trpiacich anémiou, pre tehotné ženy a pre športovcov. Sú ľahko stráviteľné, chuťovo jemnejšie a vhodné pre každého.

kačacie vajcia

Zdroj: Shutterstock®

Kačacie hody do pohody

Sú väčšie ako slepačie, majú odolnejšiu škrupinku, no majú špecifickú chuť, ktorá nemusí ulahodiť úplne každému. Keďže kačky majú zväčša inú stravu ako sliepky, tak to ovplyvňuje aj samotnú chuť znesených vajec. V každom prípade majú žltší žĺtok, čo možno gazdinky ocenia pri pečení piškótového cesta.

Čo sa týka ich nutričnej hodnoty, tak tá je podobná ako pri slepačích vajciach. Líši sa len obsah bielkovín a tukov, ktoré sú v kačacom vajíčku obsiahnuté vo väčšom množstve. Obsahujú však aj viacej omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie srdca a tiež znižujú zápal v organizme, čo vedie k nižšiemu riziku vzniku rakoviny.

pštrosie vajce

Zdroj: Shutterstock®

Trochu exotiky nezaškodí

Na Slovensku tieto vajíčka nie sú úplne bežne dostupné, ale v zahraničí patria medzi skutočnú pochúťku. Reč je o pštrosích vajciach, pričom jedno má okolo 1,5 kilogramov. To by bolo praženice, čo? Tým, že sú také veľké, tak jedno pštrosie vajce dokáže nahradiť výživovú hodnotu 30 slepačích vajec.

Pštrosie vajce tiež obsahuje vitamín B12, riboflavín a kyselinu listovú, vitamín E a minerály, ako je horčík či železo. Neobsahujú však sodík, preto sú vhodné na konzumáciu pre ľudí s vysokým obsahom sodíka v organizme. Ich chuť je maslovejšia a jemne sladšia, preto ich konzumácia bude skutočným pôžitkom.

Nakoľko pštrosie vajcia obsahujú vyšší podiel aminokyselín, tak sú ideálne na budovanie svalov, ale tiež aj na opravu poškodených svalových vlákien po vykonaní väčšej fyzickej aktivity. Aminokyseliny sú tiež nevyhnutné pre zdravie nervového systému, na reguláciu nálady, chuti do jedla a spánku. Obsiahnuté zložky tiež podporujú mozog, kardiovaskulárny systém, zvyšujú energiu a zároveň znižujú vysoký krvný tlak a v neposlednom rade tiež podporujú imunitný systém.

- Anketa

KTORÉ VAJÍČKA KUPUJETE NAJČASTEJŠIE?

Odpovedalo 71 ľudí  

U nás sú dostupné jedine slepačie
86%
Kupujem kačacie od domáceho chovateľa
1%
Občas si kupujem exotiku - pštrosie vajce
1%
Iné
11%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 18.11.19 07:43

ĽŠ
karma
100.00

Kačacie a pštrosie sme ešte nemali možnosť vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 18.11.19 10:12

NL
karma
105.00

Zostávam stále pri slepačích

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.11.19 21:49

karma
109.00

Doteraz som používala len slepačie,ale tak sa mi zdá,že som videla v obchode aj prepeličie...no,možno vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 19.11.19 20:50

KK
karma
105.00

používam slepačie, ale jedla som už aj prepeličie a sú výborné

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 19.11.19 23:56

MM
karma
107.00

Zostávam pri "klasike " - slepačie

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 04.12.19 11:52

AS
karma
108.00

mám rada vajcia na mäkko, ale si nespravím z tých vajec, ktoré predávajú v obchode. Len keď sa mi podarí kúpiť domáce

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.12.19 21:39

karma
100.00

Mám doma sliepky mám domáce vajíčka

  • 0
Odpovedať

kristýna ryglová 14.09.20 10:59

KR
karma
-1.00

Najzdravšie sú domáce vajíčka :-). My sme si na jar kúpili 5 sliepok, takže máme každý deň nejaké to vajíčko :-) . Nám to stačí, za týždeň jich je celkom dosť, takže cez víkend raňajkujeme miešané vajíčka :-D. Práca okolo sliepok nie je nijak náročná. Občas im vyčistím kurník a inak im dávam každý deň čistú vodu a krmivo, takže sa tá práca za tie doma vajíčka rozhodne oplatí :-).

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní