KVÍZ: Kalórie v potravinách – ktoré ich obsahujú menej a ktoré viac?

KVÍZ: Kalórie v potravinách – ktoré ich obsahujú menej a ktoré viac?

Človek pre svoj život, respektíve pre zachovanie činností, ako je rast alebo pohyb, potrebuje energiu. Jej zdrojom sú rôznorodé potraviny, alebo konkrétne živiny, ktoré obsahujú. Každá živina je nositeľom určitého množstva energie, pričom spolu vytvárajú energetickú hodnotu danej potraviny. Množstvo energie v potravine je možné laboratórne zistiť napríklad jej úplným spálením. Energetickú hodnotu v tomto prípade udáva vyprodukované teplo, pričom ju vyjadrujeme najčastejšie v jouloch (J) alebo kilojouloch (kJ), prípadne sa ešte stále používajú staršie jednotky, a to takzvané kilokalórie (kcal). 

Koľko takejto energie by pritom človek mal denne prijať, aby mohlo jeho telo správne fungovať? Denný príjem kalórií závisí od viacerých faktorov, ako je napríklad vek, pohlavie, ale aj úroveň fyzickej aktivity. Ak napríklad jedinec počas dňa vydáva bežne viac energie, pretože je fyzicky veľmi aktívny, musí prirodzene viac energie aj prijať. Vo všeobecnosti by mal dospelý jedinec prijímať medzi 1800 až 2400 kcal za deň, pričom množstvo 1800 až 2000 sú stanovené skôr pre ženy, vyššie hodnoty už zodpovedajú kalorickému príjmu dospelých mužov. 

Zaujímate sa o množstvo kalórií vo vašom jedle?

Pre väčšinu ľudí nie sú údaje o množstve kalórií nejako veľmi dôležité, no mali by byť. Mnohokrát sa nimi zapodievajú len osoby, ktoré sú napríklad na redukčnej diéte, alebo si dlhodobo udržiavajú primeranú fyzickú hmotnosť. Prečo by sme sa však mali o množstvo kalórií v potravinách a jedlách viac zaujímať? Nuž, medzi príjmom a výdajom energie by mala byť akási rovnováha. Ak človek totiž prijíma viac energie, a teda viac jedla a viac kalórií a jeho telo toto množstvo nedokáže spáliť, a teda využiť, hovoríme o kalorickom nadbytku, ktorý z dlhodobého hľadiska vedie k nárastu hmotnosti. 

Jedinec sa však môže dostať aj do kalorického deficitu, pri ktorom prijíma nedostatočné množstvo energie vzhľadom k tomu, koľko energie jeho telo spaľuje. Tento jav je predpokladom pre úspešné chudnutie. V kalorickom deficite by však mal človek v prípade potreby zotrvávať len určitý čas. V bežných prípadoch by mala byť medzi príjmom a výdajom spomínaná rovnováha. A to je práve dôvod, prečo sa trochu viac zaujímať o kalorické hodnoty potravín. Ľahšie si tak ustrážime príjem energie. V nasledujúcom kvíze si môžete overiť, aký prehľad máte o energetickej hodnote potravín vy. Zvládnete ho na plný počet bodov?

Skúste ďalší kvíz: Nezdravé i zdravé potraviny – viete o nich všetko potrebné?

  • Kvíz: Kalórie v potravinách

  • 1 / 10

Ktorá zo známych sýtených limonád pri rovnakom množstve obsahuje viac kalórií?

  • Coca-Cola
  • Fanta
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní