Ktoré veci v domácnosti vyčistiť po chorobe? Na týchto 7 nezabudnite!

Ktoré veci v domácnosti vyčistiť po chorobe? Na týchto 7 nezabudnite!

Upratovanie a čistenie domácnosti môžeme zaradiť medzi bežné aktivity, ktorým sa vo svojom živote venuje asi každý. Niekto to miluje a dokáže pri tom relaxovať, iní túto činnosť nenávidia, no venujú jej svoj čas, pretože je to jednoducho potrebné. Nuž, koberec sa sám nepovysáva, okná neumyjú a ani šatstvo neoperie. Viete však, kedy je potrebné dať si na uprataní a vyumývaní bytu naozaj záležať? Nie, nielen v prípade, keď má prísť návšteva, ale najmä po chorobe člena domácnosti!

Miestnosti, v ktorých sa pacient zdržoval, je potrebné poriadne dezinfikovať a zbaviť sa tak možných pozostatkov mikróbov. Na ktorých 7 vecí nezabudnúť pri čistení domácnosti po chorobe vám prezradíme v článku. 

1. Posteľná bielizeň a matrace

Po úspešnej liečbe je nevyhnutné vymeniť a vyprať v prvom rade všetko, s čím pacient prišiel do kontaktu v posteli. Reč je najmä o posteľnom prádle a všetkých prikrývkach či dekách. Zabúdať by sa nemalo ani na pyžamo. Ak môžete, pokojne vyperte aj samotné vankúše a periny. Pacient sa počas chrípky či iného ochorenia zvykne viac potiť a navyše v posteli preleží celé dni. Na dôkladnom vyčistení spomenutých vecí si teda dajte skutočne záležať. Perte pri vyšších teplotách, najlepšie pri teplote aspoň 60 °C. Použiť môžete aj dezinfekciu na bielizeň, ktorú bez problémov zoženiete v lekárni. Zamerať sa môžete aj na matrace. Vrstvy, ktoré sa dajú dať dole, operte a samotný matrac povysávajte a vyvetrajte. A pokiaľ nemáte kvalitný matrac, ktorý vám toto umožnuje, je potrebné sa zamyslieť nad jeho výmenou. No a ako si vybrať ten najlepší sa dozviete práve tu - Porovnávací test a recenzie najlepších matracov.

Odporúčame: Ako si udržať cievy zdravé? Zabráňte vzniku kŕčových žíl, praskaniu cievok a iných ťažkostí!

výmena kefiek

Zdroj: Shutterstock®

2. Zubná kefka

Pri zubnej kefke si s čistením nemusíte robiť starosti. Po akejkoľvek chorobe je ju totiž najlepšie rovno zahodiť a vymeniť za novú. Ak používate elektrickú kefku, vymeňte náhradnú hlavicu za novú. O to viac tento krok nevynechávajte po prekonaní nejakej infekčnej choroby. Ak vás však trápi, že ste práve začali používať novú kefku, za ktorú ste napríklad nechali v obchode aj trochu vyššiu sumu peňazí, môžete sa na internete či v lekárni poobzerať po šetrnej dezinfekcii pomôcok ústnej hygieny. 

3. Uteráky

Uteráky, s ktorými prichádza chorý do kontaktu, je vhodné meniť každý deň. Samozrejme, opäť nezabudnite na ich dôkladné vyčistenie. Perte pri vyšších teplotách a pokojne použite aj spomínanú dezinfekciu bielizne. Rovnako sa postarajte o to, aby mal chorý vlastné uteráky a osušky a nik iný ich v domácnosti nepoužíval!

čistenie kúpeľne

Zdroj: Shutterstock®

4. Kúpeľňa

A v kúpeľni ešte na chvíľku zostaneme. Nestačí sa totiž postarať len o kefky a uteráky, ale aj množstvo ďalších vecí. Ak je pacient už zdravý, vezmite do rúk čistiace prostriedky a pustite sa do umývania. Použiť môžete aj prírodné čističe, akými sú napríklad ocot, sóda bikarbóna či citrónová šťava. Nápomocný vám však môže byť i parný čistič. Dôležité je vyčistiť umývadlo aj toaletu. Nezabúdajte na také drobnosti, akými sú splachovač na záchode a vodovodné batérie. Myslieť by ste však mali aj na ďalšie nenápadné miesta, s ktorými prichádza chorý do kontaktu prakticky v celom byte. Ide najmä o kľučky na dverách či vypínače.  

5. Odpadkový kôš

Ak má pacient napríklad chrípku, respektíve produkuje veľké množstvo sopľavých vreckoviek, vhodné je mu k posteli priniesť aspoň menší smetný kôš. Nezabudnite doň umiestniť i plastové vrecko. Naplnený kôš tak môžete ľahko vyniesť a jednoducho a hygienicky sa zbaviť všetkého nebezpečného materiálu. Samotný kôš je však rovnako vhodné po prekonaní choroby vyčistiť. Aj v tomto prípade môžete využiť parný čistiť, prípadne postačí aj horúca voda, handrička a dezinfekčný prostriedok.  

čistenie hračiek

Zdroj: Shutterstock®

6. Hračky

Najmä mamičky by nemali zabúdať na vyčistenie všetkých hračiek, s ktorými sa dieťa počas choroby hralo. Rozličné plastové hračky môžete jednoducho vyumývať vo vode a šetrnom čistiacom prostriedku. Ak máte parný čistič s malým nadstavcom, použite ten. Spoločníkom chorého dieťaťa je v posteli často aj obľúbená plyšová hračka. Tú môžete pokojne hodiť do práčky. Všetky hračky, a o to viac tie plyšové a látkové, nezabudnite nechať dôkladne vysušiť na vzduchu. 

7. Elektronika

Ak ste všetky predchádzajúce predmety už dostatočne vyčistili, môžete sa vrhnúť ešte na očistenie elektroniky. Chorý často prichádza do kontaktu s mobilným telefónom, tabletom či notebookom. To mu pobyt v posteli aspoň trochu spríjemňuje. Pri čistení dotykových obrazoviek postupujte opatrne. Používajte iba prostriedky na to určené a handričky z mikrovlákna. Dostupné sú aj dezinfekčné obrúsky, ktoré sú jednoduché na použitie. Okrem obrazoviek nezabudnite vyčistiť napríklad i diaľkový ovládač od televízora, pokiaľ ho pacient používal. 

Pozri aj: Ako podporiť liečbu ochorení močových ciest? Skúste tento prírodný liek!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní