KVÍZ: Ľudské fóbie – vieš, ako sa nazýva strach zo stromov či hĺbky?

KVÍZ: Ľudské fóbie – vieš, ako sa nazýva strach zo stromov či hĺbky?

Strach možno charakterizovať ako duševný pocit, ktorý vzniká ako reakcia na nebezpečenstvo alebo nejakú nepríjemnú situáciu. Ide o pocit znepokojnenia, obavu či úzkosť z blížiacej sa negatívnej udalosti. Strach však nie je len pocit a nemusí byť, takpovediac, len v našej hlave. Môže byť sprevádzaný aj fyzickými prejavmi, ako je napríklad búšenie srdca, zvýšenie krvného tlaku, zrýchlené dýchanie či zblednutie pokožky v tvári. 

Strach predstavuje u človeka jednu z najbežnejších emócií, s ktorou sa počas života stretne prakticky každý. Nemožno ho však považovať len za niečo negatívne. Strach má za úlohu napríklad i motivovať človeka k tomu, aby sa vyhol nebezpečenstvu, neraz dokonca i podnecuje k lepším výkonom. 

Trápi vás nejaká fóbia?

Za druh strachu možno považovať aj takzvané fóbie. Reč je o chorobnom strachu z niečoho alebo niekoho, pričom v mnohých prípadoch je tento strach neodôvodnený a iracionálny. Fóbia je strach v situáciách, ktoré bežne strach nevyvolávajú. Jednou z najznámejších je pravdepodobne arachnofóbia, čo je iracionálny strach z pavúkov. Takýchto fóbií je nespočetne veľa. V našom novom kvíze si môžete overiť, ako dobre sa v týchto fóbiách vyznáte, alebo si vďaka nemu minimálne rozšíriť obzory i v tejto oblasti. 

Skús aj ďalší kvíz: Prospešné i škodlivé látky v kozmetike – čo ukrývajú produkty, ktoré používaš?

  • Kvíz: Ľudské fóbie

  • 1 / 10

Z čoho majú strach ľudia s agorafóbiou?

  • z veľkých poľnohospodárskych strojov
  • z pobytu v otvorenom priestore
  • z ľudí s nejakou deformáciou
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 06.12.21 06:41

ĽŠ
karma
100.00

Poučný kvíz, fóbií je naozaj nespočetne veľa.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní